Branchenieuws

Emotionele Michelin sterrenceremonie 2020

In de Michelin Gids Nederland 2020 acht nieuwe één sterrestaurants, geen twee- en driesterrestaurant erbij. 

In een bomvol DeLaMar Theater werd de 2020 editie van de Michelingids gepresenteerd. Allereerst werd stilgestaan bij Lucas Rive, de onlangs overleden chefkok die onder meer werkte bij sterrenrestaurant De Bokkendoorns in Overveen en sinds 2013 zijn eigen restaurant met Michelinster runde in Hoorn.Het eerste exemplaar van de gids ging dan ook ging naar een zichtbaar geëmotioneerde Deborah en Rebecca Rive, zijn vrouw en dochter. Zij kregen een staande ovatie. 

Weinig beweging 

Acht restaurants hebben een eerste Michelinster bemachtigd (zie onder). Dit jaar komen er geen restaurants met een tweede of derde ster bij. De restaurants met twee Michelinsterren behouden deze. Dat zijn er op dit moment zeventien. Ook de twee driesterrenrestaurants, De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen behouden de maximale onderscheiding. Tot vorig jaar was er nog een derde driesterrenrestaurant, maar De Leest in Vaassen sloot onlangs de deuren.

Persoonlijke prijzen 

Dit jaar werden niet alleen restaurants met sterren beloond maar er werden ook persoonlijke prijzen uitgedeeld. Zo won Cas Pikaar van restaurant Doyy in Eindhoven de Young Chef Award. Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten kreeg de Sommelier Award. Voorzitter van KHN, Robèr Willemsen, presenteerder voor het eerst een Michelin-Award voor vooruitmuntend gastheerschap, de Service Award, een initiatief van de KHN.. De eer ging naar Peter Bruins van de Bokkedoorns in Overveen. Bruins was zelf niet aanwezig maar werd gebeld met het blijde nieuws.

De volgende restaurants kregen een ster:

Eden in Valkenswaard
Marrees in Weert
Versaen in Ravenstein 
Beluga loves You in Maastricht 
Rantrée in Maastricht 
Noble Kitchen in Croimvoort
Zout & Citroen in Oosterhout
Graphite by Peter Gast in Amsterdam 

 

Gerelateerd nieuws

Reacties

Reactie toevoegen