[Geopend] Wils in Amsterdam

[Geopend] Wils in Amsterdam

Vandaag opent Joris Bijdendijk (chef van RIJKS*) restaurant Wils tegenover het Olympisch Stadion in Amsterdam. Wils brengt een ode aan de oerkracht van alle keukens: vuur.

Het hart van Wils wordt gevormd door de vuurplaats in de keuken, waar Bijdendijk samen met chefs Erwin Oudijk en Friso van Amerongen de gerechten bereidt. Het brood wordt gebakken in een houtgestookte oven. Bakker Maxim Rolvink maakt zijn deeg en desems op authentieke wijze met tarwe van de beste molens in Nederland.

Dranken
In Wils worden de gasten bij binnenkomst verwelkomd met een aperitief. Een glas wijn of bier of één van de in eigen huis gemaakte sappen op tap. Met Butcha ontwikkelde Wils een kombucha met duindoornbes, Douglas spar, timut peper en vlierbloesem. De wijnkaart is Frans georiënteerd. De open wijnen worden veelal uit magnums geschonken. In de bar worden klassieke cocktails met een moderne twist bereid.

Capaciteit en testkeuken
Het restaurant biedt plaats aan tachtig gasten, die kunnen plaatsnemen aan de keuken, de bar of aan tafel. In de zomer is er ruimte voor honderd gasten op het terras met uitzicht op het Olympisch stadion. De private dining is geschikt voor besloten gezelschappen tot achttien personen. Deze ruimte dient tevens als testkeuken voor de culinaire ontwikkeling van de chefs en het team.

Locatie
Restaurant Wils wordt in oktober geopend en is te vinden op de derde verdieping van Move, gelegen naast het Olympisch Stadion in Amsterdam. De ingang bevindt zich onder het glazen trappenhuis aan de kant van het stadion.
Restaurant Wils dankt zijn naam aan de architect van het Olympisch Stadion en omliggende gebouwen, Jan Wils. Met zijn ontwerp bracht hij in 1928 het Olympisch vuur terug naar de Spelen, die dat jaar in Amsterdam plaatsvonden.

Team
Executive chef Joris Bijdendijk heeft samen met restaurantmanager Lana Sissing en chefs Erwin Oudijk en Friso van Amerongen de dagelijkse leiding over het restaurant. Lana Sissing werkte vijftien jaar in hotels en restaurants, waaronder restaurant Circa** en The Prince in Melbourne en stond in Australië aan het roer van vier restaurantopeningen. Daar werkte zij samen met Erwin Oudijk. Oudijk (van o.a. hotel the Dylan in Amsterdam en Karel V in Utrecht) gaf de afgelopen zeven jaar leiding in verschillende vuurrestaurants in Australië. Friso van Amerongen (van o.a. RIJKS) werkte zes jaar aan de zijde van chef Dennis Kuipers* in hotel the Dylan in Amsterdam.

Restaurant Wils is vanaf 8 oktober geopend.
Lunch: woensdag t/m zondag 12-15 u
Diner: dinsdag t/m zaterdag 18-22 u

 

Artikel delen