Jaap van Ham opent Café de Snor in Tilburg met 40 compagnons: ‘Het is lang leve de lol’

Jaap van Ham opent Café de Snor in Tilburg met 40 compagnons: ‘Het is lang leve de lol’

Horecaondernemer Jaap van Ham opende onlangs Café de Snor in Tilburg met veertig man. Ja, je leest het goed: deze zaak heeft veertig eigenaren. Hoe dat precies zit lees je in de chef- en ondernemersrubriek van deze week. “De investering zien ze nooit meer terug en waarschijnlijk moeten ze bijlappen.”

Tekst: Madelief de Weerd

Dromen werden werkelijkheid

Horecaondernemer Jaap van Ham opende in Tilburg Café de Snor met 39 andere ondernemers. De goedlachse Brabander heeft al vijf zaken in Tilburg: Café Polly Maggoo, Café Bakker, Pannenkoekfabrique Het Ketelhuis, Doloris' Rooftop en Papa Jim Sportsbar. Ook heeft hij een gloednieuwe zaak in Breda, Mon Dieu. Café de Snor is zijn zevende zaak. “Het idee ontstond in 2017. Met een vriendengroep spraken we onze droom uit om samen een zaak te openen. Normaal gesproken blijven die dromen bij kroegpraat, maar deze niet.” Toen Café Leonardo in Tilburg te koop stond, begon het te kriebelen bij Van Ham en zijn vrienden.

'Als het ongezellig wordt dan verkopen we de hut en verdelen we het geld'

Investering

In totaal waren er veertig ondernemers bereid om 5.000 euro te investeren in het café. “Dat geld zien ze nooit meer terug. We hopen één keer per jaar met z’n allen van de omzet weg te kunnen, maar waarschijnlijk moet je bijlappen”, vertelt Van Ham. De veertig eigenaren zijn ondernemers uit Tilburg met verschillende specialismes. Zo is er iemand met een eigen schoonmaakbedrijf en een graphic designer. “Heel handig, want hierdoor heb je allemaal mensen met kennis in je zaak.”

Een paar ondernemers van de veertig man hebben daadwerkelijk ervaring in de horeca, onder wie Van Ham. Daarom neemt hij samen met een andere horecaondernemer de beslissingen en heeft hij een veto. “Als het ongezellig wordt dan verkopen we de hut en verdelen we het geld. Dan was het een leuk avontuur.”

Stichting administratiekantoor

De zaak opende onder een zogeheten stichting administratiekantoor. Dit is een speciale vorm van een stichting, waarbij er veertig certificaten werden uitgedeeld. “Je hebt geen garantie op inkomsten en je mag niet achter de bar. Je hebt wel korting en een eigen tafelnummer waarop je mag bestellen. De gimmick is dat je met z’n allen een kroeg hebt. En ja: daar slaan mensen echt heel positief op aan.”

Elk weekend zit het vol

Dat het café ook aansloeg bij de rest van Tilburg bleek uit de drukte, de afgelopen tijd. “Café de Snor zit elk weekend vol. Het is gewoon lachen en lang leve de lol”, grapt Van Ham. De zaak is echter wel anders dan zijn andere horecazaken. “Er zijn veel meer meningen: iedereen vindt ergens iets van. Máár het is vooral heel erg leuk. Je hebt ineens een hoop nieuwe vrienden en een kroeg die altijd vol is. Hoe gezellig is dat?”

Café De Snor-1
Café De Snor-4 Café De Snor-2
Artikel delen