DRANKRITUELEN

Drankrituelen - Dry Martini - Unsplash

DRANKRITUELEN

Drankrituelen zijn zo oud als gedistilleerde dranken zelf. Het maakt het nuttigen van een drankje een beleving, maakt de gast bewust van zijn consumptie en is gewoon leuk, voor bartender en gast. Je legt creativiteit bij de gast neer, die dit zeker zal waarderen. Denk aan een kopstootje, de Pornstar Martini, bottle service in clubs waarbij je zelf je spirit mixt met een mixer naar keuze, gin-tonictrolleys in restaurants waar je zelf je gin, tonic en garneringen mag kiezen of een volledige Dry Martini-doe-het-zelfkit. Een gast zelf aan tafel zijn eigen gemberbier of tonic te laten brouwen, gaat misschien wat ver, maar niets is onmogelijk.

 

Tekst: Ingmar Voerman 
Foto's: Unsplash 
Met dank aan: Mystique en Isaac Company 

HET KOPSTOOTJE

Eigenlijk kun je als Hollander gravend in dit onderwerp alleen maar beginnen met het kopstootje. Een traditie om trots op te zijn, ook al is het niet het meest ingewikkelde drankritueel. Toch weet menig bartender niet exact hoe het hoort, laat staan dat er een fles borrel koud in de vriezer ligt. Ken je klassiekers! Zittend op je knieën aan de toog slurp je een tulpglaasje ijskoude jonge jenever (tot net over het randje gevuld) ‘ad fundum’ leeg, waarna je als beloning voor de noeste arbeid een versgetapt vaasje bier mag versmaden. Hoezee. Dat het kopstootje tot de verbeelding spreekt, geeft de indrukwekkende lijst synoniemen wel aan. Een kleine greep uit het assortiment: nekslag, opsodemieter, uppercut, stelletje, motor met zijspan, kapitein-luitenant, koppeltje, recht-op-en-neertje, mantelpakje, noorman, peper-en-zoutstelletje en spannetje.

Pornstar Martini - Kike Salazar - Unsplash

PORNSTAR MARTINI

Een hardloper in iedere cocktailbar die hem serveert. Voor de doorgewinterde bartender is hier misschien niet veel eer aan te behalen, maar deze ‘lady like’-cocktail doet het altijd goed. De Pornstar Martini is bedacht door Douglas Ankrah van LAB bar in Londen. De Pornstar Martini is in zijn meest uitgebreide versie een ritueel van drie stappen. Het idee is eerst de passievrucht uit te lepelen, vervolgens het shotglaasje champagne te drinken en tot slot rustig de cocktail te drinken. Het meest voorkomend is dat de halve passievrucht al op de cocktail drijft, waardoor het uitlepelen iets uitdagender wordt.

Ingrediënten 

  • 40 ml vanillevodka
  • 10 ml passievruchtlikeur
  • 25 ml passievruchtpuree
  • 2 barspoons vanillesuiker
  • 1/2 passievrucht
  • champagne/cava/prosecco/sekt

BEREIDINGSWIJZE

Shake alle ingrediënten - zonder de champagne, passievrucht en vanillesuiker - in een shaker gevuld met ijs en finestrain in een voorgekoeld martiniglas.

GLAS Martini en shotglaasje.

GARNERING Besprenkel de passievrucht met vanillesuiker, serveer deze samen met het shotglaasje bubbels naast de cocktail.

COMPLETO (TEQUILA EN SANGRITA)

Het ‘Completo’-ritueel bestaat uit twee kleine glaasjes waar de gast om en om slokjes van neemt: tequila en sangrita. In Mexico, het land van herkomst, heeft iedere bar zijn eigen geheime sangrita-recept. Sangrita is een peperig en kruidig non-alcoholisch drankje op basis van tomaten en fruitsappen. Sangrita is ergens in de jaren '20 van de vorige eeuw ontstaan in de staat Jalisco. Juist ja, daar komt ook tequila vandaan! Door slokjes van beide glazen af te wisselen, complementeren de peper- en citrusfruittonen van zowel de 100% agavetequila als de sangrita elkaar.

Bedereidingswijze

Belangrijk: Gebruik altijd 100% agavetequila, -blanco of eventueel -reposado. Er zijn geen regels voor het maken van een sangrita. Belangrijk is wel sap van verse tomaten te gebruiken, net als verse fruitsappen. Citroen en/of limoen zijn essentieel, en ook vers sinaasappelsap hoort in de originele recepten thuis. Doe eens gek en pak een mango, ananas, komkommer of papaya. Voor het pittige element kun je losgaan op verse groene of rode pepers, versgemalen zwarte peper, Tobacco, Worchestersaus of andere hete sauzen. Verse of gemalen kruiden als koriander, kaneel en gember? Keuzes te over.

Dry Martini - Unsplash

DRY MARTINI KIT

Het idee achter deze cocktailkit is dat de gasten, met uitleg en advies, zelf zijn drankje naar eigen smaak bereiden. De Dry Martini Kit is een vrije interpretatie op dit idee van Fjalar Goud. De tray bevat een ijskoud martiniglas, een kannetje ijskoude gin naar keuze, een flesje gekoelde witte, droge vermout, een flesje bitters, sinaasappel, citroen, limoen en grapefruitschillen en olijfjes. De meest democratische Dry Martini ooit.

INGRËDIENTEN

  • 90 ml gin – geserveerd in een kannetje in een tumblerglas gevuld met ijs
  • Klein flesje gekoelde droge, witte vermout
  • Klein flesje bitters, in dit geval een mix van Peychaud’s bitters en Orange bitters
  • Drie olijven
  • Vier soorten citrusfruitschillen: sinaasappel, citroen, limoen en grapefruit

BEREIDINGSWIJZE 

De gast kan zelf na uitleg en eventueel met begeleiding, aan te raden met een schenkmaatje, zijn Dry Martini samenstellen en de verhoudingen kiezen.

GLAS Martiniglas uit de vriezer.

Artikel delen