

Advocatuur is de nieuwste cocktailbar van Amsterdam
Met de opening van het superluxe hotel Rosewood in het voormalige Paleis van Justitie in Amsterdam, heeft de hoofdstad er ook een nieuwe cocktailbar bij. Bedoeld voor vermogenden toeristen en zakenlieden die in het hotel overnachten? Nee, Advocatuur wil juist voor iedereen toegankelijk zijn.
Tekst: Iris Kranenburg
Foto's: Chantal Arnts
Wie bij de Leidsestraat over de Prinsengracht loopt, kan niet om het allernieuwste hotel van Amsterdam heen: Rosewood, dat een Hong Kongse eigenaar heeft en inmiddels 38 hotels wereldwijd telt. Tien jaar lang werd er verbouwd en gesteggeld met bewoners over de vestiging in Amsterdam. Maar die tijd is voorbij: de deuren van het meest luxe hotel van de stad zijn eindelijk open. Zes sterren, zeggen ze zelf.
Service van het allerhoogste niveau willen ze hier bieden. Met privé-chefs, butlerservice en chique koninklijke suites voor tienduizenden euro’s per nacht (de duurste suite kost 30.000 euro per nacht). ‘Van on-Amsterdamse allure’, wordt wel gezegd. Maar dat wil niet zeggen dat het hotel niet toegankelijk is voor ‘gewone’ voorbijgangers of locals, júist niet. De grote hoeveelheid kunst in de gangen en andere openbare ruimtes, trekken veel nieuwsgierigen naar binnen en ook de horeca-outlets hebben een informeel karakter. In Rosewood valt veel te zien, zo veel is duidelijk. Personeel geeft dagelijks dan ook veel rondleidingen.
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Geroezemoes op de gang
De horeca-outlets zijn er voor hotelgasten en niet-hotelgasten: restaurant Eeuwen is stijlvol, maar casual en all day-concept The Court is een soort lobby-lounge die de hele dag open is. Daarnaast is er een cocktailbar: Advocatuur, uiteraard verwijzend naar de vroegere functie van het monumentale pand. De bar is open vanaf 17.00 uur, van dinsdag tot en met zaterdag. Advocatuur is toegankelijk via een aparte ingang aan de gracht, maar je kunt ook via het hotel naar binnengaan. Daar hoe je het geroezemoes al op de gang. Eenmaal binnen word je ontvangen door een host en is er keuze tussen het levendige bar-gedeelte links of de wat rustigere ruimte rechts. De twee zijn van elkaar gescheiden met een wand.
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.


Anton Corbijn
Terwijl het hotel is ontworpen door Piet Boon, is bij Advocatuur gekozen voor een ontwerp van Sagrada. Elementen van het ontwerp zijn onder andere grote tapijten, diverse meubelstukken en muren met foto’s van muzikanten van fotograaf en regisseur Anton Corbijn. Bijzonder zijn de uniformen van het personeel, ontwikkeld door By Rockland, in samenwerking met Claes Iversen en Francisco van Benthum. Zij ontwierpen tachtig verschillende kledingstukken voor acht afdelingen van het hotel.
De bar staat onder leiding van Yann Bouvignies, voormalig Head of Mixology van Scarfes Bar in Rosewood London. Het cocktailmenu heet ‘The Will Of The People’, en bevat vijftien signatures. De namen en typografie zijn geïnspireerd op de voormalige functie van het pand. Elke drank vertelt een eigen verhaal. Bijzondere namen van cocktails zijn bijvoorbeeld Will of the people, Lady of justice en Panic station. Daarnaast zijn er kleine varianten van klassieke cocktails (‘baby serves’) beschikbaar, zoals Kopstuk, Pornstar, Alexander en Martinez. De cocktail Kopstuk is een moderne interpretatie van de
Nederlandse ‘kopstoot’, geserveerd met jenever, bier en een gekruid kwarteleitje. Volgens trendwatcher Gijsbregt Brouwer zien we deze mini-cocktails op kleine schaal opduiken bij cocktailbars, iets waar hij in dit magazine over schrijft. Voor niet-alcoholische dranken zijn er onder andere de Botaniq Spritz (Amàrico Aperitivo, vlierbloesem en peer) en de Tuen Highball (Seedlip Garden, Rue Berry, Le Peach & Jasmine). De kaart bevat ook vier andere alcoholvrije distillaten. Voor wie trek heeft zijn er kleine gerechten met Indiase invloeden, bereid in tandoorovens. Voorbeelden zijn Raj Kachori, Baked Samosa, Lamb Kofta en Dutch Cheese Bites. En leuk: regelmatig is er live-muziek in de bar.
Eigen jenever
Vanaf het bargedeelte is er zicht op de ketels in de speakeasy-achtige distilleerruimte, waar onder andere jenever wordt geproduceerd. Dit gebeurt onder leiding van Alex Davies, hij is Master Distiller van The Kyoto Distillery in Japan. Deze jenever, met de naam ‘PrØvo’, verwijst naar de gelijknamige beweging uit de jaren ’60. De drank wordt gemaakt met botanicals zoals gember, tulsi, grapefruit, citroen, sinaasappel, roos en melk-oolongthee.
*Tekst gaat verder onder de afbeelding in het groene kader.

Signature cocktails
Advocatuur heeft vijftien signature cocktails, waaronder deze drie:
- Order + Disorder: Bacardi Carta Blanca, matcha orgeat, aloe vera, guanabana
- Will of the People: Michter’s Bourbon, St-Germain, palo santo, CO₂
- Candy Store: Roku Gin, Amàrico, kokos, elderflower cream, Le Peach & Jasmine Soda


.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen