Eerste klimaatneutrale catering in Amsterdam

Eerste klimaatneutrale catering in Amsterdam

Lunchcafé HartBiet lanceert eerste klimaatneutrale catering van Amsterdam.

Lunchcafé HartBiet in de Jordaan lanceert op 8 oktober als eerste cateraar in Amsterdam klimaatneutrale catering. HartBiet doet al veel op het gebied van duurzame bedrijfsvoering en hier komt nu de mogelijkheid voor klimaatneutrale catering bij. Hiermee wil het bedrijf bijdragen aan meer bewustzijn over de impact die onze voedselkeuzes maken op het klimaat en de aarde.

Bewust ondernemen
Doordat HartBiet is ontstaan vanuit de yogawereld (in De Nieuwe Yogaschool), liggen bewust leven, ondernemen, en een positieve impact maken in de wereld dicht aan het hart van de oprichters Daan Koelemeijer en Karlien van der Staak. Het menu biedt dan ook enkel vegetarische en veel vegan gerechten. Daarnaast werkt HartBiet zo veel mogelijk met seizoensgebonden ingrediënten, veelal biologische producten, bio-afbreekbare meeneembakjes en elektrisch vervoer voor levering.

Berekenen van klimaatimpact
Bij het openen van hun nieuwe cateringkeuken hebben Koelemeijer en Van der Staak de klimaatimpact van hun cateringmaaltijden laten berekenen door GiantLeaps, een bedrijf dat een tool heeft ontwikkeld om de hoeveelheid CO2 uitstoot per maaltijd te berekenen. Dit doen ze aan de hand van een zogenaamde ‘Life Cycle Assessment’ van elk ingrediënt in een gerecht. Daarin worden factoren meegenomen zoals herkomst, wijze van verbouwing, transport en seizoen. Vervolgens wordt de impact van de verschillende broeikasgassen die zijn uitgestoten voor de totale maaltijd omgerekend naar hun equivalent in CO2, en zodanig weergegeven bij elk gerecht (klik hier voor meer informatie over deze berekening).

Klimaatneutraal
Door de hoeveelheid CO2 uitstoot per maaltijd inzichtelijk te maken, wil HartBiet klanten bewust maken van de impact van een maaltijd op het klimaat en de aarde. Daarnaast willen ze hun klanten de mogelijkheid bieden de impact van hun maaltijd te compenseren door een klein bedrag te doneren aan CO2-partner Trees for All, een organisatie dat gecertificeerde herbebossings- en beschermingsprojecten steunt die gericht zijn op klimaatcompensatie. De nieuw geplante bomen halen CO2 uit de lucht en neutraliseren zo de impact van de maaltijd.

Nadruk op bewustwording
Om bewustwording te benadrukken biedt HartBiet het compenseren als optie die klanten moeten aanvinken. Koelemeijer: “Wij doen al het voorwerk van het laten berekenen, het tonen van de klimaatimpact en het bieden van de mogelijkheid dit te compenseren. De laatste handeling ligt bij de klant, waardoor we ze motiveren bewust bezig te zijn met hun (klimaatneutrale) keuze. We hopen en verwachten dat iedereen voor de klimaatneutrale optie kiest, het kost ze ten slotte slechts enkele dubbeltjes extra."

De zoektocht naar het duurzame ideaal
Sinds de oprichting van HartBiet 3,5 jaar geleden is het duo stap voor stap steeds duurzamer gaan werken. Voor Van der Staak, die tijdens haar studie antropologie onderzoek deed naar klimaatverandering, kwam het voort uit een persoonlijke wens: “Ik wilde altijd al iets goeds doen voor de wereld en zoek daarom naar manieren om dat ook met HartBiet te doen. Dit is een constante zoektocht naar de balans tussen de vraag van de doelgroep, de ruimte in de cijfers en het ‘ideaal’ van een volledig duurzame bedrijfsvoering.” 

Meer weten over de klimaatneutrale catering van HartBiet? Klik hier.

 

Artikel delen