Entree Awards 2022: zes Utrechtse ondernemers zijn Horecaondernemers van het Jaar

Entree Awards Ondernemer van het jaar

Entree Awards 2022: zes Utrechtse ondernemers zijn Horecaondernemers van het Jaar

Tijdens de Entree Awards zijn zes Utrechtse ondernemers uitgeroepen tot Horecaondernemers van het Jaar. Het gaat om Sippien Baarsma , Jan Braam, Reinder Braam, Rob Mooiman, Wichert van Rijn en Marco Schreutelkamp. Zij zijn mede-eigenaar van twaalf bedrijven (o.a. The Streetfood Club, WT Urban Kitchen, Ruby Rose en Tiny Parks). De redactie van Entree bepaalt de winnaar van deze categorie. De redactie vindt de vernieuwende ondernemersvorm van deze zes, waarbij ze personeel mede-eigenaar laten worden, zeer inspirerend.

Foto in de header: Ming Chao.

Deze categorie 'Horecaondernemer van het Jaar' wordt mogelijk gemaakt door: Heineken.

Juryrapport

Ondernemerschap

 De zes zijn eigenaar van twaalf bedrijven. Elk bedrijf heeft daarnaast nog andere eigenaren. Hoe dat zit? De zes vissen talenten uit hun zaken en geven hen de kans om te ondernemen. Zo zijn Wes Schreutelkamp en Joost Bergsteijn (allebei eigenaar van zes bedrijven) ook mede-eigenaar van The Streetfood Club in Utrecht en Breda. En Norbert Zunnebeld en Menno van der Pol (allebei eigenaar van drie bedrijven) weer van WT Urban Kitchen in Utrecht. In totaal zijn er twaalf eigenaren, waarvan de club van zes de ‘spil’ is en deze manier van ondernemen initieert. Complex op papier, maar goedwerkend in de praktijk! 

Slim: werknemers die aandeelhouder worden blijven betrokken en zorgen voor continuïteit. Ze zijn immers bereid hun ziel en zaligheid in het bedrijf te stoppen, en staan in dit geval zelf op de vloer, net als Van Rijn en Baarsma zelf trouwens. Dat zorgt voor korte lijntjes en energie in een zaak én is een oplossing voor het personeelsprobleem.  De zes benutten hiermee talent van werknemers optimaal, terwijl ze met hun voorwaardes (interne opleidingen, goede salarissen en voordelen, zoals sportscholen, kledingwinkels en kappers) ook goed werkgeverschap tonen. 

Slimme concepten 

Van fine dining tot vakantieparken en slimme cross-overs. Deze zes zijn van allerlei markten thuis. De overkoepelende kracht van (bijna) al hun concepten: slimme cross-overs tussen borrelen en dineren met een superefficiënt keukensysteem. Hét voorbeeld van eigentijdse, energieke en betaalbare horeca aan de voorkant en efficiënte en slimme horeca aan de achterkant. Afgelopen vier jaar hebben ze met hun energieke restaurants de Utrechtse horeca bovendien voor een jonge doelgroep op de kaart gezet.  

Groei

 Door te werken met mede-eigenaren krijgen deze ondernemers de kans om in een tijd van personeelstekort tóch verder te groeien. En hoe! Onlangs openden ze The Streetfood Club in Breda, een gigantisch project waarmee ze samen met hun compagnons Wes Schreutelkamp en Joost Bergsteijn heel Breda hebben doen verbazen. Niet voor niets dit jaar winnaar in de categorie Best New Dine & Drink Concept > 150 guests. Maar ze kijken verder dan reguliere horeca. Als mede-eigenaren van het groeiconcept Tiny Parks zien ze volop potentie in de markt van vakantieparken en met De Cocktail Club bieden ze de horeca een oplossing om snel goede cocktails te serveren, zonder veel personeel.
Opening (5)

'Horecaondernemer van het Jaar'

Om welke ondernemer konden we afgelopen periode niet heen? Wie is een voorbeeld voor andere vakgenoten en zet daarmee ook een toon voor komende tijd? De winnaar is een inspiratiebron, vernieuwer en iemand met visie en lef. De winnaars van de ‘reguliere’ categorieën van de Entree Awards komen tot stand in samenwerking met de vakjury die jurybezoeken aflegt. Voor de Horecaondernemer van het Jaar worden geen jurybezoeken afgelegd. De winnaar wordt aangewezen door de redactie van Entree, op basis van de geleverde prestaties van een ondernemer. 

Winnaars:

 • Sippien Baarsma
 • Jan Braam
 • Reinder Braam
 • Rob Mooiman
 • Wichert van Rijn
 • Marco Schreutelkamp

Mede-eigenaren van*:

 • 2015: WT Urban Kitchen in Utrecht  
 • 2017: Fico in Utrecht  
 • 2018: The Streetfood Club in Utrecht  
 • 2019: Rum Club in Utrecht  
 • 2019: Ruby Rose in Utrecht  
 • 2021: Botania in Utrecht  
 • 2021: Vakantiepark-project Tiny Parks (drie locaties)  
 • 2021: De Cocktail Club  
 • 2021: Carmel Market in Utrecht    
 • 2022: The Streetfood Club in Breda  

*Van deze zaken zijn de zes ondernemers allemaal mede-eigenaar. Elk bedrijf heeft nog een wisselend aantal andere eigenaren: Wes Schreutelkamp, Joost Bergsteijn, Menno van der Pol, Norbert Zunnebeld, Wouter van Kaam, Daan van den Berge, Jochem Verheul en Patrick Ligthart. Daarnaast hebben ze afzonderlijk nog meerdere zaken. Van Rijn en Baarsma hebben bijvoorbeeld nog Vegitalian (twee locaties in Utrecht) en Jan en Reinder Braam, en Rob Mooiman hebben o.a. nog West, Fak en Seven (Utrecht).  

Jurering

De jury van redactie Entree:

 • Kristi Houtkamp
 • Iris Kranenburg
 • Gerard Molenaar
 • Lianne Schimmel
 • Roy Timmerman
 • Madelief de Weerd
 • David Boersen

Bekijk hier alle winnaars van de Entree Awards 2022

1. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel < 50 Rooms'
2. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel 50+ Rooms'
3. Winnaar in de categorie 'Best New Restaurant Design'
4. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept <150 Guests'
5. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept 150+ Guests'
6. Winnaar in de categorie 'Best New Restobar'
7. Winnaar in de categorie 'Best New Cocktailbar'
8. Winnaar in de categorie 'Best New Nightlife Venue'
9. Winnaar in de categorie 'Best New Green Fine Dining'
10. Winnaar in de categorie 'Best New Holiday Concept'
11. Winnaar in de categorie 'Best New Café'
12. Winnaar in de categorie 'Horecaondernemer van het Jaar'
13. Winnaar in de categorie 'Best Bartender'

Artikel delen