9 nieuwe restaurants in Amersfoort + tips 2023

Restaurants in Amersfoort

9 nieuwe restaurants in Amersfoort + tips 2023

De afgelopen maanden openden veel nieuwe restaurants in Amersfoort. Van een 'over de top' eetbar tot een Vietnamese gastrobar. Hieronder staan negen nieuwe zaken die de moeite waard zijn om te bezoeken + tips voor goede restaurants die al even in Amersfoort zijn gevestigd. 

Tekst: Sanne Lafleur en Nadine Muijt

1. BROEI (gaat nog open)

Het voormalige pand van Bosporus op de Krommestraat 28 in Amersfoort krijgt nieuw leven. Binnenkort opent daar het broertje van BROEI Utrecht, bekend van hun 100% plantaardige restaurant. Chef-kok Bastiaan van der Staak zal hier het Amersfoortse publiek verrassen met zijn volledig plantaardige kookkunsten. Op dit moment staat de verbouwing even on hold, omdat er overleg met de gemeente plaatsvindt om de benodigde vergunningen rond te krijgen. Het team van BROEI hoopt snel gasten te kunnen ontvangen voor de lunch, de borrel en het diner. 

 

2. Dolle Diva

Na het succes van Dikke Dirck in Amersfoort opende Luc Dielissen half april een nieuw restaurant in het centrum van de stad: Dolle Diva. De zaak zit in het pand waar voorheen café ‘t Nonnetje was gevestigd. Dielissen toverde het om tot een ‘over the top’ eetbar. Aan het plafond hangen grote kristallen kroonluchters en de muren en meubels zijn gehuld in hysterische prints. Gasten kunnen hier terecht voor zowel een uitgebreid diner als een gezellige borrel. 

 

3. Café STU

Bij Café STU kun je sinds maart terecht voor koffie, vintage, kunst, livemuziek, een film- of spelletjesavond en vegan snacks. De zussen Sophie en Nina Pauw zijn dit creatieve café vol exposities en kunst in het voormalige Kattencafé Kat & Koffie op de Scherbierstraat 3A in Amersfoort gestart. Gasten kunnen er vintage shoppen, neerploffen voor een lekker kopje koffie of rustig achter hun laptop zitten. Dat Café STU, een afkorting voor Café Studio, een maatschappelijke insteek heeft, blijkt wel uit de crowdfundingsactie van Sophie en Nina. Gasten kunnen het café op deze manier een handje helpen.

4. Ninh Binh

In hartje Amersfoort, aan de Hof, opende eind vorig jaar Ninh Binh de deuren. Eigenaresse en chefkok Phuong Tran is geboren in het noorden van Vietnam in de plaats Ninh Binh. Samen met haar gezin vluchtte ze voor het communisme naar het zuiden van Vietnam. Tijdens deze reis ontdekte ze diverse smaken en kooktechnieken, die haar inspireerden. Haar passie voor de Vietnamese keuken resulteerde in twee restaurants, waarvan het eerste zich in Hilversum bevindt. Ninh Binh serveert een mix van traditionele en moderne Vietnamese gerechten met veel vegan opties. Het restaurant is sfeervol ingericht, natuurlijk in Vietnamese stijl.

 

5. Anne's Street Food & Bar

Anne’s Street Food & Bar is een culinair eerbetoon aan Anne, de moeder van de vier broers Suleyman, Ozcan, Ozden en Ab Kan. Het restaurant dat vorig jaar oktober in de Amersfoortse binnenstad opende, brengt de mondiale streetfoodcultuur samen op één menukaart. Chefkok Ryan Berendsen staat aan het roer van de keuken. Het concept is simpel: streetfoodgerechten om samen te delen met vrienden of familie. Het restaurant is de vierde zaak van de familie Kan, die ook Bistro ’t Kannetje, De Vier Broers Beer & Grill en Papa’s Bar openden. Papa’s Bar is een ode aan hun Turkse vader, die ooit als gastarbeider naar Nederland kwam en als kok begon.

 

6. Sugo Pizza

Sven Kattenberg opende vorig jaar het eerste franchiserestaurant van pizzaketen Sugo in Amersfoort, in het oude pand van Happerij & Tapperij. De franchiseconstructie, bedacht door Herman Hell en Hugo Kruijssen, kent al meerdere delivery & to go-locaties in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Ook in Amersfoort worden de pizza's gebakken in een steenoven en zijn ze niet rond maar vierkant. Gasten kunnen zelf toppings kiezen om hun pizza's te personaliseren. De inrichting van het restaurant lijkt op die van de andere Sugo-locaties, maar de open keuken bevindt zich hier achterin en er is gekozen voor een luxere afwerking. De dagelijkse leiding is in handen van Coen Lucassen. 

 

7. Grand Café Sterijn

Sterre en Steijn van Driel, zus en broer, runnen Grand Café Sterijn in Amersfoort, gevestigd aan de Koestraat 7 in het voormalige pand van Bistro DaBar. Het knusse café biedt duurzaam en lokaal geproduceerd eten, bereid met ingrediënten van Jimmy Loves Food. Sterre heeft de leiding over de open keuken en Steijn is voornamelijk werkzaam op de vloer. Het café is van dinsdag tot en met zondag de hele dag open voor een hapje en drankje.

 

8. Het Brouwhuis

Met Het Brouwhuis aan de Groenmarkt 13 is Amersfoort een nieuw proeflokaal rijker. Op de plek waar vroeger thee en huisgemaakte taartjes werden geserveerd, stromen nu vijftien verschillende bieren uit de tap. Een groot deel van deze speciaalbieren is afkomstig uit de eigen brouwerij, Eembier in Elburg. Op de kaart van Het Brouwhuis staan ook unieke bites met mediterraanse invloeden die de bieren complementeren.

 

9. Lunchroom Bij Sophie

Toerde Sophie Weesie voorheen met haar foodtruck De Grillende Keukenmeiden door heel Nederland, inmiddels heeft ze zich met Lunchroom Bij Sophie aan de Weverssingel 2 in Amersfoort gesetteld. Daar serveert ze mediterraanse broodjes, lunches en alles voor een heerlijke borrel. Naast de lunchroom runt Sophie ook een delicatessenwinkel, waar onder andere kazen, droge worsten, wijnen en bieren verkrijgbaar zijn.

 

ENTREE TIPT 3 UITSCHIETERS

Naast alle nieuwe horecazaken zijn er ook veel goede restaurants die al even in Amersfoort zitten. Wij zetten drie uitschieters onder elkaar!

De Saffraan

Aangemeerd aan de kade van de Eem ligt de oude klipper 'Hoop op Welvaart'. In dit stijlvolle schip bevindt zich in hartje Amersfoort restaurant De Saffraan. Momenteel scoort het restaurant hoog bij Gault&Millau met liefst 15,5 punten. Eigenaren zijn chef-kok Kars van Wechem en sommelier en gastvrouw Monique Korteschiel. Het stel serveert eigentijdse gerechten met bijpassende wijnen. Gault&Millau was onder de indruk van de wijnkaart, waar diverse betaalbare en niet alledaagse wijnen op staan. ''En een verhoogde score voor het niveau dat beloftevol is voor de nabije toekomst'', schrijven ze op de website. Het interieur heeft een warme uitstraling door de natuurlijke tinten en verse bloemen. In de zomer kun je dineren op het dek van het schip. 

 

MEI

In 2020 doopte de Amersfoortse chef Marco Blok restaurant Blok's - waarmee hij een Michelinster veroverde - om naar het duurzame MEI. De belangrijkste focuspunten van het restaurant zijn verse ingrediënten, pure smaken en duurzame producten. Door de schaarste aan producten en de bijbehorende CO2-uitstoot is Blok kritisch gaan kijken naar wat hij wel en niet op tafel zet. Voor deze lokale producten werken ze voornamelijk samen met Lindenhoff. Niet alleen in de gerechten staat het duurzame thema centraal. Bij de restyling van het restaurant is hier in het interieur ook rekening mee gehouden door voornamelijk natuurproducten te gebruiken.

 

Rozey

Na de succesvolle opening van Rozey in Rotterdam opende Roos Rutjes ook vestigingen in Amersfoort en Delft. Het stylish en volledig vega(n) dining-concept is uniek in Nederland: Rozey is het eerste restaurant in ons land waar je de hele avond all-inclusive vega en vegan kunt dineren voor een vaste prijs. Gasten mogen onbeperkt bestellen van de uitgebreide kaart, inclusief drankjes. Op de menukaart vind je geen vlees of vis. 75% van de kaart is vegan en 100% vegetarisch.

 

Artikel delen