Hotel Lytel Blue heeft een plasticvrije kamer

Hotel Lytel Blue heeft een plasticvrije kamer

Willeke Poeliejoe en John van Doorn openden begin dit jaar hotel Lytel Blue in Riethoven. Een van hun kamers is volledig plasticvrij, iets wat goed past bij de nieuwe wetgeving rondom plastic die sinds 3 juli 2021 geldt. “Het idee was: we gaan het proberen. Lukt het niet, dan hebben we in elk geval veel geleerd.” Maar het lukte wél. Kijk voor foto’s van de kamer onder dit bericht.

Tekst: Carolien Dircken

hotel lytel blue

Hotel Lytel Blue: plasticvrije meubels

Ze begonnen met de meubels in de kamer. “Dat was niet het lastigst: onze leverancier Homestock had mooie, duurzame bedden en meubels, zonder plastic. Ook voor de badkamer-amenities vonden we relatief simpele alternatieven, zoals kleine shampoobars in plaats van een shampooflesje. En de sloffen die gasten gebruiken gooien we niet weg: die gaan naar Vluchtelingenwerk.”

Lees hier een artikel over de ban op sommige plasticvrije wegwerpmaterialen sinds 3 juli 2021

Hotel Lytel Blue: plasticvrije schakelaars

De grootste uitdaging vertellen de hoteliers, zat in de andere materialen: schakelaars, leidingen, kitwerk, maar ook verf en behang: óveral zit plastic in. Soms was de oplossing snel gevonden. “In België worden bijvoorbeeld nog veel porseleinen schakelaars verkocht. We hebben al onze leveranciers gevraagd om mee te denken en iedereen stond ervoor open. Sterker nog: ze zagen het als een leuke uitdaging en kwamen zelf met suggesties. Zo heeft het sanitairbedrijf alle mogelijke alternatieven voor plastic uitgeplozen en hebben de schilders de behangstructuur van de andere kamers weten na te bootsen en daar een laagje plasticvrije verf over aangebracht. De timmerman heeft een houten ventilatiesysteem gemaakt.”

Dit artikel stond in Entree Magazine. Wil je het magazine online lezen? Dan kan via deze link!

Concessies doen

Natuurlijk hebben ze concessies moeten doen. Leidingwerk in de muren kán bijvoorbeeld wel zonder plastic, maar dat is niet duurzamer: dan gebruik je leidingen die lood kunnen afgeven in het water, dat schiet z’n doel volledig voorbij. “Ook hadden we het liefst het hele hotel plasticvrij gemaakt, maar duurzame alternatieven zijn nu eenmaal vaak prijzig. Ik sluit niet uit dat we dat later wel gaan realiseren. Voor nu blijven we onze plasticvrije kamer ontwikkelen, bijvoorbeeld door samen te werken met talentvolle, jonge meubelmakers en kunstenaars.”

Artikel delen