Dit zijn dé trends en innovaties in de hotellerie 2023

Hoteltrends voor 2023

Dit zijn dé trends en innovaties in de hotellerie 2023

Hotelgasten van nu zoeken meer dan een comfortabel verblijf in een nieuwe omgeving. Gastvrijheid, het hotel als woonplek en duurzame innovaties waren terugkerende thema’s op de hotelvakbeurs EquipHotel, die deze week in Parijs werd georganiseerd.

Tekst: Kristi Houtkamp

Om zoveel mogelijk aan de veranderende wensen van de gasten tegemoet te komen, zullen hoteliers nog meer moeten nadenken over de inrichting van hun hotels. Gasten verwachten niet alleen comfortabele ruimtes om te slapen, te lunchen of te dineren, maar ook om te werken, te vergaderen, te creëren, te ontspannen, zich te amuseren, nieuwe energie op te doen en zich onder te dompelen in de plaatselijke cultuur of natuur. De natuur komt naar binnen, ook versmelten binnenruimtes met buitenruimtes. Wellness neemt een vlucht. De focus ligt op ontspanning. Gasten vragen om spa's, thalassotherapie, thermale baden en sportmogelijkheden. Van jacuzzi's tot behandelkamers, het draait allemaal om comfort, ergonomie, hygiëne, luxe en rustgevende verlichting.

Topdesigners creëren hotelwoonkamers

Een aantal vooraanstaande Franse interieurontwerpers van sterrenhotels toonde speciaal voor EquipHotel 2022, hun visie op hotelwoonruimtes. Oscar Lucien Ono (o.a. Hôtel Nest Mgallery***** in Parijs en Hôtel Hyatt***** in Düsseldorf) creëerde bijvoorbeeld een signature suite, die gasten de functie van de ruimtes doet laten vergeten. Werkkamer, badkamer, tuinkamer zijn in zijn creatie allemaal woonkamers. Qua inrichting speelde hij met rondingen, ornamenten, spiegeleffecten, grafisch textiel, planten, weefstoffen en artistieke fresco’s. Hij gebruikte natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, waaronder riet, gips en keramiek, aardse kleuren, sculpturale meubels en decoratieve stoffen.

'Met ruimtevluchten voor miljardairs komt een nieuw soort toerisme op gang'

Philippe Coudray (o.a. Bulgari Hôtel in Parijs, Columbus Circle in New York) creëerde de Capsule. Met een aantal ruimtevluchten voor miljardairs komt een nieuw soort toerisme op gang. De ruimte is een fascinerende bestemming, een epische saga en een gekke droom. Philippe Coudray verbeeldt deze ervaring met zijn Capsule. Het is een luxe en ongebruikelijke visie op een hotelkamer, gelegen op een denkbeeldige planeet. Coudray creëerde een innovatieve en lichte oase, gedecoreerd met stoffen en hightechmaterialen.

badwoonkamer buiten komt naar binnen

Prijswinnende innovaties

Een duurzamer gebruik van materialen. Het was een belangrijk subthema op EquipHotel. Respect voor mens en milieu was terug te zien in uiteenlopende innovaties: een ligbad zonder zichtbare lasnaden van 32% gerecycled en 100% recyclebaar materiaal (Cocoon, Kaldewei), een akoestisch vilten wandpaneel met 3D-effect, gemaakt van gerecyclede plastic flessen (Slimwall, Texdecor), een douche met waterrecirculatiesysteem, waarmee het water- en energieverbruik met maximaal 70% wordt verminderd (Cyclische Douche, Ilya) en een servies van keramische klei, gemaakt van gerecyclede materialen (Ecogres, Costa Nova). Zowel de douche als het servies kregen tijdens een feestelijke ceremonie een EquipHotel Innovation Award uitgereikt op woensdag 9 november.

Circulair keurmerk voor Nederlandse stoelen

Circular Hotel Interior is het nieuwe EU-certificeringsmerk voor hotelinterieurproducten (textiel, hout en meubilair). Experts beoordelen de producten op vier duurzame aspecten: eco-ontwerp, ecoproductie, levensduurverlenging en afvalvermindering en geven op het platform hun bevindingen. Ook producten van het jonge Nederlandse designmerk Circuform hebben dit certificaat. Circuform geeft industrieel ontworpen meubels een circulair leven.

Designstoel KWART is een ontwerp van Ton Haas. Met zijn luchtige zitting en de sterke constructie is er weinig materiaal nodig voor de productie van deze stoel en is hij licht van gewicht. De stoel wordt gemaakt van volledig gerecyceld kunststof, denk aan: flessendoppen, opbergboxen, speelgoed en tuinstoelen. De stoel Rex wordt gemaakt van gerecycled nylon van kantoorstoelonderdelen, visnetten en tapijt, maar ook ander industrieel afval. Beide stoelen zijn statiegeldstoelen; het kunststof wordt hergebruikt voor nieuwe producten.

Stoel Art - Noma Stoel KWART - Circuform
Artikel delen