Kunstdoolhof met speakeasy bar Doloris Anoma Maze in Utrecht opent in mei

Initiatiefnemers Doloris Matthijs Verhagen en Joep van Gorp

Kunstdoolhof met speakeasy bar Doloris Anoma Maze in Utrecht opent in mei

 

 

Doloris, het surrealistische doolhof met rooftopbar in Tilburg, krijgt in mei een tweede vestiging in het Utrechtse Wisselspoorgebied: Doloris Anoma Maze. Gasten komen binnen in een bar. Vervolgens doorlopen ze de 2.0 versie van het kunstdoolhof, iedere bezoeker gaat individueel naar binnen, zonder telefoon en betreedt een surrealistische wereld. Daarna wacht de kers op de taart: een retro art-deco bar met futuristische elementen en top-notch decoratie. De zaak is van Joep van Gorp (founder en co-owner van Doloris Tilburg) en zijn compagnon Matthijs Verhagen.

Opkomst van Doloris

De eerste vestiging van Doloris in Tilburg opende in 2019 en trok daarna honderdduizenden bezoekers. Ook won de Tilburgse vestiging diverse prijzen, waaronder een Entree Award. Op loopafstand van Utrecht Centraal wordt nu gebouwd in een oude industriële treinhal aan een tweede en unieke beleving met nieuwe kunstwerken.

Oprichter Van Gorp; “Dit Utrechtse kunstdoolhof gaat ‘Doloris Anoma Maze’ heten. Met ruim 70 kunstkamers is het bijna twee keer groter dan Tilburg. Bezoekers kunnen straks eindeloos verdwalen door deze unieke werelden gemaakt door kunstenaars.” Film en fotografie is verboden tijdens het betreden van kunstdoolhof Anoma Maze.

Nieuwe werelden gemaakt met kunstenaars

Er zijn 17 kunstenaars betrokken bij het maken van Doloris Anoma Maze. Diverse bekende kunstenaars, zoals Margriet van Breevoort en Gijs Frieling, maken een eigen kamer. Ook enkele opkomende kunstenaars zijn door Doloris uitgedaagd een belevingsruimte te maken. Zo ontstaan er in het doolhof verschillende werelden en ervaringen die bezoekers kunnen ontdekken.

 

'We bieden een diepere laag voor bezoekers die verder durven te kijken dan hun persoonlijke grenzen'

Van Gorp; “Doloris Utrecht wordt een serieuze 2.0-versie. Net als in Tilburg zet dit doolhof al je zintuigen op scherp, maar bieden we in deze nieuwe installatie een diepere laag aan voor bezoekers die verder durven te kijken dan hun persoonlijke grenzen. Dit realiseren we samen met een sterrenteam aan kunstenaars en top-notch decorateurs.”

De eerste Utrechtse kunstenaars die de organisatie bekend maakt zijn Samira Charroud, Britt Dorenbosch, High On Type, Janine van Veen, Cecilia Rebergen, Vincent Schoutsen en Jonas Wijtenburg.

*Tekst gaat verder onder foto.

Samira-Charroud-voor-Doloris-Utrecht-
Kunstwerk van Samira Charroud voor Doloris Utrecht

Wat is een kunstdoolhof?

Doloris Anoma Maze is een nieuwe manier om kunst te beleven. Bezoekers komen terecht in een doolhof en navigeren door 70 kamers. Iedere bezoeker gaat individueel naar binnen, zonder telefoon en betreedt een surrealistische wereld. Van Gorp licht toe: "Het is een kruip-door-klim-door avontuur waar je kunt dwalen door een stelsel van gangen, trappen en kamers zonder afleiding van telefoons en horloges. Hier ben je vrij om te ontdekken, te verwonderen en een reis door je verbeelding te maken. De verrassing is een onderdeel van de verwondering; daarom laten we in de media zo min mogelijk zien wat er binnen het doolhof gebeurt.
Artikel delen