Tweede editie A'dam Cocktail Week van start

Tweede editie A'dam Cocktail Week van start

Maandag 5 maart is de tweede editie van de Amsterdam Cocktail Week gestart. Van 5 t/m 11 maart zullen in de 45 meest toonaangevende bars van de hoofdstad een hele week bijzondere evenementen plaatsvinden. In de avonden biedt elke bar, naast het gebruikelijke menu, twee speciale cocktails aan voor een gereduceerd tarief.

Overdag worden door de hele stad seminars, workshops en masterclasses georganiseerd, welke zijn terug te vinden in de Amsterdam Cocktail Week app. 

Programma
Dagelijks vinden in alle deelnemende bars speciale events plaats, van begin middag tot laat in de nacht. Amsterdam is dit jaar zeven mooie nieuwe bars rijker en ook hier kunnen bezoekers tijdens Amsterdam Cocktail Week terecht: bar TwentySeven, Flying Dutchmen Cocktails, Pigs & Punch, Arriba Arriba, Roses by Sal, Maas Bar & Kitchen en Juniper en Kin. Deze laatste bar opent zelfs de deuren voor het eerst tijdens de Amsterdam Cocktail Week.

Trends
Ook dit jaar zijn er een aantal opvallende trends te spotten in de deelnemende bars:  

Low alcohol en alcoholvrij
Een gebalanceerde en verantwoorde manier van genieten van alcohol wordt steeds belangrijker. Voor het tweede opvolgende jaar biedt de Amsterdam Cocktail Week de non-alcoholische cocktail een groot platform. In cocktailbars zie je ook steeds meer de cocktail met heel weinig of zonder alcohol op de kaart. De Amsterdam Cocktail Week en alle deelnemende bars zullen verantwoord alcoholgebruik actief promoten.
Jenever en Rum
Dat jenever een gestage opmars maakt wordt dit jaar echt duidelijk. Hooghoudt, By The Dutch, Onder De Boompjes Wynand Fockink en Rutte zijn de jenevermerken die dit jaar zeer actief zijn tijdens de Cocktail Week! Met bijzondere events als een Rock, Paper & Scissors-toernooi, de presentatie van Wynand Fockink 5jr en het Kopstoot 2.0 event kun je uitgebreid kennismaken met deze merken. Daarnaast is de categorie Rum met een opvallend groot aantal merken vertegenwoordigd. La Hechicera, Bacardi, Plantation, Angostura, By The Dutch, Diplomático, Union 55 en Trois Rivières. Ook hier worden weer bijzondere events mee georganiseerd, zoals bijvoorbeeld een Escape Room in de Hoxton en When Sal Meets Rosa met Plantation Rum.
Zero waste en ‘closed loop cocktails’
De circulaire economie doet ook in de barindustrie haar intrede. De wereldwijde trend om geen single-use plastics te gebruiken wordt breed omarmd, door bijvoorbeeld geen plastic rietjes meer te gebruiken. Papieren of bamboe alternatieven bieden uitkomst. Ook worden alternatieven voor servetjes gebruikt. Verder worden smakelijke toepassingen gevonden voor ‘restproducten' zoals eigeel, geschild citrusfruit en de restanten uit sapcentrifuges.  Goede voorbeelden van bars in Amsterdam die hier al langere tijd mee bezig zijn: Bar TwentySeven, Vesper Bar en Bluespoon Bar. 
Foodpairing
In steeds meer locaties zie je dat de keuken en de bar met elkaar samenwerken. Technieken, smaakcombinaties en kennis worden grif gedeeld door deze twee, vroeger zo verdeelde disciplines. In maar liefst 38 van de 45 deelnemende cocktailbars wordt ook eten geserveerd, waar mooie cocktail pairings mee gemaakt kunnen worden. Voorbeelden zijn Tunes Bar, The Tailor en Pikoteo.

The Amsterdam Cocktail Week is een initiatief van Tess Posthumus, TImo Janse en Albert Van Beeck Calkoen.

Artikel delen