Bartender Alina Lucia Cichozki: ‘Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de cocktailscene’

Bartender Alina Lucia Cichozki

Bartender Alina Lucia Cichozki: ‘Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de cocktailscene’

De van oorsprong Duitse Alina Lucia Cichozki kwam naar Amsterdam voor haar studie én bartending. Opgeleid door mentor Tess Posthumus staat ze nu bij Flying Dutchmen Cocktails achter de bar. Ze voelt zich thuis in de Nederlandse cocktailscene, maar heeft ook een belangrijk verbeterpunt: “De gemeenschap mag veel diverser qua gender, etniciteit, geaardheid en kleur.”

Tekst: Ingmar Voerman
Fotografie: Ming Chao

Hoe ben jij professioneel bartender geworden?

“Per toeval, eigenlijk. Ik begon in januari 2020 met een cursus bij de European Bartender School Amsterdam, omdat ik Amsterdam wilde ontdekken en de cursus me aansprak. We bezochten onder meer Flying Dutchmen Cocktails (FDC) en ik dacht gelijk: hier wil ik ooit werken! Niet veel later brak corona uit en kon ik terug naar Duitsland.

In januari 2021 deed ik mee aan een online mentorship programma voor beginnende bartenders en werd ik gekoppeld aan Tess Posthumus (mede-eigenaar FDC en Dutch Courage). Ik verhuisde die zomer naar Amsterdam om de studie Media & Culture aan de UvA te gaan volgen. Ik ging koffie drinken met Tess en niet veel later kon ik aan de slag bij FDC!”

*Tekst gaat verder onder het grijze kader en foto

Alina Lucia Cichozki

Naam: Alina Lucia Cichozki
Bar: Flying Dutchmen Cocktails, Amsterdam
Functie: Luitenant (shift leader en socialemediamanager)
Geboren en getogen in: Berlijn, Duitsland
Leeftijd: 22

Bartender_Alina_Lucia_Cichozki

Wat vind je zo leuk aan bartending?

“Het is een ongelofelijk creatief, sociaal en gemeenschappelijk beroep. Bartending doe je samen met je collega’s en gasten. Elke dag kom je in nieuwe situaties terecht waarvan je leert. En door bartending zie je veel van de wereld, je kan er veel door reizen.

Zo heb ik deze zomer in New Orleans een ‘cocktail apprenticeship’ mogen doen bij Tales of the Cocktail, de grootste en belangrijkste cocktailconferentie ter wereld. Veel mensen denken dat dit komt omdat Tess hier nauwe banden mee heeft, maar je moet blind solliciteren. Uit achthonderd aanmeldingen werden veertig gelukkigen gekozen. Hier heb ik superveel geleerd van een enorm diverse groep mensen met allemaal een passie voor cocktails.”

Hoe vind je de Amsterdamse (en Nederlandse) cocktailscene?

“Die mag wat mij betreft veel diverser qua gender, etniciteit, geaardheid en kleur. Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd. Er zijn minder vrouwen die werken als bartender, maar de hele cultuur is te veel male dominated. Kijk naar brand events, competities en reisjes met drankmerken. Was er voor die groep van twaalf mannelijke bartenders echt geen vrouw te vinden? Dat geloof ik niet. Er is een cultuuromslag nodig.

‘Vrouwen moeten zich zelfverzekerder voelen om achter de bar te stappen'

Daarnaast is het erg typisch dat drankbedrijven tijdens pride als hardst met de regenboogvlag zwaaien, maar je ze de rest van het jaar niet ziet of hoort.

We hebben in Amsterdam en Nederland een goede, kleine gemeenschap. Dat betekent dat je met vragen altijd weet bij wie je aan kunt kloppen. Dat is superfijn. Maar ik heb wel het gevoel dat bartenders te weinig open staan voor collega’s die het anders aanpakken. Iedereen moet vrij kunnen zijn om dingen op een eigen manier te doen, zo kunnen we juist van elkaar leren toch?

De deuren moeten wijder opengezet worden. Een scene floreert bij mensen met verschillende ideeën. Meer gemeenschapszin graag! Dat was wel het positieve aan al die lockdowns, toen heerste er onder bartenders die in het geniep samenkwamen wel meer solidariteit.”

*Tekst gaat verder onder de foto

Alina_Lucia_Cichozki_Bestbartender
Bartender Alina Lucia Cichozki

Wat is je favoriete spirit?

“Dit is een altijd aan het schipperen tussen gin en rum. Rum! Of gin, dus.”

Wat is je favoriete cocktail?

“Drie-ingrediënt klassiekers zoals de Dirty Martini of Old Fashioned. In een cocktailbar zal ik altijd iets van het menu proberen, zo leer je de bar ook beter kennen.”

Wat is jouw signature cocktail?

“Ik pas mijn signatures altijd aan op de wensen van de gast. Een recente cocktail van mij is de Cherry Cherry Lady – bedacht voor Amsterdam Cocktail Week.

Bereiding Cherry Cherry Lady cocktail

Benodigdheden:
  • 45 ml Tanqueray Ten Gin
  • 30 ml Dolin Blanc vermouth
  • 10 ml Nusbaumer Myrtille kersenlikeur
  • 15 ml Amaro Santoni
  • 1 dash Bittered Sling Suius Cherry Bitters

Werkwijze: Throw de cocktail en schenk uit in een gekoeld Nick & Nora-glas. Garneer met een Revolution Cherry.

Wat zijn je toekomstdromen?

“Ik blijf nog wel een tijdje in Amsterdam en bij FDC. Ik wil mijn studie afronden en op het gebied van bartending wil ik me graag verder ontwikkelen. Er is nog genoeg te leren.”

Artikel delen