De winnaars van TheFork Awards 2019

Tags: chef

De winnaars van TheFork Awards 2019

Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen.

Welke nieuwe restaurants tot de culinaire wishlist behoren, werd gisteravond bekend gemaakt tijdens de TheFork Restaurants Awards in Het Sieraad in Amsterdam. Tijdens een 4-gangendiner van chef Dennis Huwaë (Daalder) presenteerde Miljuschka Witzenhausen aan zo’n 200 genodigden de lijst van beste culinaire nieuwkomers. Groot winnaar en aanvoerder van de lijst is Frenchie in Haarlem, een nominatie van chef Dennis Kuipers (Vinkeles*). 

TheFork Restaurants Awards
Voor TheFork Restaurants Awards nomineerden 31 Nederlandse topchefs, restaurants die openden tussen januari 2018 en februari 2019 en zich (nog) geen sterrenzaak mogen noemen. De top 10 werd bepaald door TheFork-gebruikers door te stemmen op hun favoriete restaurants. Met TheFork Restaurants Awards wil TheFork, voorheen IENS, Nederland op culinair gebied op de kaart zetten. Joyce Teune, B2B Director TheFork: ‘Het blijkt maar weer hoeveel mooie restaurants hier elk jaar openen. We hebben culinair gezien veel om trots op te zijn.’

Texels' trots
Een opvallende winnaar is het Kook Atelier, dat eindigde op de vijfde plaats. Chef-kok Joram Timmerman en zijn vrouw waren sowieso nog in een feeststemming want zij wonnen de dag daarvoor de zestiende editie van Texel Culinair. Juryvoorzitter Van Texel's Culinair Marcus Polman: “We waren het snel eens over de overall winnaar dit jaar. Alles klopte en we hebben genoten van de presentatie, smaak en ambitie van chef-kok Joram Timmerman van het Kook Atelier. Het enthousiasme straalde van het team af. We zien ambitie, passie en plezier bij alle deelnemers, dat draagt ertoe bij dat het evenement toegankelijk is voor iedereen. We hebben dit jaar veel verrassende gerechten geproefd, de foodswap heeft de chef-koks duidelijk uitgedaagd.''

Publiekslieveling
Kuipers, die de winnaar had voorgedragen: ‘Bij Frenchie kun je elk moment van de dag naar binnenlopen - je voelt je er altijd thuis. Je merkt echt dat chef Tim Eleveld goed geschoold is. Van lekkere sappen tot toffe terrines, alles klopt wat hij maakt.’ De woonkamer van Haarlem, zoals eigenaar Eleveld en compagnon Lisa Landman hun restaurant beschrijven, ontving met hun funky kaart - een Franse basis met een Aziatische twist, zoals Taco Tuesday - en oprechte service de meeste stemmen van TheFork-gebruikers. Eleveld: "Euforisch! Je hoopt het, maar het is niet iets wat je mag verwachten en helemaal tussen dit soort mooie restaurants. Echt, fantastisch!"

Vandal en The Lemon Tree
De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Vandal uit Rotterdam en The Lemon Tree in Deventer. Vandal werd door Fred Mustert (Restaurant Fred*) geprezen om zijn innovatieve energie en fusion cuisine. The Lemon Tree dankt zijn nominatie volgens Martin Kruithof (De Lindenhof**) aan de combinatie van vernieuwing, service en gezelligheid.

Top 10 Beste Nieuwe Restaurants van Nederland

1. Frenchie – Haarlem – Genomineerd door: Dennis Kuipers
Haarlems buurtrestaurant met een gezond, vers en funky gekruid menu.

2. Vandal – Rotterdam – Genomineerd door: Fred Mustert
Een fusie van Japanse en Mediterrane keukens in een stylish street art interieur.

3. The Lemon Tree – Deventer – Genomineerd door: Martin Kruithof
Gezellig gastronomisch direct aan de keuken.

4. Frunk – Brunssum – Genomineerd door: Michel van der Kroft
Gastronomie uit eigen kas in een huiselijke setting.

5. Kook Atelier – Den Burg (Texel) – Genomineerd door: Jef Schuur
Lokaal koken volgens de seizoenen.

6. The Green Rose – Arnhem – Genomineerd door: Mike Cornelissen
Ragfijne gerechtjes laten zien wat de natuur te bieden heeft.

7. Bar Alt – Amsterdam – Genomineerd door: Egon van Hoof
Fine dining gecombineerd met craft bieren van 's werelds beste brouwers.

8. Fico – Utrecht – Genomineerd door: Tonny Berentsen
Wekelijks wisselende gastronomische gerechten zonder stijve etiquettes. 

9. Restaurant Smink – Wolvega – Genomineerd door: Dennis van den Beld
Een verfijnde culinaire ode aan Friesland.

10. Restaurant Doyy – Eindhoven – Genomineerd door: Soenil Bahadoer
Doyy - vertaald: voldoening - doet met ‘n Franse basis en Oosterse en Aziatische smaken haar naam eer aan.

De complete lijst van alle nominaties en hun beoordeling vind je via deze link.

Artikel delen