Lekker500 2026: Dit is de top 100

Groepsfoto top 3 Lekker500 2026
Tags: chef

Lekker500 2026: Dit is de top 100

De 2026-editie van restaurantgids Lekker500 is uit. Brut172** in Reijmerstok van Hans van Wolde behoudt de eerste plaats, gevolgd door De Librije*** in Zwolle. Opvallend dit jaar: De Leuf* in Ubachsberg stijgt van plek tien naar drie. De gids telt daarnaast 66 nieuwe restaurants, waarvan 13 direct een plek veroveren in de top 100. Lees de volledige uitslag hieronder.

Top 100

  1. Brut172** – Reijmerstok
  2. De Librije*** – Zwolle
  3. De Leuf* – Ubachsberg
  4. Groene Lantaarn** – Staphorst
  5. Spectrum** – Amsterdam
  6. De Nieuwe Winkel** – Nijmegen
  7. Tribeca** – Heeze
  8. Fred** – Rotterdam
  9. Flore** – Amsterdam
  10. GEM.** – Gemert
  11. 212** – Amsterdam
  12. Ciel Bleu** – Amsterdam
  13. Bij Jef* – Den Hoorn
  14. Inter Scaldes** – Kruiningen
  15. Azurite – Delft
  16. Zarzo* – Eindhoven
  17. De Kromme Watergang* – Hoofdplaat
  18. ’t Nonnetje** – Harderwijk
  19. Create** – Eijsden
  20. De Bokkedoorns** – Overveen
  21. Parkheuvel** – Rotterdam
  22. De Treeswijkhoeve** – Waalre
  23. De Lindenhof** – Giethoorn
  24. Da Vinci* – Maasbracht
  25. Kasteel Heemstede* – Houten
  26. Vinkeles** – Amsterdam
  27. Calla’s* – Den Haag
  28. Beluga loves you* – Maastricht
  29. Restaurant Showw* – Amsterdam
  30. Francois Geurds Restaurant** – Rotterdam
  31. Aan de Poel** – Amstelveen
  32. Katseveer – Wilhelminadorp
  33. Merlet* – Schoorl
  34. Bolenius Rembrandpark* – Amsterdam
  35. Alma* – Oisterwijk
  36. Noor* – Groningen
  37. Atelier* – Gulpen
  38. Bougainville* – Amsterdam
  39. Smink* – Wolvega
  40. De Vlindertuin* – Zuidlaren
  41. Vista* – Willemstad
  42. Vermeer – Amsterdam
  43. De Heeren van Harinxma* – Beetsterzwaag
  44. Chateau Neercanne* – Maastricht
  45. Bridges* – Amsterdam
  46. O&O* – Sint Willebrord
  47. Basiliek* – Harderwijk
  48. Plantage 87 – Oude Wetering
  49. The White Room* – Amsterdam
  50. ’t Lansink* – Hengelo
  51. Onder de Linden* – Aduard
  52. De Kromme Dissel* – Heelsum
  53. Latour* – Noordwijk
  54. De Nederlanden* – Vreeland
  55. Restaurant Lutum* – Wijk bij Duurstede
  56. Lars Amsterdam* – Amsterdam
  57. Perceel* – Capelle aan den IJssel
  58. Daalder* – Amsterdam
  59. Het Koetshuis – Bennekom
  60. ’t Ganzenest* – Rijswijk
  61. Joelia* – Rotterdam
  62. Valuas – Venlo
  63. Triptyque* – Wateringen
  64. Codium* – Goes
  65. Het Kookatelier – Oosterend (Texel)
  66. Amarone* – Rotterdam
  67. Wild Atelier – Hoog Soeren
  68. RIJKS* – Amsterdam
  69. Het Roode Koper – Ermelo
  70. MOS* – Amsterdam
  71. Piloersemaborg – Den Ham
  72. De Kas* – Amsterdam
  73. Zeezout* – Rotterdam
  74. Spetters* – Breskens
  75. Wiesen* – Eindhoven
  76. Eden – Valkenswaard
  77. De Ertepeller – Papendrecht
  78. Joann* – Enschede
  79. ONE* – Roermond
  80. Central Park* – Voorburg
  81. Rijnzicht* – Doornenburg
  82. Choux* – Amsterdam
  83. Le Sable – Veldhoven
  84. Voltaire* – Leersum
  85. Wolfslaar* – Breda
  86. La Provence* – Driebergen-Rijsenburg
  87. Versaen*– Ravestein
  88. SAAM Restaurant – Amstelveen
  89. Kaatje bij de Sluis* – Blokzijl
  90. Monarh* – Tilburg
  91. Odille* – Sint-Oedenrode
  92. Elea – Den Haag
  93. In den Rustwat – Rotterdam
  94. Mei Wah – Eindhoven
  95. Restaurant Ode – Dokkum
  96. Pieters Restaurant* – Bergambacht
  97. Aroma – Vaassen
  98. Demain* – Cadzand
  99. De Mearkas – Eastermar
  100. YANO – Rotterdam

Verschuivingen in de top

Net als vorig jaar voert Brut172** de lijst aan. De Librije*** blijft stabiel op nummer twee, terwijl De Leuf* een flinke sprong maakt naar plek drie. De Groene Lantaarn** in Staphorst zakt daardoor naar vier. Spectrum** in Amsterdam behoudt zijn vijfde plek.

'Discipline en toewijding bepalen de ervaring'

In de top-10 zijn meer verschuivingen te zien. De Nieuwe Winkel** in Nijmegen staat op zes. Tribeca** in Heeze daalt naar zeven. Restaurant Fred** in Rotterdam klimt naar acht, Flore** in Amsterdam zakt naar negen, en de hoogste nieuwkomer is GEM.** van Soenil Bahadoer, dat direct op tien binnenkomt.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Lekker-500-1-brut172-2025
Hans van Wolde van Brut172**

Opvallende nieuwkomers in top-100

In de top-100 zijn 13 nieuwe namen opgenomen. Zo maakt Azurite van Mario Ridder in Delft zijn debuut op plek 15, en Create** van Guido Braeken in Eijsden op 19. Ook buiten de Randstad is er groei: Codium in Goes (64) en Wild Atelier in Hoog Soeren (67) zijn nieuwe vermeldingen. Tegelijkertijd zijn bekende namen als De Gieser Wildeman*, Aan de Zweth en Rozewied uit de lijst verdwenen.

Gastvrijheid centraal

Hoofdredacteur Annelies Pijper benadrukt het belang van service: “De zwarte brigade – het bedienend team – is een essentieel onderdeel van de restaurantbeleving. Discipline en toewijding bepalen de ervaring van de gast. Technologie ontwikkelt zich snel, maar het verschil wordt nog altijd aan tafel gemaakt.”

Lekker-500-2-de-librije-2025 Lekker-500-3-de-leuf-2025
Artikel delen