La Soirée in Rotterdam is de nieuwe 'hidden' cocktailclub van Ben Lobos en Loesje Tieleman

Le Soiree Rotterdam

La Soirée in Rotterdam is de nieuwe 'hidden' cocktailclub van Ben Lobos en Loesje Tieleman

Het horecakoppel Loesje Tieleman en Ben Lobos opende eind maart cocktailbar La Soirée in het Marinekwartier in Rotterdam. Wie naar de speakeasy gaat, reserveert via WhatsApp en krijgt daarna de locatie door. Eenmaal binnen draait alles om de gast en de ultieme drinkervaring. Tieleman (ook eigenaar van restaurant Louise Petit Restaurant) zag in grote wereldsteden wat Rotterdam nog miste in de avond en prijswinnende bartender Lobos bedacht hier de perfecte vloeibare oplossingen voor.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto’s: @gourmels

Loesje Tieleman wilde altijd al een bijzondere nachtbar openen. “Zo’n bar die je tegenkomt in wereldsteden: romantisch en intiem, niet te luidruchtig en waar het gaat om de gastbeleving. Een bar waar het juist niet draait om de show van de bartenders of het speakeasy-concept, maar wel om de gepassioneerde verhalen achter de drankjes in je glas.”

Jaren geleden keek ze al goed rond in de Rotterdamse en landelijke cocktailscene om te zien wat er speelde. “Het was 2018. Ben Lobos stond in de spotlights als World Class Bartender of the Year en als bartender bij cocktailbar Dr. Ik begon hem te volgen en reageerde online op zijn culinaire cocktailcreaties. We ontmoetten elkaar al snel daarna, eerst sloeg de vonk privé over en sinds dit jaar ondernemen we ook samen.”

CV Loesje Tieleman (26)

  • 2018 Louise Petit Restaurant, Rotterdam
  • 2020 Louise Bar à Vins, Rotterdam
  • 2021 Louise Petit Déjeuner
  • 2023 La Soirée

CV Ben Lobos (33)

  • 2016-2017 Bar manager, Suicide Club Rotterdam
  • 2018 World Class Bartender of the Year Netherlands
  • 2018 – 2020 Bartender / consultant bij Dr. & Barrelproof Company, Rotterdam
  • 2021 – nu mede-eigenaar Williams Premium Cocktails
  • 2022 – nu Sales director Benelux NOAM Beer
  • 2023 La Soirée

Gedeelde visie

In 2020 legde Covid de wereld stil en dus ook Rotterdam. Louise Petit Restaurant (van Tieleman), sloot tijdelijk de deuren, en de bejubelde speakeasy cocktailbar Dr. - waar Ben werkte - zelfs permanent. Lobos begon naast zijn werk als cocktailconsultant als mede-eigenaar van de RTD-lijn Williams Premium Cocktails. Tieleman: “Bij Louise Petit Restaurant begonnen we met Louise Bar à Vins en dat doen we nog steeds in de ruimte boven het restaurant. Het pand naast het restaurant kwam vrij en dat mochten wij gebruiken als opslagruimte."

'Toen we ontdekten dat er een horecavergunning op zat zijn we hier Louise Petit Dejeuner gestart'

"We vroegen meteen een drankvergunning aan. Anderhalf jaar later werd die verleend. Nu mochten we ook mimosa’s serveren bij het ontbijt. Toen begin 2023 de nachtvergunning in Rotterdam van 01.00 uur naar 03.00 uur ging, werd ik meteen onrustig, er broeide wat. Ben kwam die avond thuis en ik riep meteen: we gaan een bar openen!”

Fluwelen stoffen

Lobos: “Loesje barst altijd van de ideeën, zoekt wereldwijd inspiratie en heeft een fascinatie voor interieurs. Daardoor was het snel schakelen. Onze gedeelde visie en ervaring en de locatie maakten dat we snel wisten hoe we dit gingen aanvliegen. Met slechts veertig zitplaatsen, intieme, sfeervolle verlichting, dieprode kleuren en fluwelen stoffen en gordijnen creëerden we een romantische setting voor La Soirée.”

