Entree Awards 2022: Ambrozijn in Valkenburg wint Best New Restaurant Design

Ambrozijn in Valkenburg

Entree Awards 2022: Ambrozijn in Valkenburg wint Best New Restaurant Design

In de categorie 'Best New Restaurant Design' is Ambrozijn in Valkenburgbenoemd tot winnaar tijdens de Entree Awards 2022. In de voormalige Irenekerk in het Limburgse Valkenburg zit sinds eind vorig jaar fine dining-restaurant Ambrozijn van chef Sven Nijenhuis en gastvrouw Joëlle Nijenhuis. Het design kwam tot stand in samenwerking met Tim Reiters.

Foto in de header: Ming Chao.

De categorie Best New Green Fine Dining wordt mogelijk gemaakt door: WalravenSax.

Het juryrapport

Tim Reiters

Ambrozijn is ontworpen door Tim Reiters, een vrij jonge designer die ook al verantwoordelijk is voor andere mooie zaken. De jury hoorde de verhalen van de interieurontwerper en zag dat de kerk die afbrandde in 2018 weer opgebouwd is. Alleen de muren en een deel van het dak waren nog intact. De zwarte flarden zitten nog aan de muur, die ruw en onafgewerkt is gelaten. Deze muur laat zien wat de historie van de kerk is. 

briljante afwerking

Het design is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen designer en de horecaondernemers. 

Ambrozijn heeft een briljante afwerkingen en heeft rekening gehouden met de locatie.  Alle tafels hebben zicht op de keuken, vanaf de vide en vanaf de chef’s table op de begane grond, die rond de open keuken loopt en waar gasten op hoge stoelen eten. Gasten moeten alles kunnen zien, is de filosofie van het restaurant: what you see is what you get. En dat is veel! 

De ramen zijn weer opgebouwd uit lokaal mergel. Er zijn materialen gebruikt – blauw staal - die gemaakt werden in Maastricht. Als je binnenloopt en omhoogkijkt zie je de bar, een drankorgel met orgelpijpen van dat blauwe staal. 

ONDERNEMERSCHAP  

Het echtpaar Sven en Joëlle Nijenhuis runt deze zaak, gesteund door een investeerder. Zij is de gastvrouw, hij de chef. Beiden deden ervaring op in het topsegment in Nederland en België en hebben nu een eigen, prachtig restaurant neergezet. 

Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben_2

Meer over Ambrozijn

In een kleine, voormalig protestantse kerk in Valkenburg bevindt zich het fine-dining-restaurant Ambrozijn. In 2018 was de kerk verwoest door een brand. Alleen de muren en een deel van het dak waren nog intact. Nu is de kerk volledig verbouwd en vernieuwd tot een prachtig restaurant.

Hier en daar zie je nog sporen van de zwartgeblakerde muren, vertelt architect Tim Reiters. Hij is met zijn ontwerpbureau Reiters verantwoordelijk voor het ontwerp van Ambrozijn. “We wilden niet alles ‘brandschoon’ maken. Er mag wel zichtbaar zijn wat er in het verleden is gebeurd. En het contrast tussen het afgewerkte en het ruige randje vinden we mooi, zoeken we zelfs juist graag op.” De eyecatcher op de vide is het ‘drankorgel’, de bar met orgelpijpen van blauwstaal. Als knipoog zitten de drankflessen in de orgelpijpen.

What you see is what you get

Ambrozijn heeft op de bovenverdieping 24 zitplaatsen op een vloer met opening. Hierdoor kijken gasten van bovenaf in de keuken. “Die openheid vinden we heel belangrijk”, vertellen mede-eigenaren Sven en Joëlle Nijenhuis. “Zo kunnen gasten alles zien, horen, ruiken en proeven. What you see is what you get.” De begane grond heeft 18 zitplaatsen. Gasten dineren hier op hoge luxe krukken óf aan de keramieken chef’s table. 

Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben_3 Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben_4

'Best New Restaurant Design'

De award voor Best New Restaurant Design gaat naar het restaurant waarvan het design onderscheidend is, uitblinkt in zowel uitstraling als functionaliteit en waarvan het concept op een goede manier is geïntegreerd in het design en de styling. De jury let op onder andere onderscheidend vermogen, functionaliteit, het productieproces en ondernemerschap. Bij de winnaar klopt de balans tussen al deze facetten. De ondernemer heeft een duidelijke visie en het is de ontwerpers gelukt dat verhaal goed door te vertalen in het design. Er is daarbij ook goed gelet op de afwerking van details.  

Juryleden: Maarten Wessels en Jeroen van Zwetselaar.

Bekijk hier alle winnaars van de Entree Awards 2022

1. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel < 50 Rooms'
2. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel 50+ Rooms'
3. Winnaar in de categorie 'Best New Restaurant Design'
4. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept <150 Guests'
5. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept 150+ Guests'
6. Winnaar in de categorie 'Best New Restobar'
7. Winnaar in de categorie 'Best New Cocktailbar'
8. Winnaar in de categorie 'Best New Nightlife Venue'
9. Winnaar in de categorie 'Best New Green Fine Dining'
10. Winnaar in de categorie 'Best New Holiday Concept'
11. Winnaar in de categorie 'Best New Café'
12. Winnaar in de categorie 'Horecaondernemer van het Jaar'
13. Winnaar in de categorie 'Best Bartender'

Artikel delen