Eerste ster voor vrouwelijk chef in Noorwegen

Tags: chef

Eerste ster voor vrouwelijk chef in Noorwegen

Oslo en Stavanger hebben als bolwerk van de Noorse sterrenkeuken flinke concurrentie gekregen. Maar liefst twee restaurants in de stad Trondheim wisten voor het eerst in de geschiedenis een felbegeerde Michelinster in de wacht te slepen. Nog een mijlpaal: het is de eerste ster voor een vrouwelijke chefkok in Noorwegen.

Een ware sterrenregen over de Noorse toprestaurants. In totaal werden maar liefst tien sterren vergeven, een record. De grootste feestvreugde heerste daarbij in Trondheim: met beide één ster hebben de restaurants Credo en Fagn de derde grootste stad van Noorwegen (180.000 inwoners) op de culinaire kaart gezet.

Eerste vrouw
Heidi Bjerkan wist voor het eerst in de geschiedenis van het land als vrouwelijke chefkok een ster in de wacht te slepen. Bjerkans restaurant Credo werd bovendien bekroond met de ‘Michelin Nordic Cuisine Sustainability Award’, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. De Michelin-testers waren onder de indruk van de duurzame verwerking van voedsel – van de inkoop van ingrediënten tot het volledig benutten van de producten. Restaurant Fagn maakt met hun 5- tot 20-gangenmenu’s furore onder leiding van Jonas A Nåvik, tevens lid van het Noorse nationale kookteam. Naast Fagn runt Nåvik een bar en bistro op de bovenverdieping van zijn huis.

Maaemo behoudt drie sterren, ruimte voor nieuwelingen
Ook de Noorse hoofdstad is een ster rijker: het in 2017 geopende Galt, gerund door een collectief, overtuigde met de Europese en Aziatische keuken. Onaangetaste koploper van de Noorse gastronomie blijft restaurant Maaemo in Oslo, dat opnieuw drie sterren toegekend kreeg. Het enige driesterrenrestaurant in Noorwegen weet dit niveau al sinds 2016 vast te houden en is een van de slechts 127 restaurants ter wereld met deze hoogste onderscheiding. Tot de hoogtepunten van chef Esben Holmboe Bang en zijn creatieve team behoren menu’s tot 20 gangen, waarbij de wisselende composities ‘een reis door het Noorse landschap’ weerspiegelen.

Bijzonder record
Een bijzonder record vestigde Statholdergaarden in het historische deel van Oslo, dat al voor het 22e jaar op rij een ster toegewezen kreeg. Aan de basis van dit succes staat de eerste Noord-Europese winnaar van de prestigieuze ‘Bocuse d’or’ wedstrijd van 1993; Bent Stiansen. Nieuweling binnen de sterrenkeuken van Oslo is Kontrast, dat zich onder leiding van de Zweed Mikael Svensson na 2018 voor de tweede keer kan meten met de gevestigde orde. De naam van het restaurant verwijst naar het menu; de seizoensgebonden ingredienten van de 6- tot 10-gangenmenu’s zorgen voor bijzondere smaaktegenstellingen.

Van olie naar culinaire hotspot
Ook in het zuiden van Fjord-Noorwegen hebben twee restaurants zich opnieuw bewezen. Met Sabi Omakase en Re-naa laat de voormalige oliehoofdstad Stavanger zich ook dit jaar weer zien als culinaire bestemming. Het kleine aziatische restaurant onder leiding van de Filippijnse chef Roger Asakil Joya is onder kenners een begrip, net als Re-naa onder leiding van chef Sven Erik Renaa. De erkenning is een bekroning op de culinaire ontwikkeling die Noorwegen de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Lokale en verse ingredienten uit het bos, van het land en uit de zee vormen de basis. Niet alleen in de sterrenrestaurants, maar ook op die mooie oude schapenboerderij met uitzicht over de fjord.

Meer informatie:
Restaurant Credo in Trondheim 
Restaurant Fagn in Trondheim 
Restaurant Sabi Omakase in Stavanger 
Restaurant Re-naa in Stavanger 
Restaurant Statholdergaarden in Oslo 
Restaurant Kontrast in Oslo 
Restaurant Maaemo in Oslo 
Restaurant Galt in Oslo 

Artikel delen