Barmanager Nick Vrielink: 'Kaart zonder cocktails is no-go in de horeca'

Fitz's Bar_Nick Vrielink

Barmanager Nick Vrielink: 'Kaart zonder cocktails is no-go in de horeca'

Afgelopen november werd Fitz's Bar in Amsterdam uitgroepen tot winnaar in de categorie Best New Cocktailbar. Het is de nieuwe cocktailbar van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park in Amsterdam. Entree sprak met barmanager Nick Vrielink die aanwezig was op de Horecava over de ontwikkelingen in de cocktailbranche, de toekomst van cocktails en de winst van de titel Best New Cocktailbar tijdens de Entree Awards 2023.

Tekst: Nadine Muijt

Welke ontwikkelingen zijn er in de cocktailscene?

“De barscene is echt in beweging. Er is steeds meer vraag naar cocktails en daar spelen restaurants en bars goed op in. Veel zaken uit het middensegment kiezen voor ready-to-drinks. Die kant-en-klare cocktails zijn fantastisch voor zulke zaken: de kwaliteit is prima en de grote vraag naar cocktails is gemakkelijk bij te benen. In het bovensegment licht de focus op beleving. Steeds meer zaken hebben een goed doordacht concept, denk aan Sins of Sal in Amsterdam. Het mysterieuze interieur, de Latijns-Amerikaanse keuken en gewaagde cocktails met tequila: alles klopt hier.”

'Het verhaal achter de cocktail wordt belangrijker'

Wat is de toekomst van cocktails in Nederland?

“Specialisatie wordt steeds belangrijker in het bovensegment. Ik verwacht dat high-end producten zoals truffel, palo santo en yuzu een grote rol gaan spelen. Ook wordt het verhaal achter de cocktail belangrijker. Met welke spirit is er gewerkt? En wat is er zo bijzonder aan de cocktail? Een sommelier vertelt bij wijnen een verhaal over de achtergrond van de wijn, maar in de barscene blijft dit nog vaak achter. Dit gaat veranderen.”

“Heb je geen dedicated bartender? Zet dan klassiekers op de kaart. Deze cocktails, zoals de espresso-martini en mojito, blijven namelijk belangrijk. Gasten weten wat ze kunnen verwachten. Geen cocktails aanbieden is een no-go. Dat zal ook zo blijven.”

*De tekst gaat onder de afbeelding verder
Fitzs_Entree Awards_Best New Cocktailbar_1
Fitz's Bar in Amsterdam

Waar moet een goede bartender anno 2024 aan voldoen?

“Een goede bartender moet gastgericht zijn. Ook humor is belangrijk. Gasten komen namelijk om plezier te hebben. Tot slot: creativiteit. Verras de gast met een verhaal bij de cocktail of een bijzondere combinatie. Ik haal zelf inspiratie uit culturen, kunstgeschiedenis en parfum. Die laatste klinkt misschien wat verrassend, maar is ontzettend interessant. Een parfum die goed in de winkels verkoopt is Chanel No. 5. Bij Fitz’s Bar hebben we hier een cocktail op gebaseerd. Dit resulteerde in een cocktail met botanische kruiden, vanille, perzik en rabarber. Over de cocktail heen sprayen we oranjebloesem. Gasten vinden dit geweldig.”

'Ik haal inspiratie uit parfums'

Hoe belangrijk is het winnen van Best New Cocktailbar?

“Ik vond het fantastisch om zo’n prijs te winnen. We werden beoordeeld door niet de minste: Ingmar Voerman, Albert van Beeck Calkoen en Misja Vorstermans. Het was een kippenvelmomentje toen ik alleen maar lovende woorden hoorde. Fitz’s Bar werd een bar van ‘wereldklasse’ genoemd. Hoe speciaal is dat? Na de overwinning ben ik ook compleet mijn stem verloren.”

*De tekst gaat onder de afbeelding verder

Fitzs Bar-1
Fitz's Bar werd Best New Cocktailbar tijdens de Entree Awards 2023

Waar komt je passie voor cocktails vandaan?

