advertorial

Port en horeca vormen een combinatie met veel potentie, al blijft het belangrijk om de kennis over deze bijzondere versterkte wijn verder te vergroten. Bij Symington Family Estates, een vijfde generatie familiebedrijf uit Portugal dat al 130 jaar bestaat, bedachten ze daarom de School of Port, een online tool waar ook het horecapersoneel meer kan leren over de Port-categorie.
Behalve dat de School of Port, dat bedacht werd in coronatijd, de liefde voor het Portugese drankje wil verspreiden, hoopt het ook de kennis erover te verbreden. “Over port bestaat nog veel onwetendheid”, ziet Rosalie Lammers, Business Development Manager voor Symington in Nederland.
“Dat is ook niet erg. Pas deze eeuw weten we druiven als de chardonnay en sauvignon blanc te onderscheiden. We zien alleen dat de kennis over versterkte wijn een beetje achterblijft. Dat willen we graag veranderen. Port heeft zo veel mogelijkheden.”
*Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Lammers, die zelf regelmatig voor de klas staat op hotelscholen en ook cursussen geeft over port, maakt dankbaar gebruik van de School of Port. Wat je er zoal kunt leren? “Allereerst: hoe wordt de drank gemaakt?”, vertelt ze enthousiast.
“Daarna gaan we dieper in op het verouderingsproces en de productie. Ook behandelen we de verschillen tussen Ruby, Tawny en Vintage-Port. Ik vind het altijd wel mooi om de reacties te zien van mensen. Veel liefhebbers hebben niet door wat een ambacht het maken van port is.”
*Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Neem bijvoorbeeld de Port van Dow’s, waarvan de 2011 Vintage werd bekroond tot ‘Wine of the year’ door Winespectator en die beschikbaar is via wijnimporteur Delta Wines. “Port van Dow’s is ook goed culinair inzetbaar”, weet Lammers.
“Bij de Ruby kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Dow’s Nirvana, wat uitstekend pas bij pure chocolade. Terwijl de Dow’s Tawny 10 Years zich mooi leent voor bij crème brûlée of wat hartigere gerechten óf - als hij wat meer gerijpt is - eendenlever.”
Bij Dow’s, dat port levert van tien tot veertig jaar rijping, voelen ze momenteel dat Dow’s White Port erg in opkomst is bij cocktailliefhebbers. “Het is ook een veel lichter, frisser alternatief voor bijvoorbeeld gin & tonic”, vindt Lammers. “Gin bevat meestal zo’n veertig procent alcohol, terwijl port ongeveer twintig procent alcohol heeft. Helemaal op het terras is dit een wat frisser alternatief.”
Of Lammers nog een cocktailtip heeft? Jazeker! “Neem twee delen witte port, die je in de koelkast hebt bewaard, en drie delen tonic. Vervolgens wat ijs, limoen en een citroentje erbij.”
De port van Dow's wordt geïmporteerd door Delta Wines, de grootste importeur van wijn en alcoholvrije dranken in Nederland.