Capriole Café in Den Haag verwerkt koffie in gerechten

Koken met koffie

Capriole Café in Den Haag verwerkt koffie in gerechten

De meeste gasten drinken na het diner een kopje koffie, maar Capriole Café in Den Haag pakt het compleet anders aan. Deze zaak is een koffiebar en restaurant ineen en zij verwerken de koffie direct in het eten. Dit zorgt voor interessante smaaksensaties.

Tekst: Madelief de Weerd
Foto's: Fem Schook
Openingsbeeld: Tartelette met duxelles, aardappelcrème, zoetzure zilverui en koffiesaus

Capriole Café is een familiebedrijf waar Pascal Ultee al 26 jaar werkt. In 1975 startte zijn vader het koffiebedrijf Capriole. Het begon als koffiegroothandel en groeide uit tot een koffiebranderij en -merk. Zeven jaar geleden ontstond het idee om het koffiebedrijf uit te breiden met een restaurant en koffiebar. “Bij Capriole Café laten wij horecaklanten zien wat je allemaal met koffie kunt doen”, zegt Ultee.

'In drie van de vijf gangen op het menu zit koffie verwerkt'

“Het is opgericht als huiskamer voor ons koffiemerk, maar ondertussen is het zoveel meer. We branden koffie, geven koffieworkshops en kijken naar wat je nog meer kunt doen. Koken met koffie, bijvoorbeeld.” Zo verwerkt Capriole Café in drie van de vijf gangen op het menu koffie én organiseerden ze eind vorig jaar met Het Lokaal in Amersfoort een Top Twee Koffiediner. Ultee: “We hebben veel raakvlakken: we zijn allebei een koffiebranderij en restaurant ineen. We bedachten gezamenlijk een plantaardig vijfgangenmenu met in elk gerecht koffie. Een week lang stonden onze zaken compleet in het teken van het Top Twee Koffiediner en serveerden we het menu. We kregen veel leuke reacties.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Koken met koffie_2
Gebakken eendenborstfilet met knolselderij, topinamboer, kweepeerjam, boerenkoolchips en koffie-portjus.

Creatief met koffie

Chef-kok Jermaine Huisman bedacht samen met zijn keukenteam en de koffiebrander en hoofdbarista van Capriole Café de gerechten voor het Top Twee Koffiediner. “Jermaine gaf dan aan dat hij een bepaalde smaak in het gerecht wilde toevoegen. Didi Meijer, de koffiebrander en hoofdbarista deed op haar beurt voorstellen van koffies met deze smaaktonen. Vervolgens experimenteerden we veel. Het was echt een wisselwerking tussen beide teams”, vertelt Ultee.

Wil je zelf aan de slag met het verwerken van koffie in gerechten? Dan doe je dit het makkelijkst in een dessert. “Gaat het om een voor- of hoofdgerecht dan is het een stuk lastiger”, vervolgt Ultee. “Het vraagt om creativiteit van de kok. Het moment dat je de koffie toevoegt aan het gerecht is essentieel. Stel dat je de gemalen koffie bijvoorbeeld toevoegt in een kokende soep dan wordt hij bitter van smaak. In dat geval is het beter om de koffie toe te voegen aan de soep wanneer hij op tafel staat. Blijf vooral testen om te ontdekken wat lekker is.”

Artikel delen