Texel Culinair verwelkomt mystery jurylid

Tags: chef

Texel Culinair verwelkomt mystery jurylid

Masterchef, culinair journalist, foodblogger & influencer en mystery guest flankeren Texelse wethouder in jury.

De jurysamenstelling van Texel Culinair 2019 dat dit jaar van 13 tot en met 15 september wordt gehouden, bestaat dit jaar uit wethouder Hennie Huisman, culinair journalist en Masterchef Marcus Polman, culinair verslaggever Marjolein Hurkmans en foodblogger & influencer Mariëtte van den Brande. Het vijfde jurylid is een op Texel woonachtige mystery guest.

25 chefkoks
De juryleden keuren alle gerechtjes die de 25 chefkoks met hun team presenteren. De deelnemende restaurants gebruiken bij voorkeur typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. De zestiende editie staat geheel in het teken van Foodswap ‘op sien Texels’. “Ik vind het heel spannend om dit jaar in de jury van Texel Culinair te zitten,” vertelt Mariëtte van den Brande, foodblogger & influencer. “Ik hou zelf erg van goed en lekker eten. Voor mij is het belangrijk dat de ingrediënten van de gerechtjes herkenbaar zijn en ik ben heel erg benieuwd welke ingrediënten de chefkoks gaan vervangen door een ander of gezonder alternatief. Omdat ik al vanaf mijn jeugd op Texel kom, vind ik het een hele eer dat ik ben gevraagd. Jurylid van Texel Culinair is een welkome aanvulling op vele mooie herinneringen.”

’n Aare manier
Ieder jaar kent Texel Culinair een thema. Het thema is een ingrediënt dat gebruikt wordt in een gerecht dat maximaal € 2,25 (1 Kôgertje) mag kosten. Een bijzonder gerechtje voor iedereen dus. Na gans, rund, zeewier en -groenten en vis als thema-ingrediënt is dit jaar gekozen voor de foodswap. Texel Culinair haakt in op de uit Brooklyn overgewaaide trend van foodswap: een ‘andere manier’ van eten klaarmaken, waarbij een ingrediënt vervangen wordt door een ander, gezonder, alternatief. De chefkoks maken bij voorkeur gebruik van Texelse ingrediënten.

Prijzen
De jury van Texel Culinair kent verschillende culinaire onderscheidingen toe aan de deelnemende restaurants.
Beste gerecht        het beste gerecht van alle gerechtjes die geserveerd zijn
Beste deelnemer   het gerecht, de uitstraling, hygiëne, aankleding en vakmanschap bepalen wie de beste deelnemer is van 2019
Themagerecht       beste gerecht waarin het thema foodswap het beste is verwerkt qua uitstraling en smaakgerecht

Over Texel Culinair
Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 13, 14 en 15 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje. Voor deze 16e editie zijn 25 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ (€ 2,25 per stuk) zijn het betaalmiddel op Texel Culinair en tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Sligro-Texel  en de Texelse Bierbrouwerij.

 

Artikel delen