advertorial

advertorial
promotioneel
Wijnbar De Bank in Santpoort heeft meer dan tweehonderd wijnen op de kaart. Voor ieder wat wils dus, al is de chenin blanc van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Perdeberg favoriet onder de gasten. “Dit is echt een pareltje”, zegt eigenaar André Beintema. “Hij is al twee jaar op rij uitverkocht.”
Weet je wat André Beintema, sinds tweeënhalf jaar gastheer van wijnbar De Bank, nooit heeft begrepen? Dat zogenaamde wijnkenners hun wijn los drinken. Ondenkbaar, vindt hij. “Wijn wordt gedronken met iets te eten erbij”, stelt Beintema met ernst in zijn stem. “Een nootje, een kaasje of wat vleeswaren; bij ons kan dat allemaal.”
De Bank, een sfeervolle wijnbar in een voormalig bankgebouw in het Noord-Hollandse Santpoort, heeft een uitgebreide kaart met ‘bites to share’ maar ook een klassiek driegangenmenu. Vis, vlees of vegetarisch; de keuze is reuze. Hetzelfde geldt voor het wijnaanbod. “We hebben meer dan tweehonderd wijnen in ons assortiment”, vertelt Beintema trots. “We wilden echt wereldwijd iets aan te bieden hebben. Vooral in het eerste jaar hadden we moeite om Franse wijnen te verkopen, omdat - zeker voor wijnen uit de Bourgogne of Bordeaux - de prijs/kwaliteitverhouding best overrated was. Voor wijnen uit Spanje en Portugal lag dat gunstiger. Daarnaast heb ik mijn hart wel verloren aan Amerikaanse wijnen uit de Napa Valley.”
*Tekst gaat verder onder de foto's.
Wijn die ook gretig aftrek vindt in De Bank is de chenin blanc van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Perdeberg, dat wordt geïmporteerd door Delta Wines. “Echt een wijn van de buitencategorie”, jubelt Beintema. “De chenin blanc van Perdeberg is een super makkelijk drinkbare wijn. Hij is zacht, rond en vol en houdt veel mineralen. Als onze gasten dit proeven, dan zijn ze echt verkocht en willen ze niets anders meer.” Deels komt dat ook omdat de Nederlandse consument weinig affiniteit heeft met chenin blanc volgens Beintema. “Niet veel mensen weten wat de wijn precies inhoudt”, is zijn ervaring. “Als gasten tegen mij zeggen: ik wil een zachte wijn, verras mij maar, dan weet ik het wel.”
*Tekst gaat verder onder de foto's.
Het succes heeft uiteraard een prijs. “De chenin blanc van Perdeberg is al twee jaar op rij uitverkocht”, lacht Beintema. Niet alleen in De Bank, maar ook in zijn tweede zaak, Bistro Provence in Driehuis. Beintema en al die andere Perdeberg-liefhebbers hopen derhalve op één ding: meer productie van hun geliefde Zuid-Afrikaanse druivensap.
*Tekst gaat verder onder de foto's.