De beste cocktailbars ter wereld: Nederland scoort hoog in de lijst

Interieur Flying Dutchmen Cocktails

De beste cocktailbars ter wereld: Nederland scoort hoog in de lijst

Top 500 Bars maakte deze maand de lijst van beste bars ter wereld bekend. In deze top 500 scoort Nederland goed: maar liefst zes bars zijn opgenomen in de lijst. Ze bevinden zich allemaal in Amsterdam en de uitschieter is Flying Dutchmen Cocktails van ondernemer en juryvoorzitter Best Bartender Tess Posthumus. 

Foto: Flying Dutchmen Cocktails

De 'Top 500 Bars' zijn bekend. Opvallend is dat Nederland het als cocktailland internationaal steeds beter doet. Dit jaar staan maar liefst zes Nederlandse cocktailbars in de top 500 van beste bars ter wereld. De uitschieter is Flying Dutchmen Cocktails op nummer 63 van ondernemer Tess Posthumus. Afgelopen jaren stond de zaak steeds als hoogst gewaardeerde Nederlandse bar in de lijst. Vorig jaar stonden ze op de 80e plek. Een mooie stijging in 2023 naar de 63e plek, wat de hoogste notering ooit is, behaald door een Nederlandse bar in de prestigieuze Top 500 Bars lijst. 

De 6 beste cocktailbars van Nederland

Volgens de Top 500 Bars zijn dit de vijf beste cocktailbars van Nederland:

The Flying Dutchmen in Amsterdam op nr. 63

Tess Posthumus en Timo Janse openden in 2017 The Flying Dutchmen Cocktails. De bar won meerdere grote awards en staat bekend om de topcocktails. "Gasten en de barindustrie leren hier over het vak, de verhalen achter dranken en over bestaande recepturen", vertellen de ondernemers.

Super Lyan in Amsterdam op nr. 100

De samenwerking van internationaal befaamde bartender Ryan Chetiyawardana en geroemde designer Jacu Strauss vormen de fundering van Super Lyan. De cocktailbar die in 2019 opende zit in een 17e-eeuws gebouw in Amsterdam. "Het herinterpreteren van het bekende is leidend en de basis voor elk menu item waarbij de ondertoon altijd uitdagend en speels is", vertellen de ondernemers in een eerder interview met Entree.

Door 74 in Amsterdam op nr. 243

De iconische speakeasy-cocktailbar Door 74 in Amsterdam is twee jaar na het faillissement in 2020 nieuw leven ingeblazen. Horecaondernemer Daan Bonsen en head bartender Tim Lefèvre bundelden hun krachten voor de wederopstanding. En of die wederopstanding is gelukt! "Het is een speelplaats voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën, een zaak waar tegenop wordt gekeken. Gasten komen terug voor de exclusieve cocktails, het interieur, de intieme sfeer en de service", lieten de ondernemers weten in een eerder interview met Entree.

Vesper in Amsterdam op nr. 281

Midden in de Jordaan, Amsterdam vind je Vesper Bar. Het cocktailmenu verandert elk seizoen en binnen voelt het bijna aan als een scene uit James Bond, maar dan wel in een gezellige huiskamersfeer!

Tales & Spirits in Amsterdam op nr. 331

Aan de Lijnbaansteeg in Amsterdam vind je de cocktailbar Tales & Spirits van Lydia Soedadi en Boudewijn Mesritz. De bar opende in 2012 en sleepte veel prijzen in de wacht. "Tales & Spirits is een thuis weg van huis. Een gebouw met meerdere verdiepingen met een cocktailbar en restaurant waar exquise drankjes, geweldig eten en hapjes worden geserveerd in eigentijdse, unieke en vintage glazen", is te lezen op de website.

Pulitzer's Bar in Amsterdam op nr. 392

De hotelbar Pulitzer's Bar in Amsterdam heeft meerdere award-winnende bartenders in dienst die cocktails maken. De bar zit in een 17e-eeuws grachtenpand en vertelt het verhaal over de cocktailgeschiedenis aan de hand van hun klassieke menu.

Over de Top 500 Bars

Anders dan bij veel andere ranglijsten is de wijze van de lijstsamenstelling een geheim. In het tijdperk van big data en AI heeft de van oorsprong Franse Top 500 Bars organisatie de intentie om via deze innovaties een mondiale ranglijst van de barindustrie te bepalen. Waar andere lijsten gebruikmaken van juryleden, gebruikt de Top 500 Bars organisatie de gegevens van meer dan tweeduizend digitale bronnen, in meer dan twintig talen. De vele verschillende ranglijsten, recensies op platforms, sociale media en zoekmachines worden vervolgens aangevuld met meningen van experts, journalisten en influencers om het geheel compleet te maken. De Top 500 Bars ranking wordt vervolgens via een geheim algoritme uit deze dataset gecreëerd.

Artikel delen