“Ik groeide op in een hospitality-gezin. Mijn ouders hadden toen ik klein was een eigen restaurant met een grote bar. Dat vond ik geweldig. Toen ik ouder werd, startte ik als bartender bij Beachclub Lemmer. Eerst stond ik achter de bar biertjes te tappen, maar mijn interesse ging al snel naar cocktails. Daar is mijn passie dus echt ontstaan.”

“Daarnaast heeft de hotelschool altijd al mijn interesse gewekt, maar toch ging ik rechten studeren. Na deze opleiding dacht ik na over mijn toekomst. Ik had eigenlijk een soort sabbatical en kwam tot de conclusie dat ik nog verder wilde investeren in mezelf. Ik besloot iets met cocktails te doen en startte met de European Bartender School in Barcelona. Daarna deed ik veel ervaring op bij verschillende cocktailbars, waaronder Axis Lobby & Cocktailbar op Schiphol, Juniper & Kin in Amsterdam en Ultramarijn in Den Haag. Nu ben ik barmanager bij Fitz’s Bar in Amsterdam.”

Juryrapport Fitz's Bar

KWALITEIT COCKTAILS

Fenomenaal. De jury roemt de signatures: verfijnd, origineel en vooral heel lekker. Je merkt dat er in de ontwikkeling van alle cocktails enorm veel tijd en aandacht is gestopt. De cocktails zijn een weerspiegeling van het gehele team en dat uit zich in mooie unieke en diverse smaakcombinaties. Alle cocktails worden geserveerd in zeer verfijnd glaswerk, iets wat de jury enorm aansprak. Als garnering krijgt iedere creatie een mooie integere finishing touch. Ook is er rekening gehouden met de sustainability van de cocktails. De Green Light cocktail was voor de jury de absolute verrassing van dit jaar.

COCKTAILKAART 

Prachtig vormgegeven en het menu voelt zelfs fysiek luxueus aan. Met een duidelijk concept worden de cocktails ingedeeld. Waarbij je bij de ene sectie wordt meegenomen in de aromatische wereld van parfum, word je bij de andere ondergedompeld in het medicinale en apothecaire wereld van kruiden en bitters.

PORTFOLIO SPIRITS 

Je merkt dat er hele bewuste keuzes zijn gemaakt, en niet gekozen is voor een portfolio van een distribiteur. Opvallend is de zeer mooi samengestelde collectie whisky, brandy’s, agaves en rums. Er waren zelfs een paar flessen waar zelfs de jury nog nooit van hadden gehoord. Wat een weelde.

SERVICE EN SFEER 

Je stap een andere wereld in van weelderige luxe. Echte ‘hotelbartenders’: super professioneel en gastvrij. Bar bites ook op hetzelfde niveau. En ondanks dat hotelbars soms stijf en rigide aan kunnen voelen krijg je dat gevoel hier juist helemaal niet. De muziek gaat van Elvis, Tom Jones, Stevie Wonder naar Italiaanse smartlap. Maar wat vooral de goede sfeer bepaalt is het barteam dat zorgt dat een ieder een warm gemeend onthaal krijgt. De bartenders versterken elkaar en hebben plezier in wat ze doen en dat voel je. Ook als je niet aan de bar zit.

ONDERNEMERSCHAP 

Hoewel het helpt, betekent een groot budget niet automatisch ook kwaliteit en verfijndheid. Ook is het geen garantie voor service en aandacht. Bij Fitz’s Bar krijg je dat juist allemaal wel en in overvloed. En dat komt vooral door het team. Wat zeer goed is gelukt is om een barteam te formeren met 100% aandacht voor de gast en het product. Noemenswaardig is ook de vrijheid die het barteam heeft gekregen om hun eigen kaart samen te stellen en niet een internationale consultent. Er is goed nagedacht om de footprint van de bar en de cocktail te verminderen. Het feit dat de gasten niet alleen maar uit het hotel komen maar ook uit de buurt/stad geeft aan dat er een juiste balans is gevonden alle bovenstaande elementen.

CONCLUSIE 

Deze bar is van wereldniveau. De combi van kwaliteit, originaliteit en het barteam maakt dit de terechte winnaar!

pagina 3 - inzet - Essense No. 5 Fitzs-Bar-20 groot pagina 4 - inzet KADER Gold BarFitzs-Bar-38
Artikel delen