BAUT is terug op Wibautstraat in Amsterdam

BAUT is terug op Wibautstraat in Amsterdam

Het rondreizende restaurant BAUT is terug op de Wibautstraat in Amsterdam en heeft daarmee een permanente locatie. Eigenaar is Michiel van der Eerde. Bekijk foto’s van het nieuwe restaurant, dat BAUT Oost heet, onder dit bericht.

Foto’s: Maikel Thijssen en Nina Slagmolen

baut amsterdam

BAUT Amsterdam: een grote hit

Eigenaar en chef Michiel van der Eerde startte BAUT in 2012 in hetzelfde pand aan de Wibautstraat en communiceerde toen ook meteen de sluitdatum. Het werd een grote hit. Het tijdelijke restaurantconcept kreeg vervolgens allerlei locaties door de stad, zeven in totaal.

Op de hoogte blijven van meer horeca-openingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

“We willen op deze plek een echte buurtfunctie krijgen. Ons terras is een stukje stedelijke avant-garde en binnen hebben we een eyecatching interieur met tientallen lampen aan het plafond en de bar als middelpunt. Gasten kunnen hier niet alleen borrelen en dineren, maar we focussen ons ook echt op de lunch en zodra de restricties weg zijn zal tevens de bar een belangrijke rol vervullen. Alle gerechten hebben het formaat van een tussengerecht en zijn ideaal om te delen.”

baut amsterdam

 

BAUT Amsterdam: chef en bartender

De nieuwe chef is Angelos Kremmydas en head bartender is Milos Stanisic. Van der Eerde is ook mede-eigenaar van Bar Baut aan de Stadionweg in Amsterdam en runde afgelopen jaren ook restaurant C, dat eerst op de plek van BAUT zat.

Over Michiel van der Eerde

Van der Eerde is rock & roll in de keuken. Hij wordt omschreven als ruig. Heeft tomeloze energie en een grenzeloze verbeelding. Na zijn koksopleiding ging hij aan de slag bij klassieke topadressen, zoals De Hoefslag* in Bosch en Duin, De Bokkedoorns** in Overveen en Oud Sluis*** in Sluis (nu gesloten). Vervolgens was hij jarenlang verantwoordelijk voor de keukens van alle zaken van IQ Creative, waaronder de Supperclub, Envy, Nomads, Mazzo en Mercat, maar drukte zijn stempel op de Nederlandse horeca pas echt als oprichter en chef-kok van het reizende pop-uprestaurant BAUT. Dit is vanaf dag één, in 2011, een daverend succes.

baut amsterdam

In een eerder interview met Entree Magazine stond dat de locatie aan de Wibautstraat in Amsterdam-Oost, waar BAUT nu dus weer terug is, er volgens recensenten rauw en ruig uitzag, en op culinair vlak spatte het enthousiasme van het bord. Van der Eerde: “Binnen de kortste keren zat Johannes van Dam van Het Parool aan tafel. Bloednerveus was ik. Als een psychopaat rende ik de keuken door, ik viel uit elkaar van de stress.” Dat viel ook Van Dam op. “Na de laatste gang zei hij: ‘Het benadert perfectie. Maar pas op: als je zo doorgaat, ga je het mentaal niet redden.’”

Staande ovatie

In diezelfde week kwam de directie van Het Parool eten. “Na afloop kregen we een staande ovatie en het sms’je dat ik de volgende dag kreeg, vergeet ik nooit meer: ‘For your eyes only: een 10-’. Kijk.” Hij laat z’n arm zien. “Ik krijg er nog kippenvel van. Direct daarna zaten we iedere dag vol. Gekkenhuis was het.”

BAUT mvv Nina Slagmolen (1)-1 BAUT mvv Nina Slagmolen (3)
BAUT mvv Nina Slagmolen (4)
BAUT mvv Nina Slagmolen (6) BAUT mvv Nina Slagmolen (7)
BAUT mvv Nina Slagmolen (10)
Interieur (2)_8-1 Interieur (3)_4-1
Interieur (8)_0
Opening_39-1-1 Interieur (4)_5-1-1
Interieur (7)_1-1 Interieur (5)_2-1
Artikel delen