Haarlem eerste Gastronomische Hoofdstad NL
Branchenieuws
Foto 123rf.com

Haarlem eerste Gastronomische Hoofdstad

Haarlem is uitgeroepen tot Gastronomische Hoofdstad van Nederland. Dit werd vandaag bekend gemaakt in het sterrenrestaurant Ratatouille Food & Wine van Jozua Jaring. 

Het predicaat Gastronomische Hoofdstad van Nederland werd voor het eerst uitgereikt door de stichting Gastronomische Hoofdstad, die als doel heeft de Nederlandse eetcultuur verder te ontwikkelen, te stimuleren en met trots uit te dragen. Van lokaal tot internationaal. Haarlem verdient volgens de stichting het predicaat vanwege het grote aanbod kwaliteitsrestaurants -waaronder zes met een of twee Michelinsterren,  de culinaire evenementen en het aanbod van lokale producten. Wat betreft de evenementen een kleine selectie van de gastronomische hoogtepunten van Haarlem in 2019. Zo is er in maart het Sterrengala (het meest culinaire gala van Nederland) en in augustus de 25ste editie van Haarlem Culinair. Verder het WK koken en een ‘Ten Minste Houdbaar Tot’-diner in de stad, waarbij gekookt wordt met producten en ingrediënten die anders weggegooid zouden worden.

De Haarlemse Bruid
Speciaal voor de benoeming van Haarlem is een chocoladetruffel ontwikkeld geïnspireerd op een stuifduin in de Kennemerduinen: De Haarlemse Bruid. Het duin is genoemd naar de vorm van een bruidsjurk en het wilgenroosje dat daar jaarlijks een witte deken van zaadpluis neerlegt. Het roosje, in combinatie met speciale kruiden van Van der Pigge, vormen de basis voor deze speciale truffel

Waarom een Gastronomische Hoofdstad?
Vanuit de stichting Gastronomische Hoofdstad van Nederland vanuit de breedste zin van het woord gepromoot. Nederland heeft inmiddels een keuken met internationale allure. Met dit initiatief wordt gastronomisch Nederland uitgedaagd om op een nog hoger niveau te komen. 

Reacties

afbeelding van Joyce

6 sterren in Haarlem? Ratatouille, Olivijn en ML. Welke 3 mis ik?

afbeelding van Femke Wolthers

Beste Joyce, de stichting bedoelde in Haarlem zelf inderdaad Restaurant ML, Ratatouille Food & Wine en Olivijn. Maar in de directe omgeving: De Bokkedoorns (Overveen), Vrienden van Jacob (Santpoort) en Le Geval Blanc (Heemstede). Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. 

Reactie toevoegen