Food & booze workshops

Food & booze workshops

Het schenken van bier bij het eten in plaats van wijn was tientallen jaren geleden nog een héle gewaagde zet, tegenwoordig kijkt niemand er meer van op.  Maar wat te denken van cocktails en spirits bij voor- en hoofdgerecht. Gewaagd? Zeker weten! Maar het creëren van smaakvolle combinaties tussen food&booze is helemaal trending.

De cocktail meesters van Shake and Serve Amsterdam slaan de handen ineen met restaurant Dimitri’s in Amsterdam Oost voor een stevig staaltje cocktail shaken en foodpairing. Benieuwd naar deze food-friendly cocktails? U kunt nu zelf deelnemen aan food&booze workshops. 

Mooi combinaties
Misschien was het u al opgevallen dat ingrediënten als chorizo, ansjovis, bacon, zwarte peperkorrels of andijvie zich via de keuken al langzaam een weg banen naar ons cocktailglas. En wat te denken van combinaties als Oesters en gin en champagne bij gebraden kip? Trend of niet, wij  Nederlanders moeten er nog even aan wennen ons diner vergezeld te laten gaan van een cocktail of spirit. De cocktail wordt nog vaak gezien als apéritief of digestief en niet als smakelijke spijsbegeleider. Daar moet verandering in komen. Spirits bevatten doordistillatie en houtrijping namelijk hele bijzondere smaken die geweldige aanknopingspunten bieden voor combinaties met eten. Dus why not! 

Food-friendly cocktails! Hoe dan? 
Restaurant Dimitri’s maakt er samen met partner Shake and Serve Amsterdam de komende tijd een kunst van food-friendly cocktails te serveren met ingrediënten die in één lijn liggen met die van het gerecht op je bord of juist een enorme smaakexplosie bieden. “Het smaakprofiel van een gerecht kan tot leven komen in een cocktail”, aldus Elroy Richter, eigenaar van Shake and Serve Amsterdam en helemaal op de hoogte van allerlaatste cocktail en foodpairing trends. Samen met Dimitri’s chef, Ray Drisdale en sous-chef Thomas Bijl ontwikkelde hij een cocktail en foodpairing concept dat iedereen in Amsterdam nu via een workshop zelf kan ervaren. Tijdens een twee uur durende sessie leer je smaken herkennen en combineren.

Smaakpallet 
Cocktails bieden een breder smaakpallet dan alcoholische dranken als wijn en bier. Bij wijn en bier ben je vaak gebonden aan bitter, zuur en soms zoet. Bij cocktails heb je een veel breder pallet van zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). De smaakprofielen van een bepaald gerecht zijn bepalend voor de cocktail die erbij wordt gemixt. Richter: “De cocktails die we maken tijdens de foodpairing workshop zijn culinair gedreven. We bereiden ze in principe op dezelfde manier als de gerechten in de keuken. Het draait allemaal om experimenteren. Onverwachte smaakcombinaties leidden immers tot de meest verrassende uitkomst. “Citrus en peper bieden bijvoorbeeld een mooi contrast met de vettige structuur en romige smaak van bijvoorbeeld avocado. Je kunt smaken laten matchen of je kunt er juist de tegenstelling mee opzoeken. Zo doet de drank of cocktail iets voor het gerecht, het haalt er iets in omhoog of brengt een accent aan.” 

Food & Booze workshop’s
Vanaf vandaag kunt u bij Dimitri’s Amsterdam samen met de cocktailmeesters van Shake and  Serve Amsterdam zelf experimenteren met het bereiden van cocktails en foodpairing. Een workshop duurt 2 uur en 3cocktails zijn inbegrepen. Prijs inclusief eten:€ 49,50  Boek hier een workshop.  

Artikel delen