Soju shots: de nieuwste (drank)sensatie uit Korea

Soju shots bij SOJU Bar in Amsterdam

Soju shots: de nieuwste (drank)sensatie uit Korea

Er is weer een nieuwe Koreaanse superster in aantocht: soju. De spirit heeft alles in zich om de dranksensatie van 2024 te worden, én de SOJU Bar (4 locaties) won tijdens de Entree Awards de categorie Best New Scale Up Concept. “Soju heeft een hoge fun factor.”

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: SOJU Bar in Amsterdam

Koreaanse cultuur

De Koreaanse (pop)cultuur heeft ons recent al veel gebracht: gillende pubers voor K-Pop bandjes als BTS, Korean bbq- en fried chicken, potten kimchi in de koelkast, de serie Squid Game op Netflix en K-beauty-winkels. En laat er nu weer een hype aankomen: de meest gedronken spirit ter wereld: soju!

Soju is trouwens niets nieuws: de spirit ontstond in het Korea van de dertiende eeuw, waar het als medicijn werd geschonken tijdens de Mongoolse invasie. Anno 2023 kun je de Koreaanse spirit al kennen uit restaurants of de keten SOJU Bar, een succesvol Korean Fried Chicken & Beer-concept waar de flessen soju niet aan te slepen zijn.

Fun factor

Waarom soju? Allereerst, omdat alles wat Koreaanse popcultuur is in goud lijkt te veranderen. Omdat het een hoge fun factor heeft: het wordt gedronken in gezelschap, bij het eten en tijdens gezellige rituelen. En omdat het overwegend neutraal van smaak, goed doordrinkbaar en relatief laag in alcohol (en daardoor in calorieën) is.


Tekst loopt verder onder de foto

Soju-Bomb-SOJU-Bar-Amsterdam
Soju bomb: zo drink je het!

Soju bomb

Hoe drink je het? Bij voorkeur bij een vette Koreaanse hap, als koud shotje. Let op, het shotje moet wel door iemand anders dan jezelf worden ingeschonken, volgens de eeuwenoude traditie. De combinatie met een koud pilsje is een logische en heet SoMaek (soju met bier). Met een soju bomb laat je een koud glaasje soju vanaf twee eetstokjes in je bier vallen, zoals we dit al kennen van de ‘sake bombs’. Daarnaast biedt het een scala aan mogelijkheden in de mix, denk aan highballs met tonic of ginger ale, of in een frisse sour-cocktail.

*Tekst gaat verder onder het kader

Zo wordt soju gemaakt

Soju wordt gemaakt van zetmeelrijke grondstoffen als rijst, tarwe en zoete aardappel. Er zijn twee stijlen: diluted soju en distilled soju. Diluted (aangelengde) soju is 99% van alle gedronken soju ter wereld. Het is technisch gezien sterk gefilterde neutrale alcohol (zoals wodka) met eventueel toevoegingen van zoetstoffen, aangelengd met water tot een alcohol- percentage van rond de 20%.

De overige 1% is distilled soju, een enorm ambachtelijke small batch spirit, een keer gedistilleerd met een alcoholpercentage van 45% en vaak bewaard in keramieken potten. Hoe zacht en neutraal de mainstream diluted soju is, des te meer is distilled soju een krankzinnige umami-bom.

Maar laten we het voor de toepasbaarheid over diluted soju hebben. De allergrootste merken hebben namen als Jinro Chamisul, Chum Churum (of Cheoeum Cheoreom) C1 Blue en Charm. In de regel zijn deze dranken niet heel kostbaar, dus staan ze ook niet voor astronomische bedragen op de kaart. Er is zelfs een knap gemaakte Nederlandse soju, Wihayo Premium Soju (19%) – gestookt in Schiedam.
Artikel delen