International Espresso Martini Day: 'Koffiecocktails worden nóg populairder'

International Espresso Martini Day
Tags: koffie

International Espresso Martini Day: 'Koffiecocktails worden nóg populairder'

Op 15 maart is het International Espresso Martini Day. Tijdens The Amsterdam Coffee Festival, dat plaatsvindt van 30 maart tot en met 1 april in de Westergas in Amsterdam (klik hier voor gratis tickets), is er veel aandacht voor koffiecocktails. Zo is er The Smirnoff Cocktail Masterclass, de Smirnoff Cocktail Bar en ontwikkelde Smirnoff met Giraffe Coffee Roasters twee unieke cocktails. We gaan in gesprek met mixoloog Diego Cromzigt, die zelf opgroeide tussen de koffiebessen in Costa Rica, en Giraffe’s sca-trainer Tilly Gelok, die dagelijks de leiding heeft over Giraffe Coffee Academy, over hun liefde voor koffie én cocktails.


Wat maakt nu een goede koffiecocktail?

Cromzigt: "Een goede koffiecocktail vereist balans. Je moet ernaar streven om de vijf profielen– zoet, zuur, zout, bitter en umami – te proeven. Koffie is een krachtig ingrediënt vol smaak en daarom eindig je snel met de verkeerde verhoudingen ten opzichte van andere ingrediënten. Veel espresso martini's smaken bijvoorbeeld erg zoet doordat er teveel suikersiroop aan is toegevoegd om de bitterheid van de koffie te ‘compenseren’. Het Smirnoff Espresso Martini-recept dat we aanhouden op The Amsterdam Coffee Festival biedt een meer zuiver smakende, verfijnde ervaring. Ook dankzij de uitzonderlijke zachtheid van de Smirnoff-vodka, die fungeert als de perfecte basisdrank om de aroma’s van de koffiebonen echt te laten schitteren."

*Tekst gaat verder onder de foto.

Espresso Martini Day-2

Ontvang gratis toegangskaarten voor The Amsterdam Coffee Festival

The Amsterdam Coffee Festival is een driedaags festival waar meer dan 8.400 bezoekers, waaronder koffieliefhebbers, professionals en horecaondernemers, op af komen.

Registreer nu via de onderstaande button en ontvang gratis toegangskaarten voor The Amsterdam Coffee Festival 2023.

Registreer hier voor gratis tickets!

Waarom zou elk restaurant koffiecocktails aan het menu moeten toevoegen?

Gelok: "Elk restaurant serveert zijn eigen met zorg uitgekozen koffie. Koffiecocktails zijn het middel bij uitstek om het bijzondere karakter van de koffie te laten zien." Cromzigt: "Met koffiecocktails kun je als restaurant de verkoop van een bestaand ingrediënt maximaliseren en de winstmarges vergroten. Daarbij neemt de vraag bij de consument toe. Ik zou restaurants adviseren om tenminste twee koffiecocktails op te nemen."

Wat zijn de belangrijkste koffie- en cocktailtrends?

Gelok: "In Nederland neemt de kwaliteit van de koffie in de horeca elk jaar toe. Consumenten zijn kritischer, want thuis drinken ze ook betere koffie waardoor ze hetzelfde verwachten als ze erop uitgaan. Bovendien: wanneer restaurants in koffie investeren, investeren ze ook in de opleiding van hun personeel. En dat is waar de magie plaatsvindt! Personeel dat enthousiast is over koffie, durft de drank ook breder in te zetten. Tegenwoordig staat ijskoffie al standaard op kaart. Koffiecocktails zullen snel volgen. Daarna zie ik kansen voor mocktails met koffie. Voor non-alcoholische cocktails is koffie een geweldig ingrediënt, omdat het voor een boost zorgt!"

Cromzigt: "Dit is echt een opwindende tijd voor koffiecocktails. Vooral de espresso martini wint enorm aan populariteit. Hij is zelfs opgenomen in de lijst* van de tien meest bestelde cocktails. Dit jaar verwacht ik meer koude koffiedranken op menukaarten te zien. Maar alleen al het enorme scala aan smaken – van fruitig, kruidig en aards – die verschillende origines bieden, laat bartenders zoveel ruimte om hun creativiteit te uiten."

Wat kan men verwachten op The Amsterdam Coffee Festival?

Cromzigt: "Ik ben erg enthousiast om samen met het Giraffe-team een reeks interactieve Smirnoff Cocktail Masterclasses te hosten. Gedurende elke festivaldag leren we mensen niet alleen de perfecte espresso martini te shaken, maar ook de signature Amsterdam Coffee Festival-cocktail te bereiden."

Gelok: "Ja! Samen met Smirnoff hebben we twee unieke cocktails ontwikkeld, die de smaakpapillen doen sprankelen! Het beroemde espresso martini-recept hebben we aangepast naar onze speciale Giraffe jubileumkoffieblend. Ook hebben we een cocktail op basis van een filterkoffie bedacht!’ Diego: ‘We gaan dieper in op cocktailtechnieken, leggen uit hoe je koffie van hoge kwaliteit cocktails echt kan laten schitteren en gaan vooral plezier maken! De twee cocktails die we tijdens de masterclasses gaan maken, zijn ook te bestellen bij de Smirnoff Cocktail Bar waar ik op vrijdagavond zelf achter sta."

Artikel delen