Restaurant Ode opent in Dokkum met 5 luxe suites: 'Culinaire eindbestemming'

Team op balkon van Restaurant Ode in Dokkum

Restaurant Ode opent in Dokkum met 5 luxe suites: 'Culinaire eindbestemming'

Friesland heeft er woensdag 26 juni een nieuwe culinaire hotspot bij: Restaurant Ode in Dokkum. Boven de zaak zitten vijf luxe suites, zodat je een heel weekend weg kunt gaan. Het is de vierde zaak van chef-kok en ondernemer Geert-Jan Vaartjes die gasten uit het hele land kennis wil laten maken met de Nieuwe Friese keuken. Jeroen Overmars verzorgde het interieur.

Tekst: Madelief de Weerd
Foto's: Anna Groenia en marketingbureau Geen Saus / interieurarchitect Jeroen Overmars

Nieuwe Friese keuken

“Nóóit ga ik een restaurant openen in Friesland. Friezen gaan niet uiteten, zei ik 4,5 jaar geleden. Nou daar ben ik goed op teruggekomen, haha. Inmiddels heb ik drie succesvolle zaken én opende ik woensdag 26 juni mijn vierde: Restaurant Ode in Dokkum.” Chef-kok en ondernemer Geert-Jan Vaartjes wil hiervan een culinaire eindbestemming maken voor gasten uit heel Nederland. Centraal staat de Nieuwe Friese keuken.

'In Friesland hebben we een prachtige eetcultuur'

“In Friesland hebben we een prachtige eetcultuur. Je moet alleen wat meer zoeken en dat zijn we in Nederland niet gewend: tijd om daar verandering in te brengen. De Nieuwe Friese Keuken is afgeleid van Dutch Cuisine, waarbij 80% groente en 20% vlees/vis op het bord ligt. Dat doen we hier Frisian style! We gebruiken waar het kan lokale producten en zullen speciale bereidingstechnieken toepassen. Liudger van der Meer, een echte Dokkumer, leidt de keuken. Hij is supercreatief dus je mag veel spannende gerechten verwachten! En dat alles in een kenmerkende ongedwongen sfeer van Friese gastvrijheid.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Jan-Vaartjes-en-Liudger-van-der-Meer-Restaurant-Ode-Dokkum

^Geert-Jan Vaartjes en Liudger van der Meer

Restaurant

Die gerechten bereidt het keukenteam voor de neus van de gast, want in het midden van de zaak staan twee grote keukenblokken. De chef-koks serveren zelf de gerechten en vertellen het verhaal erachter. “Hiermee brengen we de keuken echt in het restaurant en creëren we interactie met de gast. Dat maakt eten bij restaurant Ode extra bijzonder”, licht Vaartjes toe. 

Verder heeft de zaak een privé- en loungegedeelte en is er binnen ruimte voor totaal vijftig couverts. Wie na het diner wil blijven slapen, kan terecht in één van de vijf luxe suites. Top of the bill zijn de wellnessuite met sauna en een buitendouche op het dak én de bioscoopsuite waar je de hele dag voor een megatv kunt hangen. 

*Tekst gaat verder onder de foto's en het kader.

Restaurant-Ode-Dokkum-Anna-Groenia (2)
Restaurant Ode
Restaurant-Ode-Dokkum-Anna-Groenia (1) Restaurant-Ode-Dokkum-Anna-Groenia (3)

Over Geert-Jan Vaartjes

Vaartjes woonde langere tijd in Azië, waaronder Hôi An in Vietnam en kwam vier jaar geleden weer terug naar Nederland. Hier opende hij Oan Tafel, Grand Café Jan, beide in Werge, en restaurant Proef | Lokaal in Hotel Abdij (nu gesloten) in Dokkum. In het buitenland maakte hij kennis met veel verschillende technieken die hij onder andere wil gebruiken voor restaurant Ode en de Nieuwe Friese keuken.

De Friese beleving delen

Volgens Vaartjes is er geen betere manier om Friesland te beleven dan door het te proeven. "Met lokale smaken gepresenteerd als gastronomisch vakmanschap en verbinding tussen gast en chef, gaan we in Ode voor een ervaring die het doorvertellen waard is.”

Artikel delen