Entree Awards 2022: Taru in Haarlem wint Best New Cocktailbar

Taru Haarlem

Entree Awards 2022: Taru in Haarlem wint Best New Cocktailbar

Taru uit Haarlem heeft tijdens de Entree Awards 2022 gewonnen in de categorie 'Best New Cocktailbar'. De cocktailbar is het geesteskind van cocktailveteranen Dennis van der Pluijm en Jev Rimen. De jury is volop te spreken over de bar: "Hier kom je voor de totaalbeleving."

Foto in de header: Ming Chao.

De categorie Best New Cocktailbar wordt mogelijk gemaakt door: Bacardi.

Juryrapport

Kwaliteit

Een cocktailbar die rust, kalmte en verfijning uitstraalt in alle facetten van het concept is nieuw in Nederland. Hier kom je voor de totaalbeleving. Smaak is leidend in de cocktails. Bijzonder zijn de op maat gemaakte clear ice-blokken. Je merkt aan alles dat de bartender jarenlang als chef heeft gewerkt. Diverse keukentechnieken en verrassende ingrediënten als soya, pompoen en mosterdzaad - ingrediënten die je niet snel in een cocktail verwacht - maken deze cocktails tot buitencategorie. De non-alcoholische cocktail(s) bewijzen bovendien dat je met dit soort ingrediënten geen alcohol nodig hebt om complexiteit en smaak te geven.

Cocktailkaart

Het ontwerp van de cocktailkaart is in lijn van het interieur: minimalistisch en eenvoudig. De kaart straalt dezelfde kalmte uit als de zaak en de bartenders. Typografie, lay out, papier; er is tot in detail over nagedacht. De cocktailnamen bestaan uit één enkel woord, zoals noto, raw, kemuri en een simpele illustratie geeft aan welk glas wordt gebruikt. De omschrijving bestaat uit drie woorden, wat wel wat inlevingsvermogen van de bezoeker vereist.

De kaart telt vier cocktails en vier highballs en dit verandert elke vier weken. Steeds opnieuw een mooie beleving dus. Buiten de kaart om kunnen de bartenders je ook verrassen en elke cocktail is ook in een non-alcoholische variant te verkrijgen.

Portfolio

Less is more is hier het devies. Elke fles heeft een doel. Je vindt hier spirits die je niet snel ergens anders zou vinden. Buiten de voor de hand liggende Japanse en Scandinavische invloeden is er natuurlijk ook mezcal op de backbar. De bartenders zijn deskundig en de passie straalt van ze af. Elke fles is dan ook een bewuste keuze geweest.

Sfeer

Taru scoort hier hoog. Het interieur is echt een geheel, de minimalistische stijlen van Scandinavië en Japan worden mooi met elkaar verbonden. De sfeer weerspiegelt in alles kalmte, simplisme en oog voor detail. Pièce de résistance is toch echt wel de bar (eigenlijk is het meer een chef’s table) met z’n lage zitjes. De jury is van mening dat de leukste plek in een zaak, die aan de bar zou moeten zijn en dat is hier zo. Vanuit elke zitplaats zie je de bar en ook wat de bartender creëert zonder dat de bar als een podium aanvoelt. Mooi!

Ondernemerschap

De ondernemers hebben zeer duidelijk voor ogen wat ze willen met deze bar en voeren dat tot in detail uit met groot gevoel voor smaak en design. Deze bar wil niet alles voor iedereen zijn, maar juist heel specifiek een eigen doelgroep creëren. In de grote steden is dat makkelijker dan in Haarlem, maar door trouw te blijven aan het concept en het consequent door te voeren lukt dat voortreffelijk.

Entree Awards 2022_Taru_1

Meer over Taru

Taru is Haarlems nieuwste cocktailbar en misschien wel de meest atypische bar van Nederland. Dennis van der Pluijm maakt highballs en cocktails vanachter de chef’s table. Alles draait hier om interactie met de gast.

Taru betekent in het Japans ‘vat’ en in het Fins ‘mythe’. De Japanse en Scandinavische culturen zijn onlosmakelijk verbonden met het concept. “Het ambacht, de absurde kwaliteit, de minimalistische aanpak en het streven naar perfectie fascineren me enorm in Japan. Eén ding pakken en daar het allerbeste van maken. Dat inspireert. En daar sluit de Scandinavische design-, eet- en drinkcultuur goed op aan”, vertelt mede-eigenaar Jev Rimen.

Less is more

De cocktails en highballs van Taru ontwikkelden de twee samen. Ze hebben eenvoud als grote gemene deler. De drankjes zijn elegant en hoog op smaak, maar zonder poespas. Rimen: “Bij ons geen drankjes met twaalf verschillende ingrediënten, less is more. Dennis komt met de technieken en onverwachte combinaties, en samen proberen wij die kern van eenvoud te waarborgen.” 

Entree Awards 2022_Taru_2 Entree Awards 2022_Taru_3

'BEST NEW COCKTAILBAR'

De genomineerden in deze categorie brengen de Nederlandse cocktailscene naar een nóg hoger niveau. De winnaar weet zich te onderscheiden door de perfecte balans tussen cocktails van hoog niveau en service, kennis en gastheerschap van de bartenders. En dat alles uiteraard in de juiste sfeer en passend decor. De ondernemer heeft gekozen voor een duidelijk cocktail-concept dat bovendien uitstekend past op deze locatie en een toevoeging is op het beverage-aanbod in de regio. Het concept is op alle facetten goed uitgevoerd en valt in de smaak bij de doelgroep.

JuryledenMisja Vorstermans, Ingmar Voerman en Albert van Beeck Calkoen 

Bekijk hier alle winnaars van de Entree Awards 2022

1. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel < 50 Rooms'
2. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel 50+ Rooms'
3. Winnaar in de categorie 'Best New Restaurant Design'
4. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept <150 Guests'
5. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept 150+ Guests'
6. Winnaar in de categorie 'Best New Restobar'
7. Winnaar in de categorie 'Best New Cocktailbar'
8. Winnaar in de categorie 'Best New Nightlife Venue'
9. Winnaar in de categorie 'Best New Green Fine Dining'
10. Winnaar in de categorie 'Best New Holiday Concept'
11. Winnaar in de categorie 'Best New Café'
12. Winnaar in de categorie 'Horecaondernemer van het Jaar'
13. Winnaar in de categorie 'Best Bartender'

Artikel delen