In het noorden van Rotterdam opende Loesje Tieleman eind april haar vierde horecazaak: Lucia. Een authentiek Italiaans restaurant dat ‘chique in kwaliteit is, maar relaxed in sfeer’. Eyecatcher is de chef’s table voor twintig gasten rond de open keuken.
Tekst: Roy Timmerman
Foto's: o.a. Studio Cici
Met de opening van restaurant Lucia eind april, voegde horecaondernemer Loesje Tieleman (28) alweer haar vierde horecazaak toe aan Rotterdam. Na het succes van het Franse bistroconcept Louise Petit Restaurant, een ontbijtzaak en de cocktailbar La Soiree (allen aan de Veerhaven), waagde Tieleman zich nu in noorden van de stad aan een nieuwe culinaire droom: Lucia.
*Tekst gaat verder onder de foto.
Een authentiek Italiaans restaurant waar volgens de eigenaresse eenvoud, kwaliteit en romantiek samenkomen. “We wilden iets creëren wat nog ontbrak in de stad”, vertelt Tieleman. “Een Italiaanse zaak die voelt alsof je in Milaan of New York een klassiek restaurant binnenstapt. Authentiek, met hoge kwaliteit, maar zonder poespas.” Met een terras aan de Rotte en een aantal tafels voor de deur is het op zonnige dagen ook heerlijk buiten vertoeven volgens haar. “Die romantiek van aan het water zitten, dat heeft iets magisch.”
De filosofie achter Lucia sluit aan op wat Tieleman met haar eerdere zaken heeft neergezet: klassieke gerechten, tot in perfectie bereid, in een omgeving die direct vertrouwd aanvoelt. “Wat we met Louise doen voor de Franse keuken, doen we nu met Lucia voor de Italiaanse”, legt ze uit. “Het verhaal van Louise is dat de Parisienne naar Rotterdam is gekomen om de Franse keuken te vertegenwoordigen en nu heeft ze haar vriendin Lucia uit Italië gevraagd om datzelfde te doen. Je eet hier op hoog niveau, met de beste producten van geselecteerde leveranciers, maar wel toegankelijk voor iedereen.”
*Tekst gaat verder onder de foto's.
De keuken staat onder leiding van Johannes Leicher, voormalig chef bij restaurant Fred** in Rotterdam. Tieleman: “We kennen elkaar goed en waren al een tijd aan het sparren over een samenwerking. Toen Lucia concreet werd, was hij meteen aan boord.” Op de kaart staan klassiekers, die net even anders zijn. Een tarbot op open vuur bereid, rigatoni a la vodka, een schepje kaviaar bij het pistache-ijs en natuurlijk de lekkerste tiramisu, lacht Tieleman.
De zaak biedt plaats aan zo’n 135 gasten, met een opvallende chef’s table rond de keuken die plaats biedt aan twintig gasten. “Dat is zonder twijfel de mooiste keuken die ik ooit heb gezien”, zegt Tieleman trots. “Als ik zelf ga eten, zit ik daar het liefst.” Ze bedacht het ontwerp van de keuken zelf, net als de rest van het interieur. “Geen architect, geen interieurdesigner. Samen met mijn broer Sam hebben we het helemaal zelf getekend en ingericht. We hebben marktplaatsen afgezocht in Italië en Frankrijk voor meubels en accessoires met een ziel.
*Tekst gaat verder onder de foto van de chef's table.
Het restaurant wordt sinds de opening met open armen ontvangen in de wijk, merkt Tieleman. Sommige buurtbewoners zijn sinds de opening al vijf keer geweest, maar ook de rest van Rotterdam weet Lucia te vinden. “Het is hier, net zoals bij Louise, elke dag feest. Waar ‘m dat in zit? Ik denk in de toegankelijkheid. Je kunt hier met z’n tweeën romantisch komen dineren, maar ook even snel een bord pasta eten. Of met vrienden de hele avond lekker zitten. Het is chique in kwaliteit, maar relaxed in sfeer. Dat is precies wat we voor ogen hadden.”