Doloris opent in 2024 in Utrecht: kunstdoolhof met restaurant

Doloris opent in 2024 in Utrecht: kunstdoolhof met restaurant

Kunstdoolhof Doloris van Joep van Gorp opent begin 2024 een nieuwe vestiging in Utrecht. De eerste vestiging van Doloris in Tilburg, waarin bezoekers zich onderdompelen in een wereld van kunst, won in 2019 een Entree Award. Ook komt er nieuwe horeca bij het kunstdoolhof. Eigenaren van het restaurant zijn naast Van Gorp onder andere horecaondernemer Jaap van Ham en Bart Kolen en Matthijs Verhagen.

“We ontwikkelen in samenwerking met Utrechtse kunstenaars een 2.0-versie van het kunstdoolhof”, zegt oprichter Joep van Gorp over zijn nieuwe project in Utrecht. “Het wordt bijna twee keer zo groot als in Tilburg. Bezoekers kunnen straks eindeloos verdwalen in deze indrukwekkende en unieke wereld.” Naast het doolhof werkt de organisatie ook aan een bijbehorend restaurant, dat zal worden geëxploiteerd door horecaondernemer Jaap van Ham. Van Ham is onder meer eigenaar van de Tilburgse horecazaken Café Polly Maggoo, Café Bakker, Pannenkoekfabrique Het Ketelhuis, Doloris' Rooftop en Papa Jim Sportsbar.

'Bezoekers kunnen straks eindeloos verdwalen in deze indrukwekkende en unieke wereld'

Het team van Doloris is inmiddels gestart met de voorbereidingen van het nieuwe kunstdoolhof in een oude industriële hal, waar ooit treinen werden onderhouden. Doel is om begin 2024 open te gaan. Het wordt de tweede Doloris vestiging, Doloris Tilburg won in 2019 de Entree Award in de categorie Daredevil, voor gedurfde en verrassende horecaconcepten die een inspiratiebron zijn voor de branche

Zintuigen prikkelen

Oprichter Joep van Gorp was al enkele jaren op zoek naar een geschikte locatie in Utrecht: “In Utrecht wonen veel mensen die avontuur en plezier zoeken, dat past goed bij Doloris. Dat maakt het voor ons een leuke en spannende omgeving om een nieuw kunstdoolhof in te ontwikkelen. We willen iets bijzonders toevoegen aan Utrecht.”

Doloris is een beleving waarin mensen zich onderdompelen in een wereld van kunst. Bezoekers navigeren door tientallen kamers. Iedere bezoeker gaat zonder telefoon, individueel naar binnen en betreedt een surrealistische wereld. "Het doolhof prikkelt je verwondering”, zegt Van Gorp. “Het is vergelijkbaar met een bergwandeling waarbij de prachtige omgeving je voortdurend verrast. Je moet soms fysiek of mentaal doorzetten, maar uiteindelijk word je beloond met euforie wanneer je de top van de berg bereikt. Zonder de verrassing kan je niet verwonderen, daarom laten we zo min mogelijk zien wat er binnen het doolhof gebeurt.”

Artikel delen