Café de Gaper opent in Leiden: 'Dit was er nog niet in de stad'

Café de Gaper in Leiden

Café de Gaper opent in Leiden: 'Dit was er nog niet in de stad'

Twee jonge horecaondernemers, Lisa de Tombe en Jim Dijksterhuis, openden afgelopen oktober, samen met Mello de Witte, Café De Gaper in Leiden. Ze kennen elkaar van restaurant The Bishop, dat ook in de stad gevestigd is. Het nieuwe Café De Gaper staat volgens hen voor alles wat ze missen in Leiden. “We hadden allebei de droom om voor ons dertigste een eigen zaak te openen. We zijn heel blij en trots dat we deze kans hebben gekregen.”

 

Waar het avontuur begon

“Begin dit jaar gingen we met z’n drieën uit eten, en al snel hadden we het over een eigen restaurant. We besloten er een paar weken over na te denken om te zien of we hetzelfde plan voor ogen hadden”, vertelt De Tombe. En dat was het geval: de drie droomden van een laagdrempelige plek waar je jezelf kunt zijn, goed kunt eten en mooie wijnen kunt drinken zonder de hoofdprijs te betalen. Een plek die ze tot nu toe misten in Leiden.

En toen ging het snel. Ze kwamen in contact met de eigenaar van restaurant In Den Gapende Eter, die besloot te stoppen met zijn zaak. Ze sloten een deal, en al een week later kregen ze de sleutel van het pand aan het Rapenburg. Na een verbouwing openden in oktober de deuren van Café De Gaper officieel. “Het ging sneller dan gepland, maar het heeft zo moeten zijn", zegt De Tombe trots.

'Van mijn opa en oma kreeg ik de liefde voor koken mee'

Klassieke gerechten

Dijksterhuis werkte bijna vijf jaar in The Bishop als chef. Daarvoor werkte hij in restaurant Wils* in Amsterdam en Le Meridien in Barcelona. Hij is nu de chef van Café de Gaper en verantwoordelijk voor het menu. “Ik ben klassiek Frans geschoold. Van mijn Chinees-Indonesische opa en oma kreeg ik de liefde voor koken mee. Ik heb van hen geleerd mijn eigen twist aan gerechten te geven. Ik houd ervan als een gerecht kruidig en hoog op smaak is. Denk aan mosselen met Tom Kha Kai, steak tartare met kruiden en jus met limoenblad.”

Op het menu staan gerechten als steak, coquille, zwezerik, risotto en rogvleugel. Klassieke gerechten, maar dan met een twist. Er zijn bites, kleine gerechten en grote gerechten te kiezen, zowel vis, vlees als vegetarisch. De kaart wisselt elke twee weken.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Chef-Jim-Dijksterhuis
Chef Jim Dijksterhuis

Finesse met een rauw randje

De Tombe werkte na een stage in Canada bij De Engelberthahoeve in Leiden en sinds 2019 voor The Bishop. “Ik heb altijd een passie voor wijn gehad. Ik heb mijn SDEN-cursus afgerond en ben nu bezig met de vinologen-opleiding.” Ze is ook verantwoordelijk geweest voor de samenstelling van de wijnkaart. “Ik houd van wijn met finesse en met een rauw randje. Ik ben Europees georiënteerd in mijn wijnkeuze. Ik kies het liefst voor wijnmakers die passievol zijn over hun product en beroep, net als wij.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lisa-de-Tombe
Lisa de Tombe

Droom uitgekomen

Café de Gaper is nu een paar maanden open. De Tombe: “Deze eerste maanden verliepen goed, we zijn heel tevreden.” Mensen uit Leiden en omstreken weten hen te vinden, alsook gasten uit Haarlem en Amsterdam. Dijksterhuis vertelt: “We kozen bewust voor ‘Café’ om het stijve eruit te halen. Je hebt in Amsterdam sterrenzaken die ook Café in de naam hebben. We zijn laagdrempelig en staan voor goed eten en mooie wijnen.”

De ondernemers hadden allebei de ambitie om een eigen restaurant te beginnen. De Tombe: “We hadden allebei de droom om voor ons dertigste een eigen zaak te openen. We zijn heel blij en trots dat we deze kans dan ook hebben gekregen.”

Artikel delen