Op de backbar staan twaalf bijzondere flessen. Lobos: “Dit is de basis, de aanjager voor onze creativiteit. Het kleine barstation heb ik in samenwerking met Fjalar Goud ontworpen. Alle elementen zitten verzonken in een vintage vitrine. Er zijn enkele zitplekken aan deze spot, die meer wegheeft van een chef’s table.”

Verhalen achter cocktails

De cocktails en de persoonlijke verhalen erachter worden door het team rustig uitgelegd aan tafel. De kaart, namen en huisstijl zijn erg Frans, maar de samenstelling niet per se. Het begint met Déjà Vu, vier klassieke cocktails: Old Fashioned, Vieux Carré, Negroni, Martini. Het echte vuurwerk komt met L’Acte principal: cocktails met namen als Oeuf, Un Croissant, Pêche en Olive gebruiken verrassende invloeden vanuit de (ontbijt)keuken. Ingrediënten als beurre noisette, ei, yoghurt en croissants en kruiden als lavas, tonka en rozemarijn maken een fascinerende kaart met signatures uit de koker van Ben.

Derrière le Rideau is Frans voor ‘wat achter het gordijn zit’, ofwel vraag de bartender welke klassiekers er nog meer te bestellen zijn. Onder Le Debut is een wisselende aperitief-cocktail te bestellen, champagne en zelfs NOAM-lagerbier. Onder Le Vins een select aantal bijzondere wijnen, wederom niet alleen Frans.

*Tekst gaat verder onder de foto's

Cocktails-La-Soiree-Rotterdam
Cocktails van La Soirée in Rotterdam

Duurzaamheid

“Duurzaamheid en circulariteit spelen een grote rol, en we verwerken zelfs producten van het ontbijtrestaurant in cocktails”, zegt Lobos. “Voor de cocktail ‘un croissant’ infusen we Johnnie Walker Black whisky met leftover croissants, om vervolgens te mixen met abrikoos, citroen-oleo, yoghurt en Baker’s Best jenever (die op zijn beurt gedistilleerd is van oud brood). We maken iedere week de Oleo Saccharum (siroop gemaakt met oliën uit fruitschillen en suiker) met citroenschillen van eerder geperste citroenen. We doen alle voorbereidingen en batchen de cocktails eerder in de week, om donderdag goed te kunnen starten.”

Cocktails & kaviaar

Lobos: “Loes is meer backoffice, zij zorgt dat alles draait. Ik bedenk de cocktails, regel de samenwerking met drankmerken en train het team. Greta Preskaityté is head of bar en Meriem Demo is head of floor. Samen runnen zij de boel, versterkt door een fantastisch team. En we hebben het geluk dat we de het keukenteam van Louise Petit Restaurant tot onze beschikking hebben voor fantastische bar bites als Pommes Anna en Pata Negra. Ons idee is dat de gast alle tijd en privacy heeft en wij voor de rest zorgen. Van cocktails en water tot oesters en kaviaar. We got you.”

*Tekst gaat verder onder de foto's

La-Soiree-Rotterdam-Interieur La-Soiree-Rotterdam

 

Huisregels

De huisregels, zijn simpel en doeltreffend: niet naar binnen of buiten lopen zonder iemand van het team, geen telefoons met het geluid aan en niet bellen. “We vragen gasten aardig te zijn tegen elkaar, geen haast te hebben en te relaxen. De laatste regel is essentieel: vertel niemand over de locatie van de bar.” Tieleman en Lobos besluiten lachend: “Gasten mogen echt wel foto’s nemen, al denken ze dat het illegaal is en niet mag. Zolang ze de locatie maar niet delen. En je mag ook heus wel een berichtje naar de babysitter sturen dat je iets later thuiskomt.”

Artikel delen