Branchenieuws

[Video] Open NK Culinair Barbecueën

Vorig weekend vond het jaarlijkse BBQ-spektakel WBQA Nederland plaats in de tuin van Kloosterhotel La Sonnerie te Son en Breugel.

De WBQA (World Barbecue Association) Nederland is in het leven geroepen ter bevordering van het culinair barbecueën in de meest ruime zin van het woord. Het jaarlijkse evenement van de organisatie viel samen met het Open NK Culinair Barbecueën. In die wedstrijd werd het Dutch BBQ-team Nederlands BBQ-kampioen 2019.

Kampioenen
Met een sterk deelnemers veld met professionele internationale BBQ-teams werd BBQ team Five Q uit België overall winnaar en het Dutch BBQ team werd uitgeroepen tot de nieuwe WBQA Nederlands Kampioen Culinair Barbecueën 2019. Een overzicht van alle einduitslagen is hier terug te vinden op. Per onderdeel was er een winnaar, de scores werden bij elkaar opgeteld om de ‘over all’-winnaar aan te wijzen. Dat werd het Belgische team BBQ Team Five. Tweede in het over all kampioenschap werd het Dutch BBQ-team, dat zich dus Nederlands Kampioen 2019 mag noemen. Het Dutch BBQ-team werd ook winnaar op de onderdelen vegetarisch, kalfsvlees en vis. Onder leiding van captain Frans Bon gaat het team zich nu ook voorbereiden op wereldkampioenschap BBQ te Torhout, België in 2020. Er waren nog meer activiteiten op deze dagen zoals een loterij (met als hoofdprijs een prachtige barbecue met de veelzeggende naam The Bastard) en een BBQ-Workshop Wild met chefkok Henrik Hansen die de geheimen ontsluierde van wildbereidingen op de barbecue.

Internationale jury
Op zondag 18 augustus jl. moesten de BBQ-teams elke half uur in totaal zes gerechten aan de internationale jury aanbieden. De gerechten zijn door de 28 juryleden zogenaamd ‘blind’ gejureerd. Men kon niet zien van welk BBQ-team het gerecht afkomstig was. Dit jaar moest men naast de vis- en vleesgerechten en een dessert voor het eerst een vegetarisch gerecht bereiden. De jury beoordeelde de gerechten op smaak, malsheid en opmaak, maar ook op keuze bijgerecht, garnering en creativiteit. Tijdens de wedstrijd zijn de hygiëne en voedselveiligheid streng gecontroleerd.

Muziek en demonstraties
Het nationaal BBQ-spektakel, dat toegankelijk was voor het hele gezin, werd omlijst met livemuziek, workshops, diverse culinaire presentaties en demonstraties van onder meer de Big GreenEgg Truck, Primo bus en The Basterd Promo wagen. Tevens zijn de nieuwste BBQ trends gepresenteerd en viel er heel veel lekkers te proeven. Dit jaar was er bovendien een boeiende BBQ-Workshop ‘Wild’ met chef-kok Henrik Hansen uit Denemarken.

Kijk hieronder voor een korte impressie en een keur aan gerechten: 

 

Reacties

Reactie toevoegen