In hartje Zwolle opende zondag 30 november een restaurant waar vuur in alles voelbaar is. Kiki Bult en Bart van Diepen staan aan het roer van Ember, waar het draait om koken op open vuur, warmte in de service en gloed in het interieur. “We introduceren de term comfort fine dining.”
Tekst: Nadine Muijt
Foto's: Nino Bouwers
Afgelopen zondag werd Ember feestelijk geopend. Thérèse Boer en burgemeester Peter Snijders knipten samen het lint door. De droom om een eigen restaurant te beginnen zat er al van jongs af aan in, vertelden Kiki Bult en Bart van Diepen. Het ondernemerskoppel woonde tot voor kort in Lissabon, waar ze in alle rust hun concept uitdachten. "We voelden dat we er klaar voor waren."
Waarom juist nu? “Omdat het klopt”, zegt Van Diepen. “We hebben jarenlang gewerkt in topzaken, veel gezien en nu weten we wat we willen. We zijn er klaar voor om álles zelf te bepalen.” Bult vult aan: “Onze handen jeuken om iets op te bouwen dat helemaal van ons is. Om een plek te creëren waar álles samenkomt: het eten, de sfeer, de muziek en het interieur.”
Van Diepen is de chef-kok van Ember. Hij deed ervaring op bij restaurants als Ciel Bleu** (Amsterdam), Geranium*** (Kopenhagen) en VanOost (Amsterdam). Hier ontwikkelde hij een kookstijl waarin puurheid, ambacht en creativiteit centraal staan.
Die eigen signatuur trekt hij door naar het menu van Ember: de keuken serveert comfortfood met finesse, alles bereid op open vuur. Granen worden zelf gemalen, broden en pasta’s van begin tot eind zelf gemaakt. "We willen alles in eigen hand houden", zegt Van Diepen. "En met het oog op duurzaamheid werken we onder andere met bijvangst, lokale leveranciers en seizoensproducten."
“Met koken op open vuur heb ik altijd affiniteit gehad”, legt Van Diepen uit. “Het is puur, het geeft karakter aan gerechten en je gaat echt terug naar de essentie van koken. Bovendien zie je koken op open vuur nog weinig in het hogere horecasegment. Daar brengen wij verandering in.”
*De tekst gaat onder de afbeelding verder.
De vlammen likken niet alleen aan het hout in de keuken, maar ook subtiel aan de muren. Ember huist in een historisch pand uit 1450, en dat voel je. “Het pand heeft zoveel karakter”, vertelt Bult. “Die oude elementen combineren we met een eigentijdse stijl. Stoer, maar zacht. Ruw, maar elegant.” Samen met 't Klooster Interieurmakers ontwierpen ze een ruimte waar contrasten elkaar versterken. Denk aan robuuste balken tegenover zachte stoffen en aan warme aardetinten naast helder licht.
Een van de eyecatchers is de schouw: een oude open haard die bekleed wordt met spiegels. “Dat geeft diepte”, zegt de mede-eigenaresse. In een nis komen panelen van Europees runderleer. “Die zijn niet alleen mooi, maar dragen ook bij aan de akoestiek”, legt ze uit. “We hebben overal over nagedacht. Alles klopt, van akoestiek tot zitcomfort.”
De muziek speelt een grote rol bij de sfeer die het koppel wil creëren. Van Diepen heeft zelf een playlist van vijf uur geproduceerd: “Het begint rustig en bouwt op naar een piek, net als een avond in het restaurant. Met warmte, ritme, gelaagdheid.”
*De tekst gaat onder de foto's verder.
“We komen beiden uit de fine dining, maar de laatste jaren merkten we dat we verlangen naar iets anders. Naar een toegankelijker, warmer concept. Bovendien zien we dat de wensen van de gast veranderen. Comfort fine dining is onze term voor wat we gaan doen: comfortfood in een fine dining-setting, maar dan zonder de stijfheid. Geen uitgebreide menu’s in gangen, maar à-la-cartegerechten, met de mogelijkheid om te delen. Denk aan huisgemaakte charcuterie, dagverse pasta en brood, en vis gegrild op open vuur. De focus ligt op vakmanschap en op genieten in goed gezelschap.
De warmte van het interieur komt ook terug in de service. De leiding van het restaurant is in handen van Kiki Bult, die ervaring als gastvrouw opdeed bij toprestaurants als De Librije*** (Zwolle), Ciel Bleu** (Amsterdam) en De Burgemeester* (Linschoten).
“Als gastvrouw probeer ik echt te voelen wat iemand nodig heeft”, zegt Bult, “Dat kan een goed gesprek zijn, een mooi advies of net dat extra beetje aandacht.” Die aandacht heeft ze meegekregen in haar jeugd: “Het doet me denken aan mijn moeder, die er elke dag was als ik uit school kwam. We namen de tijd om te kletsen, om de dag door te nemen. Die oprechte interesse, dát is voor mij de essentie van gastvrijheid.”
Ze licht een tipje van de sluier wat betreft de drankenkaart. De compacte wijnkaart is ingedeeld aan de hand van smaakprofielen en er worden ook cocktails en mocktails geserveerd die aansluiten bij de keuken. "We werken met rook, fermentatie en diepe aroma's."
*De tekst gaat onder de foto's verder.
Zwolle bleek de ideale plek voor Ember. “We wilden een stad die bij ons past,” vertelt Bult. "Zwolle voelt voor ons als thuiskomen. Ik kom uit Nijverdal en het oosten bleef altijd trekken. De stad is culinair sterk, sfeervol en compact. We hebben hier echt een pareltje van een locatie gevonden: een klein binnenplaatsje, rust in het midden van de stad en met een terras. Het pand voelde meteen goed."
*De tekst gaat onder de foto's verder.