Brioche populair in de horeca: 'Mooie aanvulling op regulier brood'

Briochebrood met gekaramelliseerde peer.
Tags: trend

Brioche populair in de horeca: 'Mooie aanvulling op regulier brood'

In de horeca is er volgens culinair schrijver Monique van Loon één type brood dat op dit moment de show steelt: brioche. Dit luxe brood heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en is nu een veelzijdige favoriet in zowel hartige als zoete gerechten. Of het nu wordt gegrild en als voorafje of bijgerecht wordt geserveerd, of als het stralende middelpunt van een maaltijd fungeert, briochebrood is here to stay.

Tekst: Monique van Loon

Zacht, luchtig, zoetig

Waar het – ook nog immer populaire – zuurdesembrood stevig en prettig taai is, is brioche juist zacht, luchtig en bijna zoetig. Die mooie textuur komt door de toevoeging van veel eieren en boter aan het deeg, wat het brood een delicate kruim geeft. De glanzende korst en het lichtzoete karakter doet luxe aan – je hoeft er dan ook niet veel van te eten, om ervan te kunnen genieten.

Op een borrelplank is het een mooie aanvulling op regulier brood, of je het nu in de vorm van kleine blokjes of als een rits in elkaar gevlochten briochebroodjes (brioche tressée) serveert. Het is bovendien een uitstekende basis voor sandwiches, wentelteefjes en hamburgers. De briochebollen van de Arnhemse bakker Tom van Otterloo zijn favoriet bij de horeca, evenals de fluffy roomboterbrioches van bakker Maarten Langeslag van Fort Negen in Amsterdam.

All-day-dining-menu

Brioche is een perfect ingrediënt voor het all-day-dining-menu: met gerookte zalm en een gepocheerd eitje als ontbijt of brunch, met gebakken mosselen of champignons als lunch, en tijdens het diner als begeleider bij soep (lekker met opgeklopte boter!) of; toe bij de kaasplank, met wat vijgen-dadelstroop. Ook de patissier kan ermee aan de slag. Brioche werkt namelijk zalig in broodpudding, al dan niet met vruchten en rozijnen. Lekker om te serveren met karamelsaus en crème crue (volvette ongepasteuriseerde room). Of neem de Instagram-hit maritozzo; het Italiaanse ontbijt van een met room gevulde briochebol.

*Tekst gaat verder onder de foto

Maritozzo-Italiaans-Ontbijt-Briochebol-Room
Maritozzo; room gevulde briochebol

Veelzijdig

Voor wie extra inspiratie wil opdoen, is een bezoekje aan Brioche. op de Amsterdamse Bilderdijkstraat een goed idee. Deze jonge Franse bakkers (ze komen daadwerkelijk uit Parijs!) bakken hun brood dagelijks met veel liefde en hoogwaardige ingrediënten. In hun briocherie vind je de naturel versie, maar ook allerlei hemelse variëteiten: praliné, karamel-hazelnoot, kaneel-kardemom en zelfs matcha.

Ze beleggen de briochebroodjes desgewenst met hartige ingrediënten om het geheel een beetje in balans te brengen: met pastrami en augurk, zalm en kruidenroomkaas of hummus en avocado. Er is zelfs een brioche-tosti: met mosterd, ham en comté kaas. Kortom: een zeer veelzijdige broodsoort waar je alle kanten mee op kunt.

Artikel delen