Guillaume de Beer gaat eigen weg en opent Bar Gui: ‘Wil graag eigen baas zijn’

Guillaume de Beer

Guillaume de Beer gaat eigen weg en opent Bar Gui: ‘Wil graag eigen baas zijn’

Chef-kok Guillaume de Beer kondigde in december aan dat hij The Breda Group ging verlaten en zijn eigen zaak Bar Gui zou gaan openen. Deze week spreken we hem in onze chef- en ondernemersrubriek. Waarom verliet hij The Breda Group? En wat kunnen we verwachten van Bar Gui? “Het wordt een plek waar je na een uitgebreid diner ook kunt borrelen.”

Tekst: Madelief de Weerd

Visies lagen uit elkaar

Guillaume de Beer eigenaar van Paindemie en voormalig mede-eigenaar van The Breda Group, opent medio april Bar Gui in Amsterdam. De chef-kok verliet de Amsterdamse horecagroep, omdat hij graag weer eigen baas wil zijn. “De visies lagen te ver uit elkaar. Elke beslissing namen we met z’n vieren en ik wilde graag meer controle. Dan moet je helaas bepaalde keuzes maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze de gezette koers goed voortzetten”, vertelt De Beer.

'Bar Gui wordt meer dan alleen een restaurant'

“Bar Gui wordt mijn nieuwe zaak en ik kan je alvast verklappen dat het meer is dan alleen een restaurant. Zo komt er een goed geluidssysteem en zorg ik voor barkrukken én een dj-booth. Hierdoor kunnen gasten na het uitgebreide diner ook nog borrelen.” In het restaurant zal een zesgangenmenu gehanteerd worden en buiten komt een groot terras waar gasten kunnen tafelen met snacks en oesters.

Bruine kroeg

De chef en ondernemer koos voor de naam Bar Gui, omdat het op het eerste gezicht een bruine kroeg lijkt. Maar het is meer dan dat. “Je komt binnen en denkt: ‘Huh, dit is een kroeg. Het is totaal niet gestyled’ Vervolgens krijg je het eten voorgeschoteld en proef je de hoge kwaliteit. Dat contrast vind ik leuk. We willen gewoon een warme sfeer creëren.”

Op het menu staan vooral gerechten met smaken die De Beer door de jaren heen kookte. Nu hij zijn eigen restaurant heeft kan hij helemaal doen wat hij zelf wil én dat doet hij ook. “Op het menu zullen klassieke gerechten staan en ik blijf met smaken spelen. Ik hoef niet meer supervernieuwend te zijn: tegenwoordig zijn er veel zaken waar ze goed koken. In de keuken staan Nederlandse producten centraal, maar ze worden geserveerd alsof je in een Spaans sterrenrestaurant zit. Dat is het concept en ja: het wordt ontzettend lekker. Voorheen liet ik het menu steeds vaker aan mijn chefs over, maar bij Bar Gui zit ik er bovenop. Het zal dus voor een groot deel vanuit mij komen.”

Volgende stap

We vroegen De Beer of hij het spannend vond om deze stap te maken en hij vertelde van niet. “Met The Breda Group openden we meerdere restaurants. Ik was dan verantwoordelijk voor het culinaire gedeelte, maar ik was ook betrokken bij de verbouwingen. Ik ken de klappen van de zweep en ben ervaren genoeg om dit te doen. Mijn zus Claire en goede vriend Jantie Vis helpen me ook en dat is superfijn. Alleen voel ik me dus totaal niet!”

Artikel delen