Bolenius en Librije in top beste groenteresto

Tags: chef

Bolenius en Librije in top beste groenteresto

Restaurant Bolenius* in Amsterdam van chef-kok Luc Kusters staat in de top 15 van beste groenterestaurants ter wereld. Ook de Librije*** in Zwolle wist een plek te veroveren in de top 15. Volgens Luc Kusters, patron cuisinier en vaandeldrager van Dutch Cuisine, is het 'eat local'-principe, ontstaan met het oog op de toekomst: die is namelijk groen(te).

Tijdens de uitreiking van de We're Smart® Green Guide's Best Vegetable Restaurant of the World 2018 Award in Bazel (België) werd bekend dat Bolenius* en De Librije*** als enige twee Nederlandse restaurants tot de top 15 van beste groenterestaurants ter wereld zijn doorgedrongen. Kusters over dit succes: "Fantastisch natuurlijk! In 2015 werden we uitgeroepen tot Beste Groenterestaurant en eerder waren we al opgenomen in de top 25 zonder numerieke volgorde. Dit jaar zijn er nog meer landen opgenomen en staan we toch maar mooi te schitteren tussen de twee- en driesterrenrestaurants. Groenterestaurants hebben de toekomst. Vlees en vis worden steeds schaarser. Als we over vijftig jaar nog te eten willen hebben, moeten we nu al meer groenten gaan eten en minder maar beter vlees en betere vis consumeren."

Dutch Cuisine
Kusters is als oprichter zeer nauw betrokken bij Dutch Cuisine, een culinair platform dat ten doel heeft de unieke Nederlandse keuken en producten (internationaal) op de kaart te zetten en wier ambassadeurs vijf duurzame principes volgen. Kusters: "Met smaak gezond en verantwoord koken vanuit onze creativiteit en eigenzinnigheid, ons vrijdenken en pragmatisme en altijd vanuit het principe: less is more. Deze waarden weerspiegelen wie we zijn en waar we voor staan."

De Librije
Vanaf het allereerste begin heeft Jonnie Boer met groenten en kruiden uit de directe omgeving gewerkt. In de serres van Eef Stel heeft Boer een eigen afdeling waar speciale kruiden en bijzondere groentes worden gekweekt. Van citroenverbena tot kardoen en van minigroentes tot eetbare bloemen van de Oost-Indische kers. Het Librije menu bestaat uit vier kleuren. De gast kiest uit elke kleur een combinatie van ingrediënten die door de chef verder wordt aangevuld met 5, 6 of 7 gerechten. Het groene paradepaardje is het groentemenu waarin gerechten zoals kappertjeskool met geitenkwark, wortel en magnolia; bloemkool met koffie en amandel asperges met kokos en limoenblad en koolrabi met kefir en dille. 

Andere NL'se restaurants
Ook andere Nederlandse restaurants wisten door te dringen in de top 100 beste groenterestaurants: Librije's zusje, 't Diekhuus, Pollevie en Inter Scaldess***.

Over We're Smart® World
We’re Smart World is een platform dat mensen en bedrijven samenbrengt die het duurzame gedachtegoed onderschrijven. Jaarlijks brengt We're Smart® World de groene gids – We're Smart® Green Guide ­– uit en wordt de We're Smart® World Beste Vegetable Restaurant of The World Award uitgereikt.

Artikel delen