Château St. Gerlach opent casual fine-dining-restaurant Les Salons

Château St. Gerlach team

Château St. Gerlach opent casual fine-dining-restaurant Les Salons

Château St. Gerlach in Valkenburg, onderdeel van Oostwegel Collection, presenteert in november 2022 haar nieuwe restaurant Les Salons. Het château beschikte voorheen over twee eetgelegenheden, maar met de komst van Les Salons is het één restaurant geworden. Geheel in lijn met de naam bestaat het restaurant uit meerdere salons met de formule: casual fine dining. Camille Oostwegel, eigenaar en algemeen directeur Oostwegel Collection: “Onze gasten hadden de behoefte om op elk moment van de dag gebruik te kunnen maken van het hele château."

Foto's: Guy Houben (teamfoto) en Etienne van Sloun

Het nieuwe concept 

De presentatie van Les Salons valt samen met het 25-jarige bestaan van Château St. Gerlach als hotel. De benedenverdieping van het château bestaat uit meerdere salons die in het nieuwe concept weer gebruikt worden zoals de families dat vroeger ook deden. Zo drinken gasten in de ene salon een kop koffie en in de andere ruimte proeven ze een aperitief aan de champagnebar.

Variatie aan de beleving 

Camille Oostwegel, eigenaar en algemeen directeur Oostwegel Collection: "Ons voormalige fine-dining-restaurant was vijf dagen per week alleen open voor diner. Maar onze gasten hadden juist behoefte om op elk moment van de dag gebruik te kunnen maken van het hele château. Nu is de hele benedenverdieping met zijn verschillende salons één bruisend restaurant en dus echt de gastronomische tempel van dit landgoed." Floris Kemper, general manager Château St. Gerlach, licht toe: "Zo brengen we ook meer variatie aan in de beleving zelf. Bij Les Salons dineren gasten niet meer de hele avond aan dezelfde tafel, ze beleven de verschillende salons van dit mooie château."

*Tekst gaat verder onder de foto.

1_Château St_ Gerlach_3_Etienne van Sloun-1
Château St. Gerlach

Lokaal en verantwoord dineren

Een groot deel van de grond op het landgoed wordt gebruikt als moestuin en wijngaard. Chefkok Guido Le Bron De Vexela veranderde het klassieke, à-la-carte-menu naar één kaart met tien gerechten.

“Les Salons staat voor lokaal en verantwoord dineren. Voor de gerechten maken we nóg meer gebruik van het WIJland, onze moestuin. Hier zijn we erg trots op. Daarnaast passen onze wijnen helemaal bij de lokale producten.” Zeker drie keer per week is Le Bron De Vexela te vinden op het WIJland om producten te selecteren voor het menu. Sla, boontjes, worteltjes en niet te vergeten rode bieten. Hij vertelt: "Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de grond te wroeten en ze eruit te halen. Ze zitten boordevol smaak en hebben nauwelijks opsmuk nodig. Je kunt er alle kanten mee op. Wat mij betreft staan ze symbool voor de puurheid van het land en het contact met de natuur.”

Casual chic interieur 

Niet alleen de keuken maakte een verandering door, ook het interieur kreeg een volledige makeover. Le Bron de Vexela: “Onze vaste gasten moesten in het begin even wennen dat er geen linnen meer op de tafels lag, maar inmiddels genieten alle gasten van de sfeer die je in modetermen zou kunnen omschrijven als casual chic.”

Ook maakte Oostwegel voor het interieur zo veel mogelijk gebruik van lokale bedrijven. “We willen onze gasten niet alleen een ervaring geven, maar een ervaring met betekenis. Bovendien is de opening van ons nieuwe restaurant een eerste stap om nieuw leven in te blazen in de grandeur van Château St. Gerlach. We vieren nu ons zilveren jubileum, maar we gaan natuurlijk ook voor goud!” besluit Camille Oostwegel.

Bekijk hier de film over het nieuwe restaurant.

Artikel delen