Chi-Ho Ta over bartrends: ‘Meer alcoholvrij en cocktail foodpairings’

Chi-Ho Ta

Chi-Ho Ta over bartrends: ‘Meer alcoholvrij en cocktail foodpairings’

Wat worden de bartrends van 2024 en wat is het geheim van een goede cocktail? We vroegen het de Rotterdamse bartender Chi-Ho Ta tijdens de Horecava. “De vraag naar alcoholvrij is groot en we gaan meer cocktail foodpairings zien.”

Tekst: Madelief de Weerd

Van deze afgetrainde bartender gaat bijna geen foto voorbij, waarop hij niet met ontbloot bovenlichaam te zien is. De goedlachse Chi-Ho Ta van Barrelproof Company staat bekend om zijn gespierde lichaam dat vol getatoeëerd is. Hij is dan ook niet verlegen om het af en toe te showen voor de camera. Een grappige combinatie, want bartending, gezond leven en sporten lijkt tegenstrijdig te zijn, toch? “Toen ik nog veel achter de bar stond, was het inderdaad soms moeilijk een balans hierin te vinden. Nu ik dit minder doe en alcoholvrije cocktails zo populair zijn, gaat het juist wél goed samen”, vertelt hij.

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Bartender-Chi-Ho-Ta-1 Bartender-Chi-Ho-Ta-2

Alcoholvrije cocktails zijn hot

Volgens de Rotterdamse bartender zijn de no en low alcohol-cocktails zo populair door de algehele trend om gezond te leven en bewust bezig te zijn met je lichaam. “Er is veel vraag naar alcoholvrije cocktails. Hierdoor zijn er ook veel meer producten op de markt: van alcoholvrije gin tot 0.0-vodka.” Volgens Ta kom je er als bar niet meer mee weg om geen alcoholvrij op de kaart te hebben staan. Zet je zo’n 0.0-cocktail op de kaart? Zorg er dan voor dat het geen ‘slap aftreksel van’ is en kies voor verrassende ingrediënten, tipt hij.

'Foodpairing met cocktails bieden meer mogelijkheden dan wijn en bier'

Foodpairing met cocktails

Naast alcoholvrij ziet de Rotterdamse bartender ook steeds meer foodpairing met cocktails. “Veel mensen moeten even wennen aan dit idee. Ze denken vaak dat cocktails te zoet óf te sterk zijn, maar ze bieden veel meer mogelijkheden dan wijn of bier. Je werkt makkelijker met smaken, texturen en mondgevoel en kunt cocktails bouwen die perfect aansluiten op de gerechten.” Ta verzorgde onder andere succesvolle cocktail foodpairings met Mario Ridder (Joelia*, Rotterdam) en sterrenchef Onno Kokmeijer.

Hoe maak je een goede cocktail?

Een goede cocktail bestaat volgens Ta uit simpliciteit. “Veel bartenders denken te moeilijk met veel ingrediënten en verschillende technieken. Het geheim van een écht goede cocktail zit hem in de toegankelijkheid. Het moet een crowdpleaser zijn, want uiteindelijk gaat het erom dat die veel gedronken wordt.”

Ontwikkelingen in de branche

Die samenwerkingen met bekende chefs en het bedenken van cocktailmenu’s kwamen niet zomaar uit de lucht vallen. Ta heeft namelijk al heel wat jaren ervaring in de hospitalitybranche en cocktailwereld. Hij stond onder andere achter de bar in Club Elit en Dr. Rotterdam (nu beide gesloten). Momenteel verzorgt hij de fotografie en videografie van drankenmerken door de groeiende vraag naar goede content én werkt hij voor Barrelproof Company (een consultancybureau voor de drankenindustrie). In al die jaren zag hij de cocktailscene behoorlijk veranderen.

'De kwaliteit van - en kennis over - cocktails is gegroeid'

“De cocktailscene in Rotterdam stond nog in de kinderschoenen en er waren maar een paar bars”, vertelt Ta. “Hier draaide het vooral om lol maken en waren we nog niet zo serieus bezig met mixology. Nu is dat wel anders.” Rotterdam ontwikkelde zich tot een stad met veel goede bars, waar het nog steeds draait om een leuke avond hebben, maar ook om kwalitatieve dranken. Daarnaast zag hij in de loop der jaren de bartendercommunity nog hechter worden en verdween de rivaliteit tussen Rotterdam en Amsterdam. “We hebben een groepsapp met veel bartenders en steunen elkaar bij competities. We bezoeken elkaars barren en ontmoeten elkaar op events. Daarnaast is de kwaliteit van - en kennis over - cocktails gegroeid.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Chi-Ho-Ta-achter-de-bar

Ready to drink

Negatieve ontwikkelingen ziet Ta niet, alhoewel hij soms ziet dat bartenders moeite hebben met ready to drink cocktails, oftewel premixers. “Sommigen zijn bang dat die kant-en-klare cocktails de bartender gaan vervangen of zien ze als laag in kwaliteit. Ik denk daarentegen dat het een goede manier is om gasten kennis te laten maken met cocktails. Het kan een opstap zijn naar een kwalitatief goede cocktail in een serieuze bar.”

Artikel delen