50 lekkere & milieu-vriendelijke ingrediënten

50 lekkere & milieu-vriendelijke ingrediënten

Gisteren presenteerden Knorr, het WWF, de toonaangevende organisatie voor natuurbehoud, en dr. Adam Drewnowski, directeur van The Center of Public Health Nutrition aan de Universiteit van Washington, gezamenlijk ‘The Future 50 Foods’. Hiermee wordt – een maand na de lancering van het Food, Planet, Health EAT-Lancet-rapport – een bijdrage geleverd voor het verminderen van de negatieve impact die het wereldwijde voedselsysteem heeft op onze planeet.

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten. Volgens veel deskundigen resten er minder dan 60 oogsten, totdat de planeet simpelweg niet genoeg voedsel kan produceren voor de groeiende wereldbevolking1. Tenzij we wereldwijd onze eetgewoonten gaan veranderen zoals aanbevolen in ‘The Future 50 Foods’ rapport dat vandaag gelanceerd is.

Drie principes
​Het Future 50 Foods-rapport biedt drie basisprincipes voor een gezondere wereldbevolking en een gezondere planeet: 
Meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten
Meer plantaardige eiwitbronnen in plaats van vlees, gevogelte, zuivel en vis
Meer variatie in de soorten gewassen en andere bronnen van koolhydraten
De Future 50 Foods is samengesteld om deze drie verschuivingen teweeg te brengen en om mensen bewust te maken van 50 voedingsmiddelen waar we meer van zouden moeten genieten.

Smaak en lage impact op milieu
De lijst combineert bekende, hoewel in sommige gevallen nog onderbenutte ingrediënten, zoals linzen, quinoa en boerenkool, met minder bekende ingrediënten, zoals fonio, pompoenbloemen en cactus. Elk ingrediënt is onder andere geselecteerd op basis van zijn voedingswaarde,  smaak en lage impact op het milieu. Daarbij komt dat een deel van deze gewassen hogere opbrengsten hebben dan vergelijkbare gewassen en bovendien zijn sommigen zelfs tolerant voor extreme weers- en milieuomstandigheden. Dat betekent dat ze van onschatbare waarde kunnen zijn in het licht van de groeiende klimaatonzekerheid. Voor Nederland betekent deze aanbeveling concreet dat Knorr mensen helpt om meer en méér gevarieerde groenten te eten. In de recepten wordt nu al, en in de toekomst nog meer, rekening gehouden met ingrediënten uit de Future 50 Foods lijst die in Nederland goed verkrijgbaar zijn.
 
Knorr en WWF
April Redmond, Global Vice President van Knorr: "Het feit dat 75% van wat de wereld eet afkomstig is van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten, heeft gevolgen voor de gezondheid van onze planeet2. Tenzij we onze eetgewoonten veranderen, zal er simpelweg niet genoeg voedsel zijn om ons allemaal te voeden. Ons doel bij Knorr is om mensen in staat te stellen een grotere verscheidenheid aan voedsel te eten dat goed smaakt, goed voor ons is en goed is voor de planeet." Naast het uitbreiden van de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die we eten, moeten we ook aandacht besteden aan de manier waarop we ons voedsel verbouwen en produceren. De huidige niet-duurzame landbouwmethoden intensiveren het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals water, beschadigen de kwetsbare natuurlijke ecosystemen van de wereld en brengen de voedselzekerheid in gevaar. Voedselproductie, met name vlees, is ook een belangrijke oorzaak van schadelijke broeikasgassen3 - een primaire bijdrage aan de klimaatverandering. Dr. Tony Juniper, Executive Director of Advocacy, WWF-UK licht toe: "Veel mensen nemen aan dat energie en transport de grootste milieuschade veroorzaken, terwijl feitelijk ons ​​voedsel de grootste impact heeft. Daarom is het van vitaal belang dat we manieren vinden om ons te voeden zonder dat dit ten koste gaat van de aarde. Dit is een complexe taak waarvoor partnerships noodzakelijk zijn. Chefs, retailers en het publiek moeten veranderen wat er op het bord ligt voor het behoud van de wereld."

De volledige lijst van Future 50 Foods:

Klik  hier voor het Future 50 Foods Report - Factsheet
Artikel delen