Op maandag 22 september is de 12e editie van Gastvrij Rotterdam officieel geopend in Rotterdam Ahoy. Moderator Maarten Wessels leidde de bijeenkomst, waarin hoogtepunten, herinneringen en vooruitzichten voor de branche centraal stonden. Onder andere Duncan Vos (The Lemon Tree) en Caroline Berends van De Nederlanden* vielen in de prijzen. Hieronder de belangrijkste punten die tijdens de opening werden besproken.
Managing Director Robert Melaard sprak over de ontwikkelingen op de beursvloer en stond stil bij het verlies van drie iconen: Edwin Loos (Culinaire Saisonnier), Daam Scharloo (ETN) en Jonnie Boer (De Librije***).
Marijke Vuik (KHN) gaf een update over de huidige stand van zaken in de horeca en de uitdagingen rond personeel en toekomstverwachtingen. Ze sprak onder andere over de marges in de horeca en de BTW-verhoging. "De maatregel kost meer dan dat hij oplevert. Hij kan leiden tot 30% minder vraag. Dat is enorm: toeristen geven in Nederland jaarlijks 111 miljard euro uit. Als het aantal toeristen met een derde daalt, lopen we vele miljarden mis. Het idee dat dit een simpele begrotingsmaatregel is, klopt dus gewoon niet. Het domino-effect van deze maatregel wordt onderschat.”
De betrokken partners van de NAVO-top in Rotterdam: Casper Verwiel, Hans van der Linde, Erik van Loo en Richard Blok, gaven een kijkje achter de schermen van de volledige hospitality rondom dit internationale evenement.
Gastvrij Rotterdam doneerde 500 Buddyberen aan kinderen die een dierbare moeten missen. Het doel is om in totaal 1.000 Buddyberen in te zamelen tijdens Gastvrij Rotterdam.
Tjitze van der Dam vertelde over de nieuwe CuliQuiz Top 100, die gistermiddag bekend werdgemaakt in de Netwerklounge.
Daarnaast werd de Week van de Horeca officieel afgetrapt door Lennart Maas en werden de Bocuse d’Or - data onthuld door Ricardo Eshuis: 29 september (bid book), 7 oktober (landen), 14-15 maart 2026 (finale Marseille).
Coupe du Monde de la Pâtisserie voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam, 21-23 september 2026 (Tamara Hoogerwaard).
Na twee jaar afwezigheid werd de award weer uitgereikt. De Talent Award ging naar Duncan Vos. De hoofdprijs, de Joop Braakhekke Award, werd door Noël Wittenberg en Sheila Struyk overhandigd aan Caroline Berends. Ga voor meer informatie naar de website van Joop Braakhekke Award.
Nooit meer iets missen en altijd op de hoogte van trends én essentiële ontwikkelingen binnen de horeca? Ontvang dan 8x per jaar Entree Magazine.
Bekijk onze abonnementen