De Staatsman in Zwolle is nieuw: grand café, hotel én hostel

Hotel Staatsman in Zwolle

De Staatsman in Zwolle is nieuw: grand café, hotel én hostel

Met De Staatsman heeft Zwolle er een nieuw hotel en hostel met grandcafé bij. Het is te vinden in een bijzonder pand uit 1897 in neogotische stijl: het voormalige provinciehuis. Het hotel en hostel zijn een initiatief van Andries van der Veen en Marie-José van der Vegt (eigenaren van B&B De Pelsertoren in Zwolle) en het grand café van Henk Schippers, Arno de Boer (eigenaren van conceptbureau De Horecamannen).

Foto's: Kasper Veenstra

Voormalig provinciehuis

Het gebouw waarin nu De Staatsman zit werd vroeger gebruikt als onder andere Provinciehuis, gemeentehuis en bibliotheek. De laatste jaren stond het leeg. Het hotel en het hostel worden gerund door Andries van der Veen en Marie-José van der Vegt (eigenaren van B&B De Pelsertoren in Zwolle). Er is een samenwerking tussen hen en het grand café, dat gerund wordt door Henk Schippers en Arno de Boer.

*Tekst gaat verder onder de foto

Hotel-Staatsman-Zwolle-Pand-Hotelkamer
De Staatsman in Zwolle

Oude stijl

Door het hele pand vind je glas-in-loodramen en andere oude details. Het hotel heeft zeven kamers, waaronder de commissariskamer. Het grand café, dat een terras heeft in de binnentuin, zit in de oude leeszaal. Uniek is de Statenzaal, die nu wordt gebruikt wordt voor het organiseren van evenementen. 

In 1930 werd er aan de achterzijde een drie bouwlagen tellend archief bijgebouwd dit is gebouwd in de Amsterdamse school stijl. In dit gedeelte van het complex is nu het hostel gevestigd. Hostel het Archief is het bijbehorende hostel met achttien slaapcabines verdeeld over 2 slaapzalen. 

*Tekst gaat verder onder de foto's

Grad Café Staatsman Zwolle Terras in de binnentuin van hotel Staatsman in Zwolle

 

Geschiedenis van Zwolle

In en om het gebouw is de neo-gotisch stijlterug te vinden. Een pronkstuk van de Statenzaal vormen de glas-in-loodramen. Op de ramen zijn de wapens van de Overijsselse gemeenten uit 1894 te zien en ook alle IJsselsteden hebben hun eigen raam. De monumentale wandschilderingen op doek zijn een van de hoogtepunten van de geschiedenis van de provincie Overijssel. De hoofdentree bevindt zich in de Diezerstraat, de drukstbezochte winkelstraat van de stad.

Staatsman mvv Kasper Veenstra (5)
Hal van De Staatsman in Zwolle
Artikel delen