Chinese geneeskunde nieuw thema van Zheng

Tags: chef

Chinese geneeskunde nieuw thema van Zheng

Ter ere van het eenjarig bestaan van restaurant Zheng in Den Haag en met het oog op continue innovatie introduceert ondernemer en chef Han Ji een nieuw zomermenu gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde: het Royalties YinYang menu. Vorig jaar werd Zheng genomineerd voor Best Restyling 2018, onderdeel van de Entree Awards.

Het is een menu op basis van de kennis van wetenschappers, artsen en voedingsdeskundigen, dat met de juiste producten en kruiden, afgestemd op het seizoen, de organen ondersteunt, de 14 Meridianen (energiebanen) in het lichaam in balans brengt en zorgt voor een gezondheidsboost. 

Vijf natuurlijke elementen
Volgens de Chinese voedingsleer staat voedsel gelijk aan medicijnen en dé tool om gezond te worden en te blijven. Al onze organen zijn gekoppeld aan vijf natuurlijke elementen – hout, vuur, water, metaal en aarde – die op hun beurt verbonden zijn aan de vijf seizoenen van de Chinese kalender – lente, zomer, midden-zomer, herfst en winter. Elk voedsel en kruid maakt een connectie met deze elementen én energiebanen en/of organen in ons lichaam. Ons lichaam kent in totaal 14 Meridianen die als energiebanen (Qi) door ons lichaam stromen. 12 van deze banen vormen een Yin Yang paar, elk Yin orgaan is verbonden aan een Yang orgaan. Met Yin en Yang in balans stromen de energiebanen goed door en blijven we volgens de Chinese voedingsfilosofie gezond. Een voorbeeld: selderij is een Yin kruid dat verbonden is aan het energie-element ‘metaal’ en aan onze longen. En omdat deze energie de drive is achter de herfst, is dit seizoen dé tijd om dit kruid te eten en de longen te ondersteunen. Zo kent elk seizoen de beste ingrediënten. Kortom: met de juiste voeding, aangepast aan de elementen - en dus jaargetijden - blijven de energiebanen in ons lichaam goed doorstromen en blijven we gezond en in balans. 

Royalties YinYang zomermenu
De traditionele Chinese voedingsleer en het keizerlijk dieet vormden voor Han Ji, chef van restaurant Zheng, de inspiratie voor een nieuw concept binnen het Haagse restaurant. Vanaf deze zomer introduceert hij elk seizoen een nieuw menu met de producten en voedingsstoffen waar ons lichaam in die periode het meeste baat bij heeft zodat gasten het eetpatroon van de keizerlijke familie én de gezondheidsvoordelen kunnen ontdekken. Met in juli de introductie van het zomermenu. Het seizoen waarin de zon op z’n hoogst staat, is verwant aan het vuur-element. De warmte zorgt ervoor dat we meer bewegen en zweten om als het ware te detoxen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is de zomer verbonden aan ons hart Meridiaan, de dunne darm Meridiaan en organen die hier direct mee in contact staan. Dit maakt de zomermaanden de ideale periode om deze organen te reinigen. Het gebruik van bijvoorbeeld hot stones kunnen de doorstroom van Meridianen in de zomer extra optimaliseren. Dit is dan ook waar het Royalties YinYang menu van restaurant Zheng om draait: een detox van specifiek deze organen door de juiste kruiden en producten te eten die deze stimuleren. In vijf gangen, waar bijvoorbeeld gebruikt wordt gemaakt van kingfish, garnalen, makreel, ananas, watermeloen en diverse kruiden brengt Zheng gasten terug in balans. Lekker én gezond. 

Over restaurant Zheng
Met een focus op de Chinese cultuur en kunst, gastronomie en gezondheid biedt Restaurant Zheng in meerdere ‘chapters’ een avondvullende beleving gebaseerd op het keizerlijke Zheng-banket: een traditioneel Nieuwjaars diner waar vroeger de belangrijkste ambtenaren uit verschillende regio's van China samen kwamen. Restaurant Zheng haalt deze traditie naar Nederland en laat gasten kennis maken met vier de verschillende Chinese gebieden Bejing, Shanghai, Sichuan en Kanton. In elke chapter staat één van de regio’s centraal: van lokale kooktechnieken met bijpassende dranken tot gastronomische- en culturele aspecten zoals kunst en servies. Ook kunnen gasten bij Restaurant Zheng terecht voor Imperial Fastronomy: genieten van dezelfde keizerlijke sfeer en smaakbeleving uit de vier Chinese regio’s, maar dan in de vorm van bar food in een casual setting. Gastronomie, maar dan flexibel en sneller, ofwel Fastronomy. Het nieuwe Royalties YinYang menu voegt een extra dimensie toe aan het keizerlijk Fastronomy-style dineren met een directe vertaling van het strategisch gekozen dieet voor de oude keizerlijke familie in China. Gecreëerd om hun lichaam gedurende het hele jaar in balans en gezond te houden. 

Over chef Han Ji
Han Ji komt oorspronkelijk uit Qingdao in China, maar kwam in 1999 naar Maastricht om Internationale Economie en Econometrie te studeren. Tijdens zijn studie werkte hij in een restaurant waar hij zijn liefde voor gastronomie ontdekte. Deze passie zette hij om in diverse restaurants, met elk een uniek concept met, naast lekker eten, een focus op innovatie, gezondheid, gastronomie en de Chinese Cultuur. Zijn doel is om voor te lopen, want om relevant te blijven moet je als ondernemer blijven innoveren. Han Ji blijft zichzelf dan ook uitdagen om nieuwe ingrediënten te ontdekken, vernieuwende gerechten te serveren en Chinese concepten te ontwikkelen die in Nederland nog niet bestaan. Zo verzekert hij zijn gasten altijd van een unieke en ultieme Chinese beleving. Onder Han Ji’s onderneming de Han Group vallen naast Restaurant Zheng (voorheen Michelinsterrenrestaurant HanTing), ook UMAMI by Han, Umami Picnic, Red Chilli en Streetfood by Han.

Artikel delen