JustHoreca Academy: stoomcursus SVH kok

Tags: chef

JustHoreca Academy: stoomcursus SVH kok

Recruitment/adviesbureau JustHoreca en horecagroothandel VHC Jongens BV hebben de handen ineen geslagen en de JustHoreca Academy opgericht. Via dit opleidingsprogramma stomen chefs uit de dagelijkse horecapraktijk de deelnemers in 22 weken klaar voor het examen van SVH kok.

Op 14 januari 2019 heeft de eerste lesdag van de JustHoraca Academy plaats gevonden in het hypermoderne VHC Trainings & Experience Center in Oostzaan. “Alle leerlingen waren meteen superenthousiast”, vertelt opleidingsmanager Martijn van Roon. JustHoreca Academy  is een praktijkgerichte koksopleiding en stoomt keukenpersoneel in 22 weken klaar tot SVH kok.  Mede-oprichter Maarten Hogeveen: “Zoals iedereen weet, is er een schreeuwend tekort aan goede koks in de horeca. Daarnaast is het moeilijk om goed keukenpersoneel te behouden.”

Les van praktijkchefs
Het doel van de JustHoreca Academy is het vergroten van de vakbekwaamheid in de horeca. Het met zorg ontwikkelde studieprogramma staat geheel in het teken van praktische kennisdeling. Chefs uit het netwerk van JustHoreca die dagelijks op de horecavloer staan, geven de lessen. Iedere chef heeft zijn eigen kennisgebied: van barbecuespecialist tot allergenenmanagement. Daarnaast hebben ze ervaring in de breedste zin van woord: van foodtruck tot cruiseschip of zelfs sterrenzaken. Naast hun vakkennis zijn ze geselecteerd vanwege hun communicatieve vaardigheden.

Persoonlijke begeleiding en SVH erkend
De opleiding aan de JustHoreca Academy is vooral bedoeld voor horecamedewerkers die (enige) ervaring in de keuken hebben maar niet geschoold zijn. Zoals hulpkoks of bijvoorbeeld afwassers die door de krapte op de arbeidsmarkt bijspringen in de keuken. Zij krijgen in kleine groepen van maximaal 12 personen, de training. Mede-oprichter Chris van Alphen: “Zo houden wij de begeleiding persoonlijk. De examinering en diplomering aan het einde van de opleiding, vindt extern plaats door SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) en is dus branche-erkend.”

Een dag les gedurende 22 weken
De eerste groep deelnemers van twaalf deelnemers is op 14 januari van start gegaan. Aanmelden voor de andere groepen die dit jaar starten, is nog mogelijk via de website van JustHoreca. De lessen vinden plaats in het gloednieuwe VHC Trainings & Experience Center in Oostzaan. Deelnemers krijgen 1 volle dag per week les, gedurende 22 weken. Deze les dag begint met theorie aan de hand van eigentijds lesmateriaal zoals korte video’s, glossy’s en online toetsen. Daarna gaan de deelnemers de keuken in voor de praktijklessen. Op het programma staan verder excursiedagen naar de slager, de vishandel of wildplukken het bos. 

Over JustHoreca
Maarten Hogeveen en Chris van Alphen hebben in 2017 hun kennis, ervaring en netwerken samengevoegd en JustHoreca opgericht. Hogeveen heeft ervaring als chef-kok (Chef's Table, Lute, De Hoop op d'Swarte Walvis) en als accountmanager van Vanilla Venture. Van Alphen heeft zijn sporen verdiend in de arbeidsbemiddeling en business development (LinkPoint, Flexcellens Payroll, Louter Recruitment, PDZ Uitzendbureaus).

Artikel delen