Dit zijn de 5 beste cocktailbars ter wereld

The World's 50 Best Bars

Dit zijn de 5 beste cocktailbars ter wereld

Wat zijn de 5 beste cocktailbars ter wereld? De prestigieuze lijst The World’s Best 50 Bars geeft jaarlijks antwoord. Bars van over de hele wereld kunnen zich ieder jaar voor deze competitie inschrijven waarna er uit alle aanmeldingen een top vijftig wordt gemaakt. Bekijk hieronder de top vijf van de laatste editie. De nieuwe lijst wordt in oktober 2023 bekendgemaakt.

Tekst: Lisa van Dorrestein

1. Paradiso in Barcelona

Paradiso staat in de meest recente lijst op nummer één. De speakeasy cocktailbar van mede-eigenaar Giacomo Giannotti heeft een bijzondere locatie. De bar zit verborgen in een pastrami-bar in het centrum van de stad, op tien minuten loopafstand vanaf het kathedraal in Barcelona. Je komt er binnen via een kast. Althans, het lijkt op een kast.

Opvallend zijn de majestueuze Dali-achtige gebogen houten bar en de cocktails zelf. Voor spektakel kun je als gast kiezen voor de ‘Hot On Fire’ cocktail met bourbon, oloroso cherry, tahini, zoete aardappel en gerookte melk. Geserveerd in een glas met garnituren gemaakt in het Paradiso-laboratorium.

2. Tayēr + Elementary in London

Toen Monica Berg en Alex Kratena Tayēr + Elementary openden, dachten ze elk element van de cocktailbar was goed uit: van ontwerp tot service en de cocktails zelf natuurlijk.

De locatie bestaat uit twee delen. Bij Tayēr kun je als gast terecht voor een alternatieve ervaring met een culinaire uitstraling. Met op de kaart drankjes en eten bestaande uit minder bekende ingrediënten en recepten die dagelijks veranderen.

Elementary is een industriële gestileerde ruimte aan de straatkant, een alledaagse bar waar je als gast binnenstap voor een drankje. Met een lange tafel en seizoensgebonden cocktails die worden geserveerde van de tap of de zelfgeproduceerde wijn en bier van hun eigen merk. Hier vind je de kenmerkende One Sip Martini en een wisselend menu van seizoensgebonden klassiekers.

3. Sips in Barcelona

Bij cocktailbar Sips is de eilandbar het middelpunt van de zaak. Een plek waar onder andere de kunsten van bartenders Simone Caporale en Marc Alvarez en hun creaties centraal staan.

Overdag heeft Sips een zachter gevoel met een pastelroze en groen decor waardoor dit een toegankelijke locatie is voor de vroege avond. Zodra de avond valt en de lichten dimmen verandert het in een donkere en excentrieke plek. Als gast kun je drankjes zoals Caipirinha en Heliodroa bestellen.

De Mexicaanse handgedraaide machine die de bar heeft maakt schaafijs als basis van de cocktail voordat het drank in het glas wordt geschonken. Het glas wordt afgetopt met creaties van Michelin patissiers. Dat de bar kwaliteit en experience levert blijkt. De bar is bekroond met de Nikka Highest Climber Award voor 2022, een prijs voor de bar die de meeste plekken omhoog is gegaan in de lijst van The World's 50 Best Bars.

4. Licorería Limantour in Mexico City

Licorería Limantour uit Mexico City staat al sinds 2014 op de lijst van World’s 50 Best Bars. Het is volgens World’s 50 Best Bars een bar die alles goed doet. Iedere dag van de week zit het vol. Bovendien is er fijne service en zijn de drankjes erg goed. De bar staat onder leiding van Benjamin Padrón en José Luis Leon.

Eerder wonnen ze de Rémy Martin Legend Award en de titel The Best Bar van Noord-Amerika.

5. Little Red Door in Parijs

Deze kosmopolitische uitgaansgelegenheid, die je binnenkomt via de rode deur, ligt in de Parijse wijk Marais en staat al tien jaar in de lijst van The World’s 50 Best Bars. Die waardering hebben zij te danken aan de innovatie en creatieve ontwikkeling van de drankjes op hun menukaart. Er wordt veel gebruik gemaakt van moderne technieken. De huidige bartenders Alex Francis en Barney O’Kane zijn het creatief brein achter het nieuwe menu: Flourish.

De bar gebruikt seizoensproducten en streekproducten. Met het decor, waaronder  de muren die zijn versierd met portretten van producenten, willen zij de gast een optimale ervaring geven. Als gast kun je genieten van drankjes met simpele namen als ‘Carrot’ maar met verrassende en diepe smaken. Daarbij heeft de bar de Ketel One Sustainable Bar Award 2022 gewonnen voor milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

Bekijk hier de volledige lijst met alle vijftig World's Best Bars.

Artikel delen