Kaasplankje maken en serveren: 6 handige tips

Kaasplankje
Tags: chef

Kaasplankje maken en serveren: 6 handige tips

Of je nu een kaasplankje als dessert maakt óf een kaasplank serveert bij de borrel: hieronder staan 6 tips van topexpert Wim Tiemessen. Hij is ‘grand maître’ van het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas (Kaasgilde.nl), kan bogen op 50 jaar ervaring. Lees mee! 

Tekst: Puck Kerkhoven

Tip 1: zorg voor variatie

Rood, wit, blauw, hard: als je dit ezelsbruggetje onthoudt, zorg je vanzelf voor variatie op je kaasplateau of -plank. Zeker als je ook varieert tussen hard en zacht en tussen koe, geit en schaap.

Maak je keuze uit deze 4 groepen:

 • Roodkorst kaas
  Bijvoorbeeld Epoisses of Munster (Frankrijk), Taleggio (Italië), abdijkaas (België). Rommedou of Doruvael (Nederland).
 • Witschimmelkaas
  Denk aan brie, camembert, Neufchâtel (Fr), Bouquet des Moines (Be) of Machedoux (Ned).
 • Blauwschimmelkaas
  Bekend zijn pittige roquefort en zachte Bleu ‘d Auvergne (Fr), gorgonzola (It), blue stilton (Verenigd Koninkrijk) en Lady’s Blue (Ned).
 • Harde kaas
  Oude Hollandse, gerijpte Goudse en (half)harde geitenkaas (Ned), gruyère en Tête de Moine (Zwitserland), manchego (Spanje), parmezaan (It), Comté (Fr), cheddar (VK)

Tip 2: Ga van mild naar pittig

Begin met mild (bijvoorbeeld witschimmel of geit) en eindig met iets sterks (meestal zijn dat roodkorst- en blauwschimmelkazen).

Tip 3: Kies de juiste hoeveelheid

Reken bij de borrel op in totaal ongeveer 150 gram kaas per persoon. Vul aan met vijgenbrood, ongezouten studentenhaver en wat vers fruit (plakjes appel of peer, vijgen of een tros druiven). Eventueel een vruchtenstroop of -gelei.

Kaasplank-Tips-2

Tip 4: Serveer kaas op kamertemperatuur

Op kamertemperatuur smaken kazen het best en hebben ze de bedoelde smeuïgheid. Niet vergeten om ze 1 tot 2 uur van tevoren uit de koelkast halen. Of bewaar ze in een koele kelder of klimaatkast, dan heb je dit probleem niet.

Tip 5: Zorg voor de juiste presentatie

Scoor met een mooie presentatie. Is delen het idee? Presenteer de kaas dan in flinke stukken op een stoere plank. Leg bij elke soort een mesje en zorg voor servetten. Verdeel je de kaas in porties, of presenteer je het op een bord (bijvoorbeeld onder een glazen stolp), geef er kleine vorken bij.

Tip 6: Snijd vanuit het midden

Elke kaassoort en -vorm heeft zijn eigen ideale manier van aansnijden. In elk geval geldt: altijd vanuit het midden, naar de korst toe snijden. Hoe snijd je prettige porties voor je gast, met zo min mogelijk snijverlies? Zie afbeelding ‘Snijadviezen’.

Artikel delen