Horeca, klaar voor het terrasseizoen? Doe mee met de terras-check

Gasten in de zon op het terras

Horeca, klaar voor het terrasseizoen? Doe mee met de terras-check

Langzaam maar zeker komt de zomer op gang en zit het terras steeds voller. Het aftellen tot de zomervakanties en de grote drukte kan al beginnen. Deze eerste prille, warme dagen zijn jouw generale repetitie. Op weg naar de grote Horeko-terrascheck op 23 juni. Zet jij 'm in de agenda?

Trial and error

Vaak denken we dat vanaf de eerste zonnestraal alles op het terras op rolletjes moet lopen. De afspraken zijn gemaakt en of ze nou wel of niet werken: we houden ze de hele zomer vol. Horeko denkt dat het anders kan. Zie de periode voor de zomervakantie als generale repetitie, waarin ruimte is voor trial and error. Maak afspraken met het personeel over hoe jullie te werk gaan en zet die vast tot 23 juni. Gaat het niet zoals gehoopt? Dan is 23 juni het moment om bij te schaven. Waarom niet tussentijds? Omdat nieuwe afspraken soms ook een tijdje nodig hebben om goed te werken.

'Je wilt dat mensen terug blijven komen, ook vakantiegangers'

Trap er niet in!

Midden in de vakantieperiode stroomt jouw terras dag in dag uit vol met vakantiegangers. Iedere dag nieuwe gezichten, maar de zaken lopen goed. Niet dus! Dat is de vakantievalkuil. Je wilt dat mensen terug blijven komen, ook vakantiegangers. Want mensen die maar één keer komen, zijn meestal niet tevreden. Volle tafeltjes betekenen niet altijd dat het goed loopt.

De Horeko-terrascheck op 23 juni

Het staat groot gemarkeerd in de agenda's: de Horeko-terrascheck op 23 juni. Dit is hét moment om de terrasdagen van de afgelopen weken onder de loep te nemen:

  • Bekijk hoeveel van welk gerecht is verkocht, wat je erop hebt verdiend en of je inkoopprijzen nog een tijdje geldig blijven. Betrek het team erbij. 
  • Vraag feedback uit de keuken over het bereiden van de gerechten.
  • Peil bij de barmedewerkers of ze de bestellingen konden bijhouden.
  • Check of de terrasroutes efficiënt werken.
  • Maak met elkaar een actiepuntenlijst om helemaal voorbereid de zomervakantie in te gaan.

De actielijst

Rond het peilmoment altijd af met een actielijst. Zo voorkom je dat verbeterpunten door de waan van de dag verdwijnen. Bepaal alles wat nog opgelost moet worden vóór de zomer. Moet er een extra kassa komen om de terrasdrukte bij te houden? Maak je nieuwe looproutes? Moet de kaart aangepast worden om de bereidingstijd te beperken? Maak iemand verantwoordelijk voor een actie en stel een deadline, zodat jullie écht goed voorbereid zijn.

Gebruik de checklist

Vink de lijst af en kom beslagen ten ijs tijdens de Horeko terrascheck:
o Plan met heel het team een peilmoment op 23 juni, of een ander moment waarop het voor jullie werkt.
o Zet het moment in de gedeelde agenda in de Horeko Employee Manager.
o Maak afspraken en een menukaart die jullie tot de peildatum aanhouden.
o Evalueer op de 23ste hoe de afgelopen drukke terrasdagen verliepen.
o Maak een actiepuntenlijst die vóór de vakantieperiode afgevinkt moet zijn.
o Wijs een eindverantwoordelijke aan die ervoor zorgt dat de lijst écht wordt afgewerkt.
o Laat de vakantieperiode maar beginnen!

Artikel delen