Entree Awards 2022: Rotonde in Rotterdam wint Best Green Fine Dining

Rotonde

Entree Awards 2022: Rotonde in Rotterdam wint Best Green Fine Dining

In de categorie 'Best New Green Fine Dining', waarbij de jury kijkt naar fine dining-restaurants met een duurzaam menu, is Restaurant Rotonde in Rotterdambenoemd tot winnaar tijdens de Entree Awards 2022. Roy Lammers, Jord Coree en Birk Heijkants zijn de drie eigenaren en openden het restaurant in december 2021. De menukaart is vegetarisch en veganistisch. 'Overal is goed over nagedacht', vindt de jury. 

Foto in de header: Ming Chao.

De categorie Best New Green Fine Dining wordt mogelijk gemaakt door: MAKRO.

Juryrapport

Visie & ondernemerschap

Duurzaamheid is, naast kwaliteit, het belangrijkste uitgangspunt bij alle beslissingen die de ondernemers nemen. Rotonde support kleinschalige duurzame bedrijven door voornamelijk bij hen hun producten af te nemen. Zo komt het hout waarop gestookt wordt uit de Nederlandse bossen en omdat de grill op verschillende hoogtes wordt gebruikt gaat er zo min mogelijk warmte verloren. De hitte van het vuur verwarmt de zaak, waardoor de verwarming nauwelijks aan hoeft, wat gas bespaart. Er is veel aandacht voor herbruikbare materialen in de keuken om zo min mogelijk afval te produceren. Het groenafval wordt verwerkt tot groen gas, waar de bedrijfsauto op rijdt. Het staal en de meubels, gebruikt voor de inrichting, zijn tweedehands en de bar is gebouwd met onderdelen van oud witgoed. Er zijn hier geen dogma’s over duurzaamheid, maar overal is goed over nagedacht. Knap gedaan!

Food & Beverage

Zoveel mogelijk lokale producten - zo ver als passend voor de kwaliteit én wensen - en bijna helemaal zonder dierlijke producten, zonder dat het een dogma is. De leveranciers zijn hierin leidend, mooi! Tijdens ons jurybezoek loopt er zelfs een boer binnen om nog wat na te leveren van de bijzondere (Surinaamse) groenten die hij kweekt. De gerechten, vooral op basis van groenten, zijn erg bijzonder te noemen. Het vuur geeft een mooie diepte aan de verschillende gerechten zonder overpowering te zijn. Het menu heeft verder een slimme opbouw, leuk ook dat er met een à-la-cartemenu wordt gewerkt. Het platbrood met uienolie dat steeds vers uit het vuur wordt geserveerd is in één woord geweldig. Wat een goede gerechten!

Sfeer & Interieur

Gezellig, informeel, ontspannen en heel eigen. Het team heeft een duidelijk commitment naar elkaar. In het interieur zien we veel hergebruikte materialen, vooral de bar springt in het oog. Het barblad is gemaakt van gerecyclede printers en koelkasten. Heel leuk om aan deze bar te eten. Verder oude kerkbanken, lampen uit de TU Delft en stoelen uit het Tweede Kamer-gebouw. Mooi servies dat de aandacht niet afleidt, maar de gerechten juist laat spreken.

Service

Informeel en persoonlijk; je voelt je al snel op je gemak. De medewerkers zijn deskundig en delen op gepaste wijze graag hun kennis met de gast. Het enthousiasme van het team is ronduit aanstekelijk.

Entree Awards 2022_Restaurant Rotonde_Header 5

Meer over Restaurant Rotonde

Aan de Goudsesingel in Rotterdam bevindt zich Restaurant Rotonde. De drie eigenaren Roy Lammers, Jord Coree en Birk Heijkants openden het restaurant in december 2021. De menukaart is vegetarisch en veganistisch. De drankenkaart bevat een grote selectie van natuurwijnen.

In Restaurant Rotonde draait alles om de drie begrippen: verantwoord, lokaal en duurzaam. Elk product en elke leverancier kiezen de eigenaren zorgvuldig. Restaurant Rotonde kookt dan ook alleen met Nederlandse en lokale producten.

Koken op open houtvuur

Coree is de chef-kok: in zijn gerechten gebruikt hij grotendeels groenten, planten en paddenstoelen. Zijn culinaire gerechten bereidt hij op open houtvuur. Hierdoor krijgt het eten een diepe en rijke smaak. Ondanks dat het restaurant vegetarisch en veganistisch is, worden dierlijke producten niet helemaal uitgesloten. Stel dat dieren op een duurzame manier gevangen worden, zoals de Amerikaanse rivierkreeften bij een plaagbestrijding, voegt chef-kok Coree het product toe aan de gerechten. 

Entree Awards_Restaurant Rotonde_Header 1 Entree Awards 2022_Restaurant Rotonde_Header 3

'Best New Green Fine Dining'

Steeds meer ondernemers houden in hun menu rekening met duurzaamheid. Een extreem belangrijke stap voor een gezonde toekomst. De horeca heeft op dat gebied een voorbeeldfunctie, want (o.a.) food speelt in die gezonde toekomst een grote rol. In deze categorie kijken we naar inspirerende voorlopers in de fine diningscene. De genomineerden zijn ‘groene trendsetters’: van koken met lokale producten, vega(n) en seizoensingrediënten, tot het tegengaan van foodwaste en korte ketens: welk nieuwe restaurant blinkt uit zónder belerend te zijn? Want genieten van goed eten en drinken en gastvrijheid staan altijd voorop!

Juryleden: Guus Thijssen en Cleo Vehmeyer  

Bekijk hier alle winnaars van de Entree Awards 2022

1. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel < 50 Rooms'
2. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel 50+ Rooms'
3. Winnaar in de categorie 'Best New Restaurant Design'
4. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept <150 Guests'
5. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept 150+ Guests'
6. Winnaar in de categorie 'Best New Restobar'
7. Winnaar in de categorie 'Best New Cocktailbar'
8. Winnaar in de categorie 'Best New Nightlife Venue'
9. Winnaar in de categorie 'Best New Green Fine Dining'
10. Winnaar in de categorie 'Best New Holiday Concept'
11. Winnaar in de categorie 'Best New Café'
12. Winnaar in de categorie 'Horecaondernemer van het Jaar'
13. Winnaar in de categorie 'Best Bartender'

Artikel